måndag 24 november 2014

Ulf Lundell

Ulf Lundell:författare, musiker och konstnär
Uppväxt:
1949 20 november. Stockholm 
10 år gitarr, syster Ingrids pojkvän
ont om pengar, jobb som tidningsbud.
Låtar och dikter , skivbolag. 
MNW dissa, inte tillräckligt starkt
till EMI i oktober 1975, skivan Vargmåne
Hittills har Lundell hunnit släppa 24 studioalbum och 13 romaner.  Haft 3 olika fruar innan hans nuvarande fru Sofia Möller

Böcker:
1976 romandebut med boken Jack, Romanen handlar om en kille, Jack som lever ett liv fullt med fest i Stockholm och på Gotland. Man får ta del av hans tankar om livet. I boken kan man utläsa kritik mot medelsvenssons inskränkta liv i efterdyningarna av det politiska upproret vid 1960-talets slut. Boken trycktes i 3 000 ex och såldes i 200 000 ex. Den har kallats en generationroman för den betydde så mycket för en hel generation.
Många av hans romaner ifrågasätter ett vanligt medel-Svenssons liv. De flesta av hans böcker är romaner men han har också skrivit en del lyrik. (Dikter).

Språket i romanerna är ofta snabbt och levande och ofta humoristiskt. Är inte noga med att följa skrivregler utan skriver på sitt eget sätt, rakt på sak. Bra på miljöskildringar, beskriver tex ofta Stockholm, beskriver även landsbygden fint.

I en av hans böcker,som heter "Kyssen" utspelar sig delar av handlingen i miljöer kring Glommen. Lite kul att veta. Boken handlar om Kennet Karlsson, som beger sig ut på en resa i Sverige och träffar på massa olika människor. Jag ska här läsa ett stycke ur boken som utspelar sig i Glommen. 

Musiken:
Låttexterna handlar ofta om kärlek eller är samhällskritiska. Musiken är rockmusik som inspirerats av Bruce Springsteen, Bob Dylan och Neil Young.
På 80-talet skrev Lundell "Öppna Landskap" som blev hans mest kända låt. Han skrev den under tiden han hyrde sommarhus utanför Glommen.

Under 80-talet gick Ulf Lundell igenom en svår period då han hade svåra alkoholproblem. Missade konserter och gick igenom en skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar