onsdag 1 oktober 2014

Förnybara bränslen.

Förnybara bränslen är bränslen som aldrig någonsin kommer ta slut, som vatten. Det tar aldrig slut på grund utav vattnets kretslopp.  Dom förnybara ämnena är bra att använda för att dom är så miljövänliga till skillnad ifrån fossila bränslen. Vi använder vind i vindkraftverk och vatten i vattenverk. Dessa två är de största förnybara bränslena. Båda dessas sätt att ta upp energi på används utav en generator som produserar el. Den får denna energi ifrån vingarna / vattenturbinerna.
Sen finns det solen med. Solens strålar fångar vi upp oftas med solplattor som man brukar sätta på ett bra ställe hemma där de oftas är dags sol. Som på taket tex på taket. Småskaligt för privat bruk.
Sen finns det även träkol, bergvärme och jordvärme.

Icke förnybara bränslen.


Icke förnybara bränslen, som också kan kallas som fossila bränslen är som de låter. det tar slut och de produseras inget nytt bränsle, i alla fall inte under våran generation. Dom vanligaste fossila bränslena är olja, kol,uran och naturgas.


kedjereaktion
halveringstid
stystavar
fission
nära havet behöver kyla ner
ringhals
oscarshamn
forsmark
barsebäck - stängt
tjernobi ukraina  1986
härdsmälta

Har du koll på...?

Hur fungerar kärnkraftverk? - I ett kärnkfartverk så skapar man energi genom värme. För att få så mycket värme måste man använda sig utav uran. Genom att få värme genom uran delsr man på deras atomer. Man delar atomerna med neutroner, detta kallas fission. Man skjuter neutroner så atomerna delar sig, och ur uranens atom hoppar det ut nya neutroner som fortsätter till nästa. Om alla neutroner skulle gjort såhär så skulle de bli en stor smäll som en atombomb. Just därför använder vi oss utav kontrollstavar som kyler ner vattnet och stoppar neutronerna från att spränga atomerna. Detta " kokas " i vatten.
När atomerna har klyvts tillräckligt många gånger så blir det jättevarmt i vattnet, vattnet blir till ånga som åker vidare till en turbin. Ångan driver runt turbinen så det blir rörelseenergi, denna energin skickas till en generator. Generatorn omvandlar denna energi till el som sedan åker ut till vårat uttag. 

Vilka har vi i Sverige? - Ringhals kärnkraftverk. Forsmarks kärnkraftverk
Varför ligger de där de ligger?
*Hur ser det ut i andra länder? . Det finns mycket kärnkfartverk i Japan. I tyskland har dom nu besämt att det ska va förbjudet år 2021.
* Var får vi bränslet ifrån? Bränslet är uran, och det har vi djupt nere i bergen, vi har en egen uran-gruva i Norrland.
Avfallet? - Avfallet gräver vi ner långt ner i bergen, för att strålningen är så farlig. Den måste ligga där nere i tusen år innan de blir säkert.
Kända olyckor? - Tjernobylolyckan är nog den kändaste olyckan i Japan. Sen finns det även Onagawa.
Kan det hända i Sverige? - Det kan hända var som helst.
Fördelar/nackdelar med kärnkraft - Fördelar- Den ger oss mycket energi. Nackdelar - Det är farigt.
Framtiden - är det något att satsa på? - Jag tycker det är bättre att vi satsar på miljövänliga sätt, vindkraft, vattenkraft och solenergi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar