söndag 30 november 2014

Uppfinningar under 1900 - talet.

T - forden.
År 1908 var det en man vid namn Henry Ford som kom på T - forden. Henry Ford var en man som även kom på det löpande bandet. Det löpande bandet var ett nytt system sätt som innebar att det gick snabbare och effektivare att bygga en bil, därför kunde man även sälja många bilar för ett billigt pris. På det löpande bandet åker bilen igenom en fabrik på ett långt band och man monterar på olika delar på olika stationer, så det går jätte fort.

Henry Ford säger att han skapade denna bilen för han ville att många skulle ha råd med en bil, men egentligen var det för att han ville tjäna pengar. I USA hade man problem på gatorna, man använde häst och vagn, och hästarna bajsar vilket leder till en äcklig miljö. Men med T-forden slapp man detta problemet, och det var en utav anledningarna till att T- forden slog igenom stort. En nackdel med T-forden är att det har skapats stora miljöproblem på grund utav utsläppen som en bil släpper ut. Vilket har gjort att växthuseffekten har ökat.

Kulsprutan.
Förr i tiden i krig använde man sig inte utav pistoler, pansarvagnar och kulsprutor. Då använde man sig utav svärd knivar och män som sprang mot varandra i närkamper. Fram till första världskriget.

Det var nu man kom på ett vapen som man skulle kunna använda mot fienden ifrån långt håll och på ett väldigt effektivt sätt. Kulsprutan. Kulsprutan är en peppra som skjuter super snabbt. 2 kulsprutor skulle kunna skjuta ner 300 män på några minuter.

Då kan man ställa sig frågan, varför kom kulsprutan just då? Varför kom inte denna maskin tidigare? Jo, för det var nu man kom på uppfinningen enhetspatronen. Denna uppfinning gjorde att man kunde skjuta iväg skott mycket snabbare, man behövde bara klicka på en knapp. Och när man ska ladda om så går det även mycket fortare då.

Fördelar med kulsprutan var att det gick mycket fortare att ladda. Man behövde även inte lika många män mot motståndarna, eftersom en kulspruta kunde döda 300 män minst. Men nackdelarna var såklart mycket större, det var jätte många som dog. Kulsprutorna gjorde att det blev som en stor gravhög på slagfälten.

Radion.
Radion började man prata om i slutet utav 1800- talet. Man ville kunna skicka meddelande snabbare och effektivare, som tex vid nödsituationer eller rapporter.

Det var då man kom på idén med att kunna skicka radiovågor mellan en sändare och en mottagare, detta var dock inte likt den radion vi känner till idag, här skickade man ut koder till varann istället för riktiga samtal ( än ), detta kallas morsekod.

I början på 1900 talet skickade man ut den första radiosändningen i en starkare form, detta gjorde att strålningen blev starkare och då kunde man höra varann bättre. Mannen som gjorde så detta skedde var Ernst Alexandersson.

I första världskriget blev radion en väldigt viktig del. Det var nu man började använda sig utav nya vapen och en ny stridsstil. Med hjälp utav en radio hade man ett starkt överläge, eftersom man kunde varna sina soldater när fienden var nära. Radiostrålarna skickades ifrån b.l.a flygplan och flottan.

En stor anledning till att radion blev så stor var att det pågick forskning inom detta området på många håll i världen. Men som sagt, den största anledningen till att radion blev så stor var för att man skulle kunna meddela varann om nyheter och nödsituationer riktigt snabbt, till skillnad ifrån förr när man var tvungen att skicka en person eller skriva ett brev till sin mottagare, vilket hade kunnat ta veckor, och det är radions fördelar.

Men såklart fanns det nackdelar med radion, det blev helt plötsligt lättare att använda sig utav reklam och propaganda. Detta kunde vem som helst använda sig utav, t.e.x Hitler. Vilket var en stor nackdel när vi kollar tillbaka på hur många Hitler väckte intresse till nazismen genom radion.

Radar.
Radarn uppfanns under 1930- talet, under ett krig i Storbritannien. Storbritannien använde sig utav radarn för att se när det skulle komma fartyg och attackera deras kuster.

Radar påminner om radion på många olika sätt, man använder sig även här utav radiovågor. Skillnaden på en radar och en radio är att radiovågorna görs inte om till ljud, utan till en bild. På detta sättet kan fartyg och flygplan se vart ett mötande plan eller fartyg är, så att man inte behöver använda sig utav blotta ögat. Radarn har gjort att antalet krockar har minskat, vilket är en bra sak.

Men en radar kan användas av vem som helst, vilket även har gjort att fartyg har blivit plundrade lättare eftersom man har kunnat hitta varann lättare. 

onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik.

Vad är en atom?
Det finns atomer i allting. En atom består utav Neutroner Protoner och Elektroner.

Vad är ett grundämne?
Ett grundämne är en form utav olika sorters atomer. Som tex kol.

Ungefär hur många grundämnen finns det?
Ungefär 100.

Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Ptotoner och Neutroner och Elektroner.

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Protoner har laddningen +. Neutronen är som den låter, den är neutral, den har alltså ingen laddning alls. Elektronen har laddningen -.

Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Tomrum.
Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Väte

Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
Protonerna.

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
En isotop är en atom som har för många eller för lite neutroner, alltdå blir det ett grunämne, fast i en annan form utav detta grundämne.

Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Det innebär att grundämnet är ostabilt och att det kan falla sönder till ett annat grundämne och skicka ut radioaktiv strålning.

Vad betyder ordet ”radio”?
Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Radioaktiv strålning används för att döda celler. Så, sjukvården har använt sig utav detta och börjat döda cancer celler.

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Väte.

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Uran

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Anrikning.

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?

Det finns 3 stycken kärnkraftverk, och 10 reaktorer.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Dom planerar på att gräva ner uranet i grottor och låta uranets strålning försvinna med tiden. ( Halveringstiden )
Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
Fission är när man delar på atomkärnor för att få ut kraft och energi. Fusion är samma sak bara att man sätter ihop atomer istället för att få energi.


måndag 24 november 2014

Ulf Lundell

Ulf Lundell:författare, musiker och konstnär
Uppväxt:
1949 20 november. Stockholm 
10 år gitarr, syster Ingrids pojkvän
ont om pengar, jobb som tidningsbud.
Låtar och dikter , skivbolag. 
MNW dissa, inte tillräckligt starkt
till EMI i oktober 1975, skivan Vargmåne
Hittills har Lundell hunnit släppa 24 studioalbum och 13 romaner.  Haft 3 olika fruar innan hans nuvarande fru Sofia Möller

Böcker:
1976 romandebut med boken Jack, Romanen handlar om en kille, Jack som lever ett liv fullt med fest i Stockholm och på Gotland. Man får ta del av hans tankar om livet. I boken kan man utläsa kritik mot medelsvenssons inskränkta liv i efterdyningarna av det politiska upproret vid 1960-talets slut. Boken trycktes i 3 000 ex och såldes i 200 000 ex. Den har kallats en generationroman för den betydde så mycket för en hel generation.
Många av hans romaner ifrågasätter ett vanligt medel-Svenssons liv. De flesta av hans böcker är romaner men han har också skrivit en del lyrik. (Dikter).

Språket i romanerna är ofta snabbt och levande och ofta humoristiskt. Är inte noga med att följa skrivregler utan skriver på sitt eget sätt, rakt på sak. Bra på miljöskildringar, beskriver tex ofta Stockholm, beskriver även landsbygden fint.

I en av hans böcker,som heter "Kyssen" utspelar sig delar av handlingen i miljöer kring Glommen. Lite kul att veta. Boken handlar om Kennet Karlsson, som beger sig ut på en resa i Sverige och träffar på massa olika människor. Jag ska här läsa ett stycke ur boken som utspelar sig i Glommen. 

Musiken:
Låttexterna handlar ofta om kärlek eller är samhällskritiska. Musiken är rockmusik som inspirerats av Bruce Springsteen, Bob Dylan och Neil Young.
På 80-talet skrev Lundell "Öppna Landskap" som blev hans mest kända låt. Han skrev den under tiden han hyrde sommarhus utanför Glommen.

Under 80-talet gick Ulf Lundell igenom en svår period då han hade svåra alkoholproblem. Missade konserter och gick igenom en skilsmässa.

onsdag 19 november 2014

Atombomber över Japan.

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Nagasaki ligger nära havet på västkusten. Hiroshima ligger vid havet in mot landet, vid östkusten.  

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna ?
Alla dom stora städerna Japan hade blivit bombade innan dessa 2 städer utav Amerika. Det vara bara dessa städer kvar, just därför bombade amerika dessa städer. Amerika ville igentligen bara skrämma japan, och visa att dom skulle kunna spränga hela landet om dom ville. Men det gjorde dom inte, dom bombade inte t.e.x Tokyo, dom försökte skrämma Japan. 

2. Läs om kärnvapen i NE (enkel)

a) Vad är kärnvapen?
Kärnvapen är en atom bomb, en atom bomb kan sättas igång med hjälp utav fision och fusion. Men hjälp utav fision och fusion  bildas det en kärnreaktion, som skickar ut mängder med energi. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Bomben börjar med att bli väldigt varm. Då brukar man kalla bomben som ett " eldklot". Efter en tusendels sekund börjar " eldklotet " att växa, detta gör att luften omkring elklotet skjuts åt sidan och då drar luften med sig allt i sin omgivning. Luften skapar en förödelse. Efter några sekunder stiger bomben och svalnar och ändrar folm till ett moln. Detta molnet är fullt utav radioaktiv strålning som nu kondenseras.


3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
jag tycker att japan skulle ha förstått ifrån första början att dom inte sulle kriga mer, utan att dom istället skulle sluta fred. Men jag tycker absolut inte att Amerika skulle ha förklarat detta för japanerna genom att släppa bomber på Japan? Så nej, jag tycker inte det var rätt. 

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?
Man kan förstå att Amerika ville att Japan skulle ge sig och förstå att det måste vara fred i världen. Men jag tycker att det var fel att släppa bomber.

c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Att det är en fruktansvärd händelse eftersom det var så många människor som dog och som blev skadade. Men jag tycker även att det är fint att dom håller minnesstunder i Hiroshima och Nagasaki varje år, för att sörja alla de människor som dog. 

tisdag 11 november 2014

Hitlers väg till makten.

Runt 1932 hade hela världen en ekonomisk kris, så även Tyskland . Man kan säg att hela världen var i en lång depression. Den största ekonomiska krisen var i Europa, eftersom Europa var dom som var mest delaktiga i första världskriget. Hitler drog nytta utav Tysklands situation. Ekonomin var väldigt dålig i Tyskland, och många var arbetslösa. Hitler visste att Tyskland behövde en stor ledare som kunde ta hand om detta, det enda han behövde ha var en syndabock, ett problem som han visste att han enkelt kunde hitta en lösning på. Judarna. Han fick judarna att bli som en syndabock, att dom inte var riktiga tyskar och tog alla jobb för dom " äkta " tyskarna.

Hitler höll många tal och fick mer och mer beundrare, han var en väldigt karismatisk person. Han använde sig även utav mycket propaganda, för att nå ut till folket och övertala dom att han var deras ledare, som om att han var den som var den bästa ledaren man kunde få. Han skickade ut propagandan som tidningar, affischer och även i sin egna bok.

Redan 1930 fick Nazistpartiet 6, 5 miljoner röster. Nazistpartiet var inte det största partiet än som Hitler hade önskat. För att få så lite motståndare som möjligt så gjorde han sig av med många vänster stående. Som tex kommunister.  Hitler kämpade på med att fånga folket i 2 år till, och på bara denna korta tiden så fick han 13 miljoner röster. Nu var Nazistpartiet det största partiet i Tyskland. 1933 blev Hitler rikskansler, nu fick han makten, för sig själv.

Hitler var en väldigt smart man, tycker jag, visst han var verkligen dum och tänkte på ett sjukt sätt. Men han var smart, han visste vad folket ville ha. Folket ville ha sitt land tillbaka, dom ville att dom skulle göra allt tillsammans. Hitler höll med om detta inför folket. Men i verkligheten var det inte så han ville eller gjorde, han tog sjuka och dåliga beslut själv. Han agerade mer och mer som en diktator. Han höll inte det han lovade folket, vilket är skamligt.

Hitler var själv med i första världskriget som Tyskland förlorade. Men Hitler såg det inte som att det var Tyskland som var för svaga, han skyllde på att det var judarna, socialdemokrater och kommunister som förstörde för Tyskland, vilket inte ens är sant,anser jag... Men han menade att dom riktiga tyskarna var ute i krig, medan dom andra " icke tyskarna" var hemma och högg dom riktiga tyskarna i ryggen i den sk "novemberrevolutionen". Detta gjorde att dom förlorade kriget. Denna teorin kallas för "dolkstöldslegenden". Jag tror att det var bla på grund utav detta som Hitler började sitt hat mot judarna. Han blev så arg och full av ilska, och detta gjorde att varenda gång han pratade om judarna så tändes en arg låga inom honom. 

I en bok som vi läser nu i Svenskan här i skolan så försöker en tjej ta över skolan med hjälp utav Hitlers idéer. Självklart så är inte hon så ond som Hitler var, men man märker ändå en likhet mellan henne och Hitler. Båda två hade mycket hat i sig, och man märker att båda två skulle kunna göra vad som helst för att få igenom sin vilja.

En sak man skulle kunna hålla med Hitler om, är att det var viktigt att göra något åt den höga arbetslöshet som fanns i Tyskland. Det var bra att Hitler gjorde olika åtgärder för att skapa mer jobb. Men Hitler hade en teori om att arbetslösheten var judarnas fel, och det tycker inte jag. Om jag skulle vart Hitler så skulle jag inte skyllt det på judarna. För alla har en rätt till att leva i ett samhälle. Det spelar ingen roll i vilket land det är, alla ska ha samma rätt till att leva det liv man vill leva. Vi alla är människor, samma sort. Hitler klarade att genomföra sin politik, han blev rik och stor. Men är det verkligen det som räknas? Om man ska vara en ledare ska man vilja allas bästa. Och det ville inte Hitler.

onsdag 5 november 2014

Kol - Fördjupning

förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något
Ett radrioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt. Det är ett ämne som kan falla sönder när som helst utan förvarning. Då skickas det ut farlig strålning. 
ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer
Beteckningen är C, masstalen är 12,13,14. Atomnumret är 6. 
ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne 
3 stycken.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Isotoptabell)
ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
John Dalton var den första som kom på att kol var ett grunämne. Detta kom han på år 1803.

ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
Eftersom kol 14 är radioaktivt med betastrålning så kan inte detta bli något annat grundämne eftersom betastrålning bara skickar ut neutroner. Men kol 14 blir dock kol 13.
skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär

 Den enda sortens kol som har en halveringstid är kol 14. Eftersom kol 12 och 13 är stabila ämnen så kan inte dom halveras. Så, kol 14 har en halveringstid på 5730 år.
Halveringstid är den tiden det tar för hälften av all strålning i ett ämne för att ändras, och då blir det till ett sports ämne. Eftersom 50% utav ämnet har ändrats. I vårt fall blir kol väte 14 efter 5730 år.

Ta reda på mer om ämnet. Var/När används det i vardagliga sammanhang.
I dagens forskning använder man sig utav kol 14 metoden, med hjälp utav kol 14 kan man ta reda på hur gammal en organism är.

söndag 2 november 2014

Joan Miró.

Joan Miró är född år 1898 i Monte -Roig del Camp i Italien. Joan Mir'o var en omtänksam, men även känslig kille som barn. Joans föräldrar ville senare i livet att Joan skulle bli en affärsman och tjäna mycket pengar. Men det ville inte Miró, så han " protesterade" genom att bli sjuk. Under denna perioden så ägnade han mycket tid åt konsten, och det var nu han ägnade mycket tid till sin konst. Efter sin sjuka period så fick han till slut börja på en konstskola i Barcelona. Några år senare åkte Miro till Paris och träffade den store Pablo Piccaso. Pablo hjälpte Miro och satte honom i möten med några bra kontakter inom konsten. Paris var mötesplatsen för att stora konstnärer, och det var i denna världen Miro slängdes in i.När miro anlände till paris så höll han på med kubisk form, men under dessa åren i Paris så ändrade Miro sin stil till surrealistisk konst. Ett utav hans stora konstverk under denna perioden var Dona i Ocell. 
Miros mamma var ifrån Mallorca, och under Miros lov var han mycket hos sin mamma. Det var även här han träffade sin blivna fru. Pilar Juncosa. Miro gifte sig år 1989 med denna kvinna. Dom letade hus i Mallorca ett tag och bodde ute på mallorca de följande 30 åren av sina liv.  Miro dog 25 december 1983. Han är begravd på en kyrkogård i Barcelona. Man märker att Miró verkligen älskade konst. Eftersom han skulle kunna göra så mycket för att få måla.

I början utav Joan Mir'os konstkarriär var han en realistisk och en detaljerad konstnär, men han blev sedan en speciellare konstnär. Han var en surrelaistisk konstnär. Surrealistisk konst är när det är en bild som inte hänger ihop, en bild som inte är rätt i människans syn. Men Miro använde sig även utav klara färger som grönt och rött. Dessa färgerna valde han eftersom han tyckte dessa färger  påminde honom om Mallorca, där han fick mycket inspiration ifrån i sin konst. Han använde sig utav många olika klara och " glada " färger. Det ser vi här i hans konstverk på bilderna nedan.














Jag har valt att skriva om Dona i Ocell som är detta konstvärk ovanför. Joan Miro skapade denna skulptur med hjälp utav Joan Gardy år 1982. Detta var Miros sista konstvärk. Dessa bilderna är tagna ifrån olika vinklar. Men min blick fastnar på den bilen rakt ovanför. Min blick fastnar på tratten som är högst upp på skulpturen. För mig förställer denna figuren ett instrument. Jag tycker det ser ut som om något sorts ljud ska komma ut ifrån tratten, som ett slags blåsinstrument. Jag ser en färgglad skulptur, men man kan tolka denna figuren på många olika sätt. Vissa andra tycker den ser ut som en slags fågel. Men jag tycker att den ser ut som ett instrument. När jag ser denna skulptur så blir jag lite sorgsen eftersom den ser så ensam ut. Den står där helt annorlunda, och det är därför jag samtidigt blir glad. Eftersom den är annorlunda och att det är många glada färger, vilket Miro även var känd för. Det är ett surralistiskt konstvärk. Så detta konstvärk ger blandade känslor.

onsdag 22 oktober 2014

Ordlista om atomer.

atom - Består utav neutroner (+), protoner och eleektroner (-)
atomos - Latinska ord för atom.
Demokritos - Upptäckaren av atomen.
Leukippos -  Demokritos lärare. HAn kom på id'en om atomen igentlien, men demokritos utvecklade id'en och fick all ära
Aristoteles - En poet och forskare. Han trodde på att dom 4 elementen. Att dom bestämde allt-.
de fyra elementen - Eld, Vind, Vatten och jord.
elementarpartiklar - Elementpartiklar är delarna i en atom som , neutro, proton och elektron.
elektron - En elektron är den delen i atomerna som cirkulerar utavför kärnan. Denna kallas den negativa delen.
proton - Denna delen sitter i mitten utav atomen tillsammans med neutronen.
neutron. Sitter tillsamans med protonen i mitten utav atomen. Detta kallas för den positiva delen.
atomnummer - Atomnummret visar hur många protoner det finns i ett grundämne. Grundämnet ändrar om proton nummret förändras.
masstal - Masstalet är hur många neutroner och protoner det finns i atomkärnan. Det är viktigt.
u - en enhet för atomens vikt.
isotop - Det är en annan variant utav ett grundämne. Skillnaden på en isotop och ett grundämne är att dom har olika många neutroner.
periodiska systemet - En lista på alla grundämnen.

Anteckningar till film.

rädda liv
curies
ämnes innebodde
IRene
tvärt om
skjuta partikler på ämnen
brakarterapi
början av 90

tisdag 21 oktober 2014

Atomfysik.

Vad är halveringstid? 
En halveringstid i en atom är när hälften utav alla kärnorna i atomen gått bort. Kärnorna går bort med tiden. Vi kan ta ett exempel. Poloniums halveringstid är 20 veckor. Efter 20 veckor har alltså hälften utav atomerna försvunnit. Alltså är halveringstiden 20 veckor för polonium.

Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart? 
Radioaktivitet dödar olika celler, och en utav dom cellerna är cancerceller. Inom sjujvården har man lyckats använda radioaktivitet för att döda dessa celler i människokroppar. Nackdelen med detta är att man dödar många andra celler samtidigt, det är därför många tappar håret efter denna prossesen. Radioaktiv strålning används även i vissa brandvarnare, radioaktiviteten känner av rökpartiklar, då blir det möjligt för brandvarnaren att upptäcka röken.
En stor del utav den radioaktiva strålningen använder vi till forskningen. Med hjälp utav radioaktiv strålning kan vi ta reda på hur gammalt ett skelett är. Vi använder oss utav en speciell kol, kol 14. Forskarna mäter hur mycket kol 14 det fins i kroppen. Vi vet att kol - 14 har halveringstiden 5700 år. Men tex " ismannens" skelett hade inte halverats än, så då vet man att det inte kan vara riktigt 5700 år. Alltså fick man reda på att den var 5000 år.
Man kan använda radioaktivitet till att kolla isotopernas vägar in i växten. Man använder sig utav en slags sändare. Med hjälp utav sändaren kan man se om växterna har sugit upp det konstgjorda gödslet. Då kan man ta reda på vilket gödsel som är bäst.

onsdag 15 oktober 2014

Radioaktivtet.

radioaktivitet - Är en strålning från atomkärnor som faller sönder, detta är farligt.
Becquerel -

Pierre & Marie Curie - Dessa två fysikerna uppfann radioaktiviteten, och vilka grundämnen som ahr radioaktiv strålning. Detta kom dom på år 1898. Marie fick de första nobelpriset som kvinna.
polonium - Ett grundämne som har radioaktiv strålning. Detta hittade Marie Currie, hon döpte detta grundämne till polonium efter sitt hemland. 

alfastrålning - Detta är den svagaste sortsens strålning, den kan inte skada människan eftersom strålningen inte kan gå igenom huden. 

alfapartikel - En alfa partikelberstår av två neutroneer och 2 protoner. 

radon - Detta får man inte andas in. Detta kna man hitta  i husmatrial. 

betastrålning - Betastrålning behöver man skydda sig imot,men man kan skydda sig imot
betapartikel - samma som en elektron
gammastrålning - Farligaste strålning, måste skudas emd sementväggar. Samma som ljus, STARKT. fotoner

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - En gegtiter är en detektor som mäter radioaktiv strålning. Den mäter radioaktiviteten genom att den " klickar" till ju mer radio aktiv strålning de finns.

bakgrundsstrålning : Det är en strålning som finns överallt i kuften. Denna strålningen kommer ifrån rymden. Trots att denna strålningen inte är så stark så kan man ändå mäta den med gegiter.

onsdag 1 oktober 2014

Förnybara bränslen.

Förnybara bränslen är bränslen som aldrig någonsin kommer ta slut, som vatten. Det tar aldrig slut på grund utav vattnets kretslopp.  Dom förnybara ämnena är bra att använda för att dom är så miljövänliga till skillnad ifrån fossila bränslen. Vi använder vind i vindkraftverk och vatten i vattenverk. Dessa två är de största förnybara bränslena. Båda dessas sätt att ta upp energi på används utav en generator som produserar el. Den får denna energi ifrån vingarna / vattenturbinerna.
Sen finns det solen med. Solens strålar fångar vi upp oftas med solplattor som man brukar sätta på ett bra ställe hemma där de oftas är dags sol. Som på taket tex på taket. Småskaligt för privat bruk.
Sen finns det även träkol, bergvärme och jordvärme.

Icke förnybara bränslen.


Icke förnybara bränslen, som också kan kallas som fossila bränslen är som de låter. det tar slut och de produseras inget nytt bränsle, i alla fall inte under våran generation. Dom vanligaste fossila bränslena är olja, kol,uran och naturgas.


kedjereaktion
halveringstid
stystavar
fission
nära havet behöver kyla ner
ringhals
oscarshamn
forsmark
barsebäck - stängt
tjernobi ukraina  1986
härdsmälta

Har du koll på...?

Hur fungerar kärnkraftverk? - I ett kärnkfartverk så skapar man energi genom värme. För att få så mycket värme måste man använda sig utav uran. Genom att få värme genom uran delsr man på deras atomer. Man delar atomerna med neutroner, detta kallas fission. Man skjuter neutroner så atomerna delar sig, och ur uranens atom hoppar det ut nya neutroner som fortsätter till nästa. Om alla neutroner skulle gjort såhär så skulle de bli en stor smäll som en atombomb. Just därför använder vi oss utav kontrollstavar som kyler ner vattnet och stoppar neutronerna från att spränga atomerna. Detta " kokas " i vatten.
När atomerna har klyvts tillräckligt många gånger så blir det jättevarmt i vattnet, vattnet blir till ånga som åker vidare till en turbin. Ångan driver runt turbinen så det blir rörelseenergi, denna energin skickas till en generator. Generatorn omvandlar denna energi till el som sedan åker ut till vårat uttag. 

Vilka har vi i Sverige? - Ringhals kärnkraftverk. Forsmarks kärnkraftverk
Varför ligger de där de ligger?
*Hur ser det ut i andra länder? . Det finns mycket kärnkfartverk i Japan. I tyskland har dom nu besämt att det ska va förbjudet år 2021.
* Var får vi bränslet ifrån? Bränslet är uran, och det har vi djupt nere i bergen, vi har en egen uran-gruva i Norrland.
Avfallet? - Avfallet gräver vi ner långt ner i bergen, för att strålningen är så farlig. Den måste ligga där nere i tusen år innan de blir säkert.
Kända olyckor? - Tjernobylolyckan är nog den kändaste olyckan i Japan. Sen finns det även Onagawa.
Kan det hända i Sverige? - Det kan hända var som helst.
Fördelar/nackdelar med kärnkraft - Fördelar- Den ger oss mycket energi. Nackdelar - Det är farigt.
Framtiden - är det något att satsa på? - Jag tycker det är bättre att vi satsar på miljövänliga sätt, vindkraft, vattenkraft och solenergi.

CBRN

CBRN - Vapnet består utav kemiska (C), Biologiska (B), radiologiska (R) eller nukleära (N) stridsmedel. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Massf%C3%B6rst%C3%B6relsevapen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5379136
http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5474662
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsgas#Nervgas

Biologika srtidsmedel använder man sig utav i krig. Biologiska stridsmedel använder man för att smitta sjukdomar, detta kallas fattigmansvapen. Eftersom det är ett billigt och enkelt sätt att attackera fienden på. Biologiska stridsmedel kan smittas genom bakterier, virus och svampar. USA skickade ut pulver genom brev. Dom skickade brev till ett annat land, när en åerson öppnade detta brevet så flög det ut massa pulver, och den smittade vidare denna sjukdomen.

Några vanliga sjukdomar som man använder är pest, smittkoppor och botulism.Det finns många nackdelar med biologiska stridsmedel, och det är att det kan lätt hända att man råkar smitta sin egen trupp. Detta kan lätt hända om man ska smitta ett folk genom att släppa ut sjukdomen i luften.

Kemiska stridsmedel använder man i krig med. Man brukar sprida ut dessa medel i formen av gas.  I den kemiska stridssorten använder man sig utav de mest giftiga bakterierna, dom farligaste. Man började använda sig utav kemiska stridsmedel i första världskriget. Då använde man sig utav senapsgas. Senapsgas nersätter immunförsvaret på en människa, som sedan på lång sikt kan leda till cancer. Andra bieffekter är att man får brännskador på vissa kroppsdelar. Senapsgas är en farlig sorts gas.

En annan sorts gas som man kan använda är nervgas ( tillhör kemiska stridsmedel ) . Nervgas är en gas som " attackerar  " nerverna. Den kan levereras i flytande, gasform eller fast form. Olika exempel på nervgaser är saringas, Somangas och Tabun.

För 26 år sen (1988) inträffade det en kemisk stridsattack i kriget mellan Iran och Irak. Iran hade tagit över Iraks by Halabja med massa millitärer. När Irak fick reda på detta bombade dom ner sin egna by med kemiska vapen, för att döda dom Iranska millitärerena. Men på vägen fick dom med 5000 civila människor ifrån sin egen by.

Det finns kemiska stridsmedel som har hittats nu senare ifrån andra världskriget. Här i Sverige har vi nu hittat spår av kemiska vapen i Östersjön. Känt Lögdberg säger i sveriges radio att man har hittat  senapsbomber i Östersjön, men även 20 okända vrak. Dom har kollat upp en del utav dessa andra obejekten. Dom är alldeles för stora för att vara vanliga senapsbomber, så dom tror att det kan vara stora senaps skal som är fyllda med senapsgas. Det är betydligt mer senapsgas i dessa skal än själva bomberna.
När Hitlers flygplan och skepp  skulle åtevända hem ifrån kriget imot Ryssland så visste dom redan att dom skulle förlora. Så istället för att förstöra dom kemiskavapnerna så slängde dom tyska soldaterna det i havet.


Fjärde riket.

uppgift 2
Jag tror att Blenda kommer försöka gör allt för att få status på denna skolan. Hon kanske kommer ändra stil, personlighet osv. Men till slut tror jag att hon kommer förstå att det är inte statusen som är det viktigaste, utan att må bra. Detta känns som en typisk tonårsbok. Så jag tror det kommer bli att Blenda kommer få lite sund för nufft.
Jag tror även att Noah och LSD kommer bli tillsammans, för den blicken som hon fick utav honom kommer förmodligen leda till något större senare. Vad vet man inte, men jag hoppas på att det kommer bli en romans 

uppgift 3.
" Jag är tillbaka om en kvart, då vill jag se att ni alla har valt grupp"  
Han stänger dörren efter sig och Blenda tänker att det är fegt. Han måste väll veta hur sånt här går till, att vissa alltid hamnar vid sidan om, hur mycket demokrati man än har. Och egentligen är är klassen inget annat än en diktatur. Hedvig som drottningen som sitter på sin tron så högt upp på sin tron att ingen ens kommer på tanken att ifrågasätta hennes makt. 

Jag tycker att läraren gör helt fel. Han ber eleverna göra grupperna, och då kommer det alltid bli någon som inte hör till någon grupp. Man ber inte eleverna göra egna grupper speciellt om det är en tjej i klassen som är ny, och inte har hunnit hitta några nya kompisar. Han skulle istället ha parat ihop dom. Kanske lottat ihop dom, eller parat ihop dom bänkvis.

uppgift 4.
1. Tredje riket var Hitlers ideologi om hur tyskland skulle vara. Han tycte att alla tyskar skulle vara eniga. Han menade att ENDAST tyskar skulle vara eniga. Vithyade, dom som var bättre.

2. Jag tror att det kallas fjärde riket eftersom denna ideologien är lik " tredje riket " att det bara är vissa som är värda någonting.

uppgift 5.
https://www.youtube.com/watch?v=hK5yNlabNiI

Vi har valt denna låten, för denna beskriver dagens ungdom. Ingen är nöjd med sig själv, som LSD. För töntig, för smart, för dum, för tjock eller för smal. Alla vill vara på toppen, ha mest makt. Dagens ungdomar vill ha mer än vad dom kan få, som Hedvig. Hon måste vara bäst och snyggast.

Uppgift 6.
Vi tror att dom som röstade på de nationalsociala partiet var dom som orkade göra en bra skillnad. Tyskland var i en ekonomisk kris när det var val, och Hitler visade en bra lösning på detta för alla tyskar. Och då röstade många tyskar på detta partiet. HAn fick även med sig många röster eftersom han fick alllt att låta så bra. Men till skillnad ifrån nationalsociala partiet så hade dom inte en sådan bra talare, så jag tror dom förlorade mycket på det.

Uppgift 7.
Substantiv : Byxben,  Blenda , mage.
Adjektiv : Panik, kulformad skrynkliga och iskall
Verb : ser
räkneord : En
pronomen : Hon, rektorn
prepositioner : mot över
adverb: iskall, skrynkliga
konjuktioner :

Uppgift 8.
Välla.
tillrättavisningar
stötaktit.
ängsliga
avvärjande
orytmisk
strömma
redogörelse
elröda
håna

Uppgift 10
Personporträtt: Jag ska skriva om Hedvig. Hedvig är en tjej som egentligen är väldigt smart, men hon ser ner på världen väldigt mycket. Om man ska vara cool, häftig och tuff så kan man inte vara en nörd. Just därflr gömmer hon denna sidan uatv henne för att hon ska vara så coll som möjligt.  Hedvig är skolans drottning, och vid hennes sida har hon sin kung ( som är hennes pojkvän ) Noa. Ingen vågar ens ifrågasätta hennes beslut, eftersom dom vetatt hennes ord och blickar skulle krossa dom.

uppgift 9.
Efter någon minut avttar eurorinoch de lösgör snabbt, plötsligt blyga efter den stora urladdningen. Penny trycker på en av de röda knapparna och högtalarsystemet kopplas ifrån. " vad konstigt det känns", säger hon säger hon och kastar en blick på blenda. " Ja " " Men på ett bra sätt. ""Absolut " " Jag undrar vad som händer där ute just nu " 
Den här händelsen händer precis efter att Blenda ich Penny har spelat upp talet i högtalarsystemet. Denna känslan är en känsla som måste kännas som en sefer. Även om dom inte vet om att den känslan inte kommer vara så länge. Denna känslan har dom längtat efter, speciellt Blenda.

uppgift 11.
ska jag va helt ärlig så tycker jag inte det finns någon i denna boken som är en äkta vän. Alla är arga, och har så mycket ilska i sig.  Men den ända som jag skulle kunna tänka mig vara vän med är LSD. Hon har mycket värme i sig just nu. Men jag tror dock att hon kommer falla för grupptryck senare i boken och bli likadan som alla andra.

uppgift 12.
I den här boken är det såklart extremfall med klassrankning. Men jag tror att om det

uppgift 13.
Jag valde att skriva om Blenda. Eftersom Blenda är smart så skulle hon ta med sig användbara saker för att kunna överleva. En yxa tex. En yxa kan man använda till att jaga djur, och att hugga ved. Jag tror även att hon skulle tänkt på att ta med många paket tändstickor, för att kunna tända en brasa och hålla värmen. Med hjälp utav värmen skulle man även kunna koka vatten. Eftersom man inte kan dricka smutsigt vatten under en lång period så behöver man koka det, när man kokar vattnet så avdunstar vattnet och då blir det rent. Så hittils skulle jag tagit med mig : Yxa, tändstickor och en gryta. Blenda hade även kunnat ta med riktigt mycket rep. För med hjälp utav rep ahde amn kunnat bygga saker lättare. Som en båt och ett tillfälligt hus. Hon hade även kunnat ta med sig ritningar för att kunna bygga en båt och ta sig ifrån ön.

uppgift 14.
Eftersom det är en bok där det är många som pratar med varandra så tycker jag att det är den bra högläsningsbok. Det gör att man kan leva sig in i texten, och härma personerna som pratar.

uppgift 15. 
En viktig händelse i boken är när Blemda håller i ett tal i matsalen. Där gör hon ett utmärkt tal och får med sig många elever. Hon får mycket respekt. Det sprids mycket glädje i henne, Penny och Blenda. Även om glädjen inte varar länge...

uppgift 16
Jag har valt ut smink som ett objekt. Eftersom det har en så stor betydelse i denna boken, egentligen har smink en stor betydelse i hela samhället. Det finns många personer i denna boken som bara bryr sig om utseendet och sminkar sig för att man ska se så bra ut som möjligt. Jag har även valt ut att

uppgift 17.
Jag tror att denna boken sträcker sig över en termin ungefär.

uppgift 18.
Hedvig : Är makt viktigare är än kärlek

uppgift 19.

Uppgift 20.

onsdag 24 september 2014

Sjätte riket.

Jag tror att Blenda kommer försöka gör allt för att få status på denna skolan. Hon kanske kommer ändra stil, personlighet osv. Men till slut tror jag att hon kommer förstå att det är inte statusen som är det viktigaste, utan att må bra. Detta känns som en typisk tonårsbok. Så jag tror det kommer bli att Blenda kommer få lite sund för nufft. 
Jag tror även att Noah och LSD kommer bli tillsammans, för den blicken som hon fick utav honom kommer förmodligen leda till något större senare. Vad vet man inte, men jag hoppas på att det kommer bli en romans 

fredag 19 september 2014

Vindkraftverken, de är bra.

Alla säger att kärnkraftverken är miljövänliga, men alla rester som kärnkraftverken lämnar bakom sig, vad ska vi göra med dem? All uran -strålning kommer ligga i bergen i flera tusen år, ska vi verkligen lämna våra barn med detta i framtiden? Varför inte bara slippa all denna oro och satsa på vindkraftverk?

Förändringen i klimatet är en stor utmaning för oss människor.  80% utav alla energiverk i Sverige använder sig av fossila bränslen. Det är inte bra eftersom det är bränslen som kommer ta slut och som är dåligt för miljön. Vindkraftverk däremot är bra eftersom vi aldrig kommer få slut på den energiformen. Visst, vindkraftverk kanske inte ger så mycket energi som tex kärnkraftverk, men jag tror att om vi skulle lägga mer pengar på vindkraftverk istället för att lägga pengar på kärnkraftverk så skulle all vår oro försvinna. Alltså oron över att det kommer hända någon olycka i kärnkraftverken, eftersom det alltid finns en stor risk att det kan inträffa en olycka.

Vi hade även kunnat använda oss av andra miljövänliga energikällor, som sol- och vattenkraft. Om vi hade använt oss utav dessa 3 energikällor så hade de gett minst lika mycket energi som ett kärnkraftverk. Vi hade kunnat få mycket energi, men även ett säkert och bra sätt att göra energi på. För solens energi ( strålningsenergi ) är den starkaste energikällan, och om vi skulle hitta ett bra sätt till att fånga upp denna energi så skulle vi kunna använda energin mycket effektivt.

Ifall vi skulle byggt upp fler vindkraftverk så hade vi även ökat jobben till dom arbetslösa. 12 000 nya jobb hade skapats, om vi hade byggt mer vindkraftverk. Det är två flugor i en smäll, vi hade kunnat lösa ännu ett problem i Sverige. Arbetslösheten.

Det finns många som säger att folk kan bli störda av ljudet utav vindkraftverken. Men det finns en regel på hur mycket ett vindkraftverk får låta intill närmaste hus. Vindkraftverken får endast låta 40 db, detta låter ungefär lika mycket som en dator gör när man startar den, max! 76% utav dom som bor nära ett vindkraftverk uppfattar att ljudet finns men det stör inte dom någonting. Det är endast 6 % som stör sig på ljudet. Camilla Rasmusson, på EON som är projektledare för dom största vindkraftverken i Sverige säger att de som framför dessa klagomålen stör sig inte på ljudet egentligen. Dom stör sig på vindkraftverken.

http://www.eon.se/om-eon/Om-energi/Energikallor/Vindkraft/Hur-paverkar-vindkraftverken-oss-som-bor-i-narheten/

måndag 15 september 2014

Skolvalet. Riksdagsvalet.

Skolvalet                                                                         Riksdagsvalet


Skillnaderna mellan valen är att det är så ojämnt. Socialdemokraterna är överlägsna i skolvalet, medans det var mer jämnt riksdagsvalen mellan partierna.

måndag 8 september 2014

Skolans idrotts timmar är usla!

Jag är förbannad! Skolan lägger inte mycket tid, pengar och energi på idrotten i skolan. Flera elever säger att dom är trötta på att jobba så länge utan att springa av sig. Det har blivit sämre och sämre med åren, och nu vill jag ha ett stopp! Man kan inte tänka att man kan ta idrotten för givet, att minska den hela tiden. Det gör att dom blir inte pigga och glada. Blir inte eleverna pigga och glada av idrotten?

På våran skola har vi 4 matte pass i veckan,  idrott har vi varannan vecka 1 lektion i veckan, och andra veckan har vi 2 pass i veckan. Studier har visat att när ungdomar och barn rör på sig så lär sig eleverna mer. Jag själv som elev tycker det är skönt med en paus ifrån alla studier och gå ut och ha idrott, jag får en kick i kroppen. Då orkar jag även lära mig mer.
På rasterna nu ser jag att alla elever sitter inne och pillar med sin ipad eller dator. Det är super dåligt att man inte tar  ut eleverna! Det är nu som mest vi behöver mycket idrottstimmar, för att får komma ut och röra på oss. Det är även viktigt att dom som redan är beroende av elektroniken, inte bara dom som gör det någon gång ibland. Minst 4 timmar per vecka tycker jag att det ska vara idrott i skolan. Dessutom hade man kunnat gå på promenader i mellan lektionerna.

Så, jag hoppas verkligen att det kommer bli en förbättring på idrottens timmar, att politikerna förstår att detta är allvarligt. Att eleverna blir piggare utav idrotten. Någon dag kommer detta förbättras, men tills det händer så vill jag önska att eleverna börjar gå ut på promenader eller går ut och springer på sin fritid. Ni måste ta hand om eran hälsa! Det är viktigt.

- Arg elev. 


måndag 1 september 2014

The great debaters.

 Filmen handlade om ett debatt lag på Wiley College. Denna filmen utspelades sig på 1930 - talet. Wiley College är ett helt vanligt college för svarta affro amerikaner. Wiley College har fått ihop ett riktigt bra lag i år som läraren Mr. Tolson har tagit ut. Mr. tolson är med i en grupp för affro amerikaner som vill göra uppror mot dom vita. eftersom dom behandlar dom inte bra.  Dom som är med  i debattlaget är : James Farmer, Henry Lowe, Samantha Booke och Hamilton Burgess.

 Huvudrollen är James Farmer Jr. James är en utav dom yngre i debatt laget, hans pappa är lärare på colleget som James går på. Han är sträng men mycket intelligent. James är reserv i debattlaget. Han har även fått upp ögonen för Samantha Booke. Hon är en mycket självständig kvinna, och även den första kvinnan i debattlaget någonsin. Men James är inte den enda som har ögonen för Samantha, det har debattlagets Henry Lowe med. Henry är charmig och en riktigt duktig debattör. Hamilton Burgess är med i dom första debatterna, men sedan måste han sluta på grund utav att sin pappa är orolig att Mr Tolsons uppror kommer påverka sin son.
 Debattlaget åker runt med sitt lag och möter andra svarta skolor. Dom fortätter att vinna och börjar förstå att det kan göra skillnad genom att prata. Efter ett tag fick dom höga vita skolorna upp ögonen för Wiley Collegem en skola bestämde sig för att bjuda in dom på en debatt. Den skolan hette Oklahoma state University. Den här debatten var deras första stora vinst, dom vann på grund utav Samantha. Samtidigt emellan debatterna stiger kärleken mellan Samantha och Henry.

 Dom fortsatte sedan mot den bästa svarta skolan för en debatt.  Men på vägen dit så körde dom mitt ute i skogen. Helt plötsligt så ser dom en svart människa hänga i ett träd piskad och bränd, och död. Detta kallas lyncha. Under människan stod några vita män och log nöjt. När dom såg Henry och dem så började dom jaga bilen där dom satt. Men dom som tur var kom dom iväg oskadda. Nästa dag skulle dom debattera, men choken och koset som hade hänt gjorde så att dom förlorade denna debatten.
När dom var tillbaka på skolan igen så kom det ett brev ifrån den största vita skolan som var bäst på debatter, Harvard. Denna gången är det skillnad ifrån dom andra gångerna. Denna gången är det mot en mycket bättre skola, plus att denna gången får inte Mr. Tolson hänga med. På grund utav dom vita. Han vill inte att hans stress och oroande ska gå ut över dom. Så denna gången åker dom själv och skriver sina egna argument. Den här gången tar Henry lowe över ansvaret. Han bestämmer att James och Samantha ska debattera. James berättar om sin upplevelse när han såg den svarta mannen hänga i trädet, detta gör att dom vinner och blir debatt mästare.

När jag såg denna filmen så blev jag chockad. Jag trodde inte att det var såhär extremt med rasismen mot dom svarta. För i nutiden nu så är de inte så. Som våran klass, nästan mer än hälften har ursprung från ett annat land, och det är super kul! Här i Sverige är det självklart att det finns olika sorters människor. Det var nog det som chockade mig mest.
Om jag hade vart James eller någon annan svarthyad människa hade jag bara velat skrika hela tiden, jag hade velat bli behandlad som alla andra, ha samma rättigheter. Jag hade gjort så som James lärare Mr. Tolson gjorde, jag hade gjort ett uppror och satt ner foten. Dom andra svarta männiksorna gjorde ingenting, som om det var rätt att de var så här. Antagligen gjorde dom så för att dom var rädda, rädda för att dom vita männen skulle lyncha dom. 
En speciell händelse som jag tänkte på i filmen var när Mr. Tolson kom hem ifrån en debatt och får brevet. Brevet som säger att dom ska få möta Harvard, den största skolan för dom vita. Dom regerande mästarna i debatter. Man ser att Mr. Tolsons ögon börjar bli tårögda, detta är ett stort steg för hela Wiley College, att en svart skola ska möta den största vita skolan. Hela samhället påverkas utav att dom får fram sin vilja, inte bara dom.

fredag 16 maj 2014

Engelska - läsprojekt.

1. Har du tagit ditt ansvar och jobbat bra?
 Svar : Jag tycker att jag har jobbat bra men jag har dock ändå inte lärt mig så mycket nytt. För jag tyckte det var ganska enkelt.

2. Vad har du blivit bättre på?
Svar: Jag har lärt mig några nya ord, och det har gjort att jag har blivit en bättre läsare. För att mitt ordföråd har blivit bättre.

3. Med eget ansvar skulle jag gärna kunna jobba med! Men dom exempel du ger som vi kan jobba med , kan vara lite mer utmanande.

tisdag 13 maj 2014

Maj Bylock - Onkel Toms stuga. - ej klart!

Maj Bylock är en ungdomsförfattare och en översättare. Hon har återberättat en bok som jag läser. Den heter :Onkel Toms stuga.

Bakgrund. 

Bylock föddes den 21 mars  år 1931 i Visby på Gotland. När Maj Bylock var 12 år flyttade hon till värmland med sin familj och stannade där i resten av hennes liv. Där utbildade hon sig till folksskole lärare och jobbade i skolor. Dom fösta gångerna hon började skriva böcker var när hon upptäckte att barnen hade allt för dåliga böcker i skolan. Så hon började skriva böcker i bland annat historia. Maj Bylock var lärare ända fram till och 1961. Den första debuten kom  år 1969 då Maj Bylock skrev skönlitteraturen Äventyret med grodan. Denna litteratur fick hon pris för.



Influenser. 


När jag läser denna boken så blir jag ledsen. För hon beskriver hur hemskt detta var. Slavarna såldes åt jätte många hela tiden, och dom sa nästan aldrig ifrån till dom som de såldes till/ifrån. Jag tror att många blir chockade och ledsna när dom läser hur det var på denna tiden, denna boken är såpass grym.  Hennes influenser är ifrån orginalet som är skrivet utav Harriet Beecher Stowes. Influenserna kommer även ifrån huvudrollen i boken, Tom. I slutet av boken blir han piskad till döds, men Tom står fortfarande rak i rygg. Enligt Maj är han en anledning till att hon ville översätta just denna boken. 

Produktion :

Läromedel196166 - Morgonsamlingar I-III

  • 1963–82 - Grundskolans religionskunskap årskurserna 1-6
  • 1966–67 - Tapio Finnpojken, Bland borgare och bönder, Bland klosterfolk och riddare
  • 1974–77 - Femettserien Religion, Historia och Naturkunskap
  • 1979 - Kina
  • 1992 - Tomtar, häxor och Mårten Gås (tillsammans med Maj Fagerberg)

Barnböcker

1964 Saga och lek

  • 1969 Äventyret med grodan
  • 1974 Frida Tomasine får en syster (Del 1/3)
    • 1976 Fridas första sommarlov (Del 2/3)
    • 1976 Fridas första jobb (Del 3/3)
  • 1981 Jag har ingen trollstav
  • 1982 Spökskeppet
  • 1984 Blå fjäril
  • 1986 Skor med vingar
  • 1987 Karusell och kärleksbrev (Del 1/3)
    • 1988 Dynamit och hallonbåtar (Del 2/3)
    • 1991 Dödskallar och hjärtesår (Del 3/3)
  • 1987 Micke och hemliga Jansson (Del 1/3)
    • 1988 Micke, Jansson och häxan i gröna huset (Del 2/3)
    • 1990 Micke, Gustav och guldklimpen (Del 3/3)
  • 1992 Hyacinta
  • 1992 Borgen med trappan som inte fanns
  • 1996 Tusen guldslantar
  • 1997 Drakskeppet (Del 1/3)
    • 1998 Det gyllene svärdet (Del 2/3)
    • 1998 Borgen i fjärran (Del 3/3)
  • 1997 Tigern Lisa och monstret (Del 1/4)
    • 1997 Var är monstret? (Del 2/4)
    • 1998 Monster och musöron (Del 3/4)
    • 1998 Monstrets hemlighet (Del 4/4)
  • 1999 Skatter ur Bibeln
  • 2002 Miss Jamahas hemlighet
  • 1999 Flykten till järnets land (Del 1/7)
    • 2000 Den svartes hemlighet (Del 2/7)
    • 2001 Spöket på Örneborg (Del 3/7)
    • 2002 Klockan och döden (Del 4/7)
    • 2003 Marie och Mårten i nya världen (Del 5/7)
    • 2004 Blå molnets gåva (Del 6/7)
    • 2005 Celine och drottningen (Del 7/7)

Ungdomsböcker

1973 Honda

  • 1975 Helena och filosofen
  • 1983 Syster Pelle
  • 1983 Solstenen (Del 1/3)
    • 1984 Månringen (Del 2/3)
    • 1985 Stjärnhavet (Del 3/3)
  • 1985 Trollpaavos klockor
  • 1988 Silverpil
  • 1989 Häxprovet (Del 1/7)
    • 1990 Häxans dotter (Del 2/7)
    • 1991 Häxpojken (Del 3/7)
    • 1993 Häxguldet (Del 4/7)
    • 1995 Häxkatten (Del 5/7)
    • 1996 Häxbrygden (Del 6/7)
    • 1998 Häxdoktorn (Del 7/7)
  • 1989 Skrinet på vinden
  • 1994 De gyllene öarna
  • 2007 Fågelprinsen (Del 1/-)
    • 2008 Häst med gyllene hovar (Del 2/-)
    • 2009 Dimmornas ö (Del 3/-)

Vuxenböcker

1980 De sjunkna skeppens vik

  • 1988 Här en källa rinner
  • 1989 Djävulsögat
  • 2001 Texter ur Bibeln


Framgångar

Stil/genre
Spännings klassiker.
Teman

Språk : Beskriver miljön väldigt detaljerat. hon skriver tydligt, hon skriver lättläst. 
Övrigt av intresse. Hon gillar verkligen historia. 



Stödord.

1931 21 mars. Född i gotland. Men flytta till Värmland vid 12 års ålder för pappan fick ett jo där. 
Utbildade sig till folkskolelärare, tyckte böckerna var dåliga. 
Började skriva historieböcker. 
Första egna boken som blev känd var Äventyret med grodan. 


Genre : Spännings klassiker. 

Geografiträning.

 världsdelarna (storlek och läge) - Den största världsdelen är Asien. Den näst största är Afrika, sedan kommer Nordamerika, pchh där efter Sydamerika. Där efter kommer Antarktis, Europa och oceanien.

-minst tio viktiga städer i varje världsdel (storlek och läge) -
Moskva - Yta: 2 511,00 Plats : Ryssland.
London -
Yta : 1 572,15 Plats : England.
Sankt Petersburg - Yta : 1 439,00 Plats : Ryssland. 
Berlin - Yta : 891,70 Plats : Tyskland.
Madrid - Yta : 605,77 605,77 Plats : Spanien.
Kiev - Yta : 836,00 Plats : Ukraina.
Rom - Yta : 1 285,31 Plats : Italien.
Paris - Yta : 105,40 Plats : Frankrike.
Minsk - Yta : 305,47 Plats : Vitryssland.
Wien - Yta : 395,50 Plats : Österike.       

Afrika -
Kairo - Yta : 374 km² Plats : Egypten.
Kinshasa - Yta : 9 965 km² Land : DR kongo.
Lagos - Yta : 999,6 km² Land : Nigeria
Addis Abeba - Yta : 526,99 km Land : Etiopien.
Kinshasa, - Yta : 9 965 km² Land : DR kongo.
Nata, - Yta :
Adrar
Oran.


-minst tio viktiga vattendrag i varje världsdel (storlek och läge)


-minst tio bergskedjor (och/eller öknar) (minst två /världsdel)

Teknik egen uppgift.



  • Beskriv vilken typ av bro ni valt att konstruera!
Är det en bågbro, fackverksbro, balkbro eller en kombination av olika brotyper?

Svar  : Våran konstruktion är en sorts fackverksbro, den har en pelare i början och i slutet. Balken är rak. Men den har intr några" band " uppe på balken, utan där är den bara rak.

  • Jämför er konstruktion med en verklig förlaga (någon känd bro)!
Golden gate, Öresundsbron, Tullbron etc

Svar : Jag skulle kunna jämföra våran bro med söderbron här i Falkenberg. Den är rak och har pelare. Det som är nackdelen med våran konstruktion är att den inte är så lång. Därför kan den inte ha lika många pelare som t.e.x söderbron ha. 

  • Var i konstruktionen återfinns den svaga punkten? (rita om så behövs)

    Svar: Den svagast punkten på våran konstruktion är i mitten utav balken.  För där har vi inte tillräckligt med kraft så de skulle kunna böjas i mitten. För att det inte skulle vara så, så bestämde vi oss för att bygga snett ut ifrån pelarna med glasspinnarna så de skulle få lite stöd utav dom. Men jag tror ändå att de fortfarande är vår svagaste punkt.
  • Hur har ni förändrat eller förbättrat bron för att göra konstruktionen stabilare. Har ni då flyttat den svagaste punkten? 
     Svar: Som sagt så byggde vi ut med glasspinnar ifrån pelarna så de skulle bli mer stöd i mitten.  
  • Vilka påkänningar och yttre krafter påverkar en verklig brokonstruktion?
    Svar : Det skulle kunna vara strömmar i vattnet om konstruktionen är över en flod. Det skulle även kunna vara stormar, vind och vatten. Underlaget typ lera eller sand, påverkar vilken konstruktion man behöver göra. 
  • Hur konstruerar man en verklig bro för att bemästra dessa yttre påfrestningar.
    Ett exempel kan vara att man konstruerar balkar och brobanor strömlinjeformade för att minska vindtryck.  
  •  
  • Svar :

onsdag 7 maj 2014

Hans Rosling Statistic of future.

Denna filmen handlade om hur världen har förändrats avseende befolkningsmängden.

Mannen som pratade om detta hette Hans Rosling. Han började att prata om att människorna inte har förstått hur mycket bättre det går för världen när det gäller befolkning och fattigdom osv. Han berättade att år 1964 födde kvinnorna i världen i genomsnitt 5 barn var, och allra flest barn föddes i u- länderna. Men nu år 2014 är läget ett annat. Men det har inte folk förstått.
Det är många som tror att familjer i t.e.x Bangladesh  består av minst 7 personer . Men sanningen är att det föds i genomsnitt endast 2 barn per kvinna i Bangladesh.

Vi har mycket fördomar om så kallade u- länder och deras befolknings skala. Alltså att vi tror att det föds mer barn i u-länderna än vad det egentligen gör. En annan sak vi tror som också är fel är att människor i dessa länder dör tidigt. I själva verket är det så att medellivslängden har ökat i de flesta länder. I t.e.x Bangladesh lever man nu i genomsnitt till 70 år. Detta beror på att sjukvården har blivit bättre, människor äter bättre och andra levnadsförhållanden har blivit bättre. Bättre sjukvård och bättre mat och hygien har också lett till att fler spädbarn överlever. Idag överlever barnen i Bangladesh vilket de inte gjorde för 50 år sedan. Då ville föräldrarna skaffa många barn så dom skulle vara säkra på att någon överlevde. Idag behöver dom inte ha samma oro och behöver därför inte skaffa lika många barn.

Sedan pratade Hans Rosling om " världens pinkod ". Världens pinkod är en kod som visar var människorna i världen bor. Det bor 1 miljard i Europa, 1 i Nord och Sydamerika, 1 i Afrika och 4 i Asien i nutid. Men om vi skulle spola fram tiden så skulle siffrorna se annorlunda ut. År 2100 skulle pinkoden bli : 1145. Det skulle fortfarande bara vara 1 miljard var i Europa och i Nord och Sydamrika. Men i Afrika skulle siffran ha stigit till 4 miljader. I Asien skulle den stigit till 5.

Hans Rosling talade också om olika grader av fattigdom, han menade att det finns stora skillnader mellan olika inkomstgrupper. Detta visade han genom att använda bilder av olika transportsätt.













På bilden så är den lägsta inkomstgruppen de som inte har någon transport att använda sig utav, de går till fots. Hans Rosling menade att det är en stor skillnad för människor bara att få komma upp i nästa grupp där man har en cykel. Det innebär nämligen att man kan ta sig till olika jobb, till sjukvård, bära varor m.m och det gör att man på det sättet kan tjäna mer pengar. Detta tänker inte vi på utan vi ser alla fattiga som en grupp. Det är viktigt att se skillnaden.


Disskusionsfrågor. 

Varför tror ni världens befolkning stannar år 2100? 

tisdag 8 april 2014

Dagbok.

Willys. 

Dag 1.
Idag var det den första dagen på våran praktik. Vi gick upp en timma för tidigt eftersom vi trodde att vi började klockan 8, men det var klockan 9. Våran handledare Seff visade oss hur vi man frontade. Det betyder att man ska ta fram varorna så det inte se tomt ut på hyllorna och att man ställer varorna på rätt ställe. Sedan visade han oss var man slängde alla kartonger. Första dagen gjorde vi detta hela tiden fram till klockan 3.

Dag 2.
Idag kom vi i rätt tid och inte en timme innan... Idag har vi packat upp varor till skillnad ifrån igår där vi bara frontade. Vi jobbade på badrumsavdelningen och gjorde klart 2 lådor med varor där.

Dag 3.
Idag gjorde vi samma sak, vi packade upp varor och frontade. Men idag hann vi med hela 5 kartonger på olika avdelningar. Frukost, bad, konservbrukar, kakor och frukt avdelningen. När vi ska gå och slänga kartongerna som varorna har varit i så måste vi gå ner till lagret och dra den på en truck. Det är tungt för armarna. Bra träning!

4. Idag gjorde vi samma sak som alla andra dagarna. Men idag ( till skillnad ifrån dom andra dagarna ) så tappade jag och Miranda en glasburk med rödbetor. Så vi fick torka upp det. Äckligt!

5. Idag frontade vi och tog upp varor. Men sista timmen fick vi sätta prislappar med en prissättare på varor. Det var roligare än att bära varor kan man säga...

Jag har testat detta nu coh jag förstår nu att detta vill jag inte bli. Det var inte roligt tycker jag, samma sak varje dag. Men det var en sak som va kul, och de va att träffa folk i affären. När man fick hjälpa dom att hitta saker. De var kul, men jag tror jag vill jobba med människor. Sjuksköterska kanske?

Långavekaskolan.

Dag 1.
Idag var det den första dagen på Långavekaskolan. Jag har hand om nollorna/sexårsverksamheten. Första lektionen hade vi " dagens bokstav ". Det går ut på att man ska lära sig mycket i en siffra. Jag tycke detta är ett bra sätt att lära dig alfebetet för då kommer man ihåg de lättare. Den hör veckan hade vi bokstaven Y.
Nästa lektion hade vi en lektion som handlade om hur man är en bra kompis. Där kollade vi på en film som handlade om en pojke som var ganska bråkig, sedan diskuterade vi varför hab var bråkig och hur man skulle kunna hantera det. Det är bra att dom lär barnen hur dlm ska bete sig nu när dom är så unga tycker jag. 
Sista lektionen hade dom matte där jag va lärare, jag lät dom jobba med olika stenciler och matteboken. 

Dag 2. 
Idag var jag sjuk, hade ont i halsen. 

Dag 3. 
Första lektionen hade jag svenska. Dom som int var klar med uppgifterna om bokstaven Y fick göra klart dom. Dom andra som va klara fick jobba med " sifferboken ". Där lär dom sig skriva siffror fint och snyggt. Nästa lektion var fri lek, då pärlade vi. Och sista lektionen var det matte, där fortsatte jag min lektion och han nya stenciler. 
Intevju med Marie. 



Hur länge har du jobbat här? Sen i januari 
Har du alltid velat va lärare? Nej.Sjuksköterska, i en ambulans  
Vad har du för utbildning? Lärarutbildning, universitet i Göteborg Vad får du för lön? 25,2.
Trivs du här? 


onsdag 2 april 2014

Mord vid allsvesnk fotbollsmatch.

I söndags den 30 april blev en 43:årig man mördad i Helsingborg centrum. Denna mannen hade en fru och 4 barn. Detta var när den första Allsvenska matchen skulle spelas. Helsingborg - Djurgården. 43 åringen skulle dit och heja på sitt lag Djurgården, men han hann aldrig till arenan. Enligt DN så blev han träffad av en flaska i mitten av Helsingborg och sedan blev misshandlad till döds. Han blev mördad av en utav Helsingborgs supportrar, som nu har erkänt sitt brott. Han sitter nu häktad.
När publiken på arenan fick reda på att mannen hade blivit mördad så gick dom ut på planen, och matchen blev inställd. När Djurgården och Helsingborg mötte varandra i ishockey samlade Djurgården in pengar på stadion som skulle skänkas till familjen. Den matchen fick dom in 172 000 kronor. Men deras mål är 1 000 000 kronor.

Egna tankar. 
Detta är en fruktansvärt hemskt händelse. Speciellt att han har 4 barn och en fru. Men jag tycker det är bra att dom har startat en insamling till familjen, eftersom mamman kanske inte kan försörja hela familjen själv. Men det är så här det är mellan dom olika lagen nu i dagens samhälle. Bara för att man inte hejar på samma lag eller har olika åsikter så hatar man varann bara för det. Om jag hade vart denna personen som hade gjort detta hade jag aldrig kunnat förlåta mig själv för de jag hade gjort.

När jag var i Malmö i söndags när Malmö och Falkenbergs FF spelade så satt vi på Malmös familjeläktare. Framför oss satt det en kvinna som också va FF:are, det såg jag genom att hon hade en halsduk som det stod FF på.  Det såg en man ovanför oss också, det var en MFF:are på läktaren med en ölburk i handen. Så skrek denna mannen " fy fan en FFare!" så kastade han ner hela sin öl på denna kvinnan. Hon blev helt förstörd. Hon hade inte gjort någonting och han kastar hela sin öl på henne för hon håller på ett annat lag! Har vi inte rätt att tycka vad vi vill här i Sverige? Detta problemet tycker jag är större än vad många andra tror! Det har till och med gått till ett mord, och nu sitter en hel familj utan sin man eller pappa.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/djurgarden/article18651428.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/supporter-dod-efter-brak-i-helsingborg/
http://www.sydsvenskan.se/skane/minst-en-till-sjukhus-efter-fotbollsbrak-i-helsingborg/
















Bild på mordplatsen.

En anställningsintevju.

1. Fågelaffär, hamnbörjekiosk, bensinmack, hamn, dagis, butiksbeträde, tryckeri.
2. Han lydde inte reglerna, kom inte överrens med chefen eller sluta själv pågrund att andtra gjorde fel.
3. Novell. Kort berättelse.

kläder.

När jag skulle gå första dagen till jobbet,  så tänkte jag att jag måste trivas på denna arbetsplatsen. Jag måste ha ett jobb. Men samtidigt så tänkte jag att jag måste vara mig själv. Så jag blandade reglerna som mannen på intjuven sa. Jag tog på mig kostymen, men så tog jag på kepsen. Perfekt!
När jag kom in så pratade jag med samma man som i intevjun. Jag kände att detta måste passa MIG. Jag måste trivas här.
Mannen började och sa- Jag sa till dig på intevjun att du skulle ha kostym, inte keps.
Då sa jag - Men jag har ju kostym? Kepsen står för hela min personlighet.
Mannen var strängare nu än på intevjun. - Jag tolererar inte detta. Ta av kepsen eller sluta.
Jag tog av mig kepsen.
Mannen såg förvånad ut och sa - Var detta första gången du lydde din chef?
JAg tänkte och sa - Nja, någon gång

Respons på min No film.

torsdag 27 mars 2014

Hur styrs Sverige?

1. När har vi val till riksdagen? 
Var 4 år. 
2. Vilka får rösta i riksdagsvalet? 
Alla svenska medborgare som är över 18 år. 
3. Nämn fakta om riksmötet. 

4. Vad gör talmannen? 
TAlmannen leder riksdagens arbeten. 
5. Varför har riksdagen 16 utskott? 
För att det finns 16 ministrar.
6. Nämn några utskott. 
Miljön, skolan och skatt. 
7. Nämn något om kompromisserna i utskotten. 
Dom kompromisserar med partierna. 
8. Förklara uttrycket: betänkande. 
Det är ett " förslag " 
9. Hur många sitter i Sveriges riksdag?
349 st. 


10. Förklara uttrycket: acklamation. 
Det är när man tar ett beslut utan att man har röstat om det. Det är när dom flesta säger ja när talmannen frågar dom. 
11. Nämn fakta om voteringar. 
Det är när man röstar om förslaget. 
12. Vad gör statsministern?
Han bestämmer vem som ska vara med i regeringen.
13. Vad kallas statsministerns medarbetare? 
ministrar.
14. Vad gör ett departement? 
Ett departiment är dom som har hand om små ämnen. Nått departiment har kanske hand om skolan, någon om miljön kanske. 
15. Ge exempel på ett departement. 
-.-
16. Vad innebär en monarki? 
det betyder att kungen eller drotningen är stadschef. Sverige är en monarki.
17. Nämn fakta om kungens makt.
 Han är stadschef och resenpreterar Sverige.
18. Vilken är kungens viktigaste uppgift?
Det är att resenpretera Sverige. 

1. Förklara ordet: kommun. 
Det betyder att människor i ett samhälle sköter allt tillsammans, som vatten, skolor och fritidsgårdar. 
2. Hur många kommuner finns det i Sverige? 
Ungefär 290 stycken. 
3. Ge exempel på att kommunerna skiljer sig åt. 
PÅ invånarna och storleken på kommunerna.
4. Nämn fakta om kommunens föregångare.
Det var en grupp som kallades socken, där bestämde man hur man skulle ta hand om det gamla. Som kyrkan. Eller hur barnen skulle få behandlas under dess uppväxt. 
5. Vilka var fördelarna med de små kommunerna? 
Att alla kände alla och man kände sig som hemma. 
6. Vilka var nackdelarna? 
Att folket inte fick sina behov, som större byggnader tex simhallar. Så man vlde att slå ihop komuner, så man fick mer plats och pengar. 
7. Vad innebär det att kommunen har självbestämmanderätt? 
Att man får bestämma sina egna beslut om hur kommunen ska vara. 
8. Vad måste kommunen erbjuda sina invånare? 
Skolundervisning, ha renhållning och socialtjänst t.ex. äldreboende.
9. Nämn fakta om kommunvalet.
Valet sker vad 4:de år på den tredje söndagen. För att kunna röska till komunen måste man vara 18 år och bo i kommunen.
10. Nämn fakta om kommunfullmäktige.
Det är samma sak om riksdagen fast detta är bara för kommunen. Mötet sker en gång i månaden och vem som helst får komma och vara med på mötet. i mötet bestämmer man alla viktiga beslut i kommunen, te.x om budgeten.
11. På vilket sätt är kommunstyrelsen det viktigaste organet? 
För alla viktiga beslut fattas där. 
12. Vad gör nämnderna? 
Det är dom som bestämmer i kommunen. Nämnder kan jobba inom speciella ämnen. Te.x skolan. 
13 Vilken är kommunens viktigaste inkomstkälla? 
Kommunalskatten, dom betalar nästan hälften utav allt dom får in. 
14. Nämn fakta om bidrag som kommunen får. 
Ifrån staten och invårnarna i kommunen. 
15. Vad är ett landsting. 
Landstinget är oftas dom som tar hand om sjukvården. Landstinget röstas fram på samma sett och tid som kommunen. 
16. Vilka är landstingens viktigaste uppgifter? 
Att ta hand om sjukvården.