tisdag 21 oktober 2014

Atomfysik.

Vad är halveringstid? 
En halveringstid i en atom är när hälften utav alla kärnorna i atomen gått bort. Kärnorna går bort med tiden. Vi kan ta ett exempel. Poloniums halveringstid är 20 veckor. Efter 20 veckor har alltså hälften utav atomerna försvunnit. Alltså är halveringstiden 20 veckor för polonium.

Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart? 
Radioaktivitet dödar olika celler, och en utav dom cellerna är cancerceller. Inom sjujvården har man lyckats använda radioaktivitet för att döda dessa celler i människokroppar. Nackdelen med detta är att man dödar många andra celler samtidigt, det är därför många tappar håret efter denna prossesen. Radioaktiv strålning används även i vissa brandvarnare, radioaktiviteten känner av rökpartiklar, då blir det möjligt för brandvarnaren att upptäcka röken.
En stor del utav den radioaktiva strålningen använder vi till forskningen. Med hjälp utav radioaktiv strålning kan vi ta reda på hur gammalt ett skelett är. Vi använder oss utav en speciell kol, kol 14. Forskarna mäter hur mycket kol 14 det fins i kroppen. Vi vet att kol - 14 har halveringstiden 5700 år. Men tex " ismannens" skelett hade inte halverats än, så då vet man att det inte kan vara riktigt 5700 år. Alltså fick man reda på att den var 5000 år.
Man kan använda radioaktivitet till att kolla isotopernas vägar in i växten. Man använder sig utav en slags sändare. Med hjälp utav sändaren kan man se om växterna har sugit upp det konstgjorda gödslet. Då kan man ta reda på vilket gödsel som är bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar