onsdag 1 oktober 2014

CBRN

CBRN - Vapnet består utav kemiska (C), Biologiska (B), radiologiska (R) eller nukleära (N) stridsmedel. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Massf%C3%B6rst%C3%B6relsevapen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5379136
http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5474662
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsgas#Nervgas

Biologika srtidsmedel använder man sig utav i krig. Biologiska stridsmedel använder man för att smitta sjukdomar, detta kallas fattigmansvapen. Eftersom det är ett billigt och enkelt sätt att attackera fienden på. Biologiska stridsmedel kan smittas genom bakterier, virus och svampar. USA skickade ut pulver genom brev. Dom skickade brev till ett annat land, när en åerson öppnade detta brevet så flög det ut massa pulver, och den smittade vidare denna sjukdomen.

Några vanliga sjukdomar som man använder är pest, smittkoppor och botulism.Det finns många nackdelar med biologiska stridsmedel, och det är att det kan lätt hända att man råkar smitta sin egen trupp. Detta kan lätt hända om man ska smitta ett folk genom att släppa ut sjukdomen i luften.

Kemiska stridsmedel använder man i krig med. Man brukar sprida ut dessa medel i formen av gas.  I den kemiska stridssorten använder man sig utav de mest giftiga bakterierna, dom farligaste. Man började använda sig utav kemiska stridsmedel i första världskriget. Då använde man sig utav senapsgas. Senapsgas nersätter immunförsvaret på en människa, som sedan på lång sikt kan leda till cancer. Andra bieffekter är att man får brännskador på vissa kroppsdelar. Senapsgas är en farlig sorts gas.

En annan sorts gas som man kan använda är nervgas ( tillhör kemiska stridsmedel ) . Nervgas är en gas som " attackerar  " nerverna. Den kan levereras i flytande, gasform eller fast form. Olika exempel på nervgaser är saringas, Somangas och Tabun.

För 26 år sen (1988) inträffade det en kemisk stridsattack i kriget mellan Iran och Irak. Iran hade tagit över Iraks by Halabja med massa millitärer. När Irak fick reda på detta bombade dom ner sin egna by med kemiska vapen, för att döda dom Iranska millitärerena. Men på vägen fick dom med 5000 civila människor ifrån sin egen by.

Det finns kemiska stridsmedel som har hittats nu senare ifrån andra världskriget. Här i Sverige har vi nu hittat spår av kemiska vapen i Östersjön. Känt Lögdberg säger i sveriges radio att man har hittat  senapsbomber i Östersjön, men även 20 okända vrak. Dom har kollat upp en del utav dessa andra obejekten. Dom är alldeles för stora för att vara vanliga senapsbomber, så dom tror att det kan vara stora senaps skal som är fyllda med senapsgas. Det är betydligt mer senapsgas i dessa skal än själva bomberna.
När Hitlers flygplan och skepp  skulle åtevända hem ifrån kriget imot Ryssland så visste dom redan att dom skulle förlora. Så istället för att förstöra dom kemiskavapnerna så slängde dom tyska soldaterna det i havet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar