onsdag 19 november 2014

Atombomber över Japan.

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Nagasaki ligger nära havet på västkusten. Hiroshima ligger vid havet in mot landet, vid östkusten.  

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna ?
Alla dom stora städerna Japan hade blivit bombade innan dessa 2 städer utav Amerika. Det vara bara dessa städer kvar, just därför bombade amerika dessa städer. Amerika ville igentligen bara skrämma japan, och visa att dom skulle kunna spränga hela landet om dom ville. Men det gjorde dom inte, dom bombade inte t.e.x Tokyo, dom försökte skrämma Japan. 

2. Läs om kärnvapen i NE (enkel)

a) Vad är kärnvapen?
Kärnvapen är en atom bomb, en atom bomb kan sättas igång med hjälp utav fision och fusion. Men hjälp utav fision och fusion  bildas det en kärnreaktion, som skickar ut mängder med energi. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Bomben börjar med att bli väldigt varm. Då brukar man kalla bomben som ett " eldklot". Efter en tusendels sekund börjar " eldklotet " att växa, detta gör att luften omkring elklotet skjuts åt sidan och då drar luften med sig allt i sin omgivning. Luften skapar en förödelse. Efter några sekunder stiger bomben och svalnar och ändrar folm till ett moln. Detta molnet är fullt utav radioaktiv strålning som nu kondenseras.


3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
jag tycker att japan skulle ha förstått ifrån första början att dom inte sulle kriga mer, utan att dom istället skulle sluta fred. Men jag tycker absolut inte att Amerika skulle ha förklarat detta för japanerna genom att släppa bomber på Japan? Så nej, jag tycker inte det var rätt. 

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?
Man kan förstå att Amerika ville att Japan skulle ge sig och förstå att det måste vara fred i världen. Men jag tycker att det var fel att släppa bomber.

c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Att det är en fruktansvärd händelse eftersom det var så många människor som dog och som blev skadade. Men jag tycker även att det är fint att dom håller minnesstunder i Hiroshima och Nagasaki varje år, för att sörja alla de människor som dog. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar