onsdag 7 maj 2014

Hans Rosling Statistic of future.

Denna filmen handlade om hur världen har förändrats avseende befolkningsmängden.

Mannen som pratade om detta hette Hans Rosling. Han började att prata om att människorna inte har förstått hur mycket bättre det går för världen när det gäller befolkning och fattigdom osv. Han berättade att år 1964 födde kvinnorna i världen i genomsnitt 5 barn var, och allra flest barn föddes i u- länderna. Men nu år 2014 är läget ett annat. Men det har inte folk förstått.
Det är många som tror att familjer i t.e.x Bangladesh  består av minst 7 personer . Men sanningen är att det föds i genomsnitt endast 2 barn per kvinna i Bangladesh.

Vi har mycket fördomar om så kallade u- länder och deras befolknings skala. Alltså att vi tror att det föds mer barn i u-länderna än vad det egentligen gör. En annan sak vi tror som också är fel är att människor i dessa länder dör tidigt. I själva verket är det så att medellivslängden har ökat i de flesta länder. I t.e.x Bangladesh lever man nu i genomsnitt till 70 år. Detta beror på att sjukvården har blivit bättre, människor äter bättre och andra levnadsförhållanden har blivit bättre. Bättre sjukvård och bättre mat och hygien har också lett till att fler spädbarn överlever. Idag överlever barnen i Bangladesh vilket de inte gjorde för 50 år sedan. Då ville föräldrarna skaffa många barn så dom skulle vara säkra på att någon överlevde. Idag behöver dom inte ha samma oro och behöver därför inte skaffa lika många barn.

Sedan pratade Hans Rosling om " världens pinkod ". Världens pinkod är en kod som visar var människorna i världen bor. Det bor 1 miljard i Europa, 1 i Nord och Sydamerika, 1 i Afrika och 4 i Asien i nutid. Men om vi skulle spola fram tiden så skulle siffrorna se annorlunda ut. År 2100 skulle pinkoden bli : 1145. Det skulle fortfarande bara vara 1 miljard var i Europa och i Nord och Sydamrika. Men i Afrika skulle siffran ha stigit till 4 miljader. I Asien skulle den stigit till 5.

Hans Rosling talade också om olika grader av fattigdom, han menade att det finns stora skillnader mellan olika inkomstgrupper. Detta visade han genom att använda bilder av olika transportsätt.













På bilden så är den lägsta inkomstgruppen de som inte har någon transport att använda sig utav, de går till fots. Hans Rosling menade att det är en stor skillnad för människor bara att få komma upp i nästa grupp där man har en cykel. Det innebär nämligen att man kan ta sig till olika jobb, till sjukvård, bära varor m.m och det gör att man på det sättet kan tjäna mer pengar. Detta tänker inte vi på utan vi ser alla fattiga som en grupp. Det är viktigt att se skillnaden.


Disskusionsfrågor. 

Varför tror ni världens befolkning stannar år 2100? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar