söndag 30 november 2014

Uppfinningar under 1900 - talet.

T - forden.
År 1908 var det en man vid namn Henry Ford som kom på T - forden. Henry Ford var en man som även kom på det löpande bandet. Det löpande bandet var ett nytt system sätt som innebar att det gick snabbare och effektivare att bygga en bil, därför kunde man även sälja många bilar för ett billigt pris. På det löpande bandet åker bilen igenom en fabrik på ett långt band och man monterar på olika delar på olika stationer, så det går jätte fort.

Henry Ford säger att han skapade denna bilen för han ville att många skulle ha råd med en bil, men egentligen var det för att han ville tjäna pengar. I USA hade man problem på gatorna, man använde häst och vagn, och hästarna bajsar vilket leder till en äcklig miljö. Men med T-forden slapp man detta problemet, och det var en utav anledningarna till att T- forden slog igenom stort. En nackdel med T-forden är att det har skapats stora miljöproblem på grund utav utsläppen som en bil släpper ut. Vilket har gjort att växthuseffekten har ökat.

Kulsprutan.
Förr i tiden i krig använde man sig inte utav pistoler, pansarvagnar och kulsprutor. Då använde man sig utav svärd knivar och män som sprang mot varandra i närkamper. Fram till första världskriget.

Det var nu man kom på ett vapen som man skulle kunna använda mot fienden ifrån långt håll och på ett väldigt effektivt sätt. Kulsprutan. Kulsprutan är en peppra som skjuter super snabbt. 2 kulsprutor skulle kunna skjuta ner 300 män på några minuter.

Då kan man ställa sig frågan, varför kom kulsprutan just då? Varför kom inte denna maskin tidigare? Jo, för det var nu man kom på uppfinningen enhetspatronen. Denna uppfinning gjorde att man kunde skjuta iväg skott mycket snabbare, man behövde bara klicka på en knapp. Och när man ska ladda om så går det även mycket fortare då.

Fördelar med kulsprutan var att det gick mycket fortare att ladda. Man behövde även inte lika många män mot motståndarna, eftersom en kulspruta kunde döda 300 män minst. Men nackdelarna var såklart mycket större, det var jätte många som dog. Kulsprutorna gjorde att det blev som en stor gravhög på slagfälten.

Radion.
Radion började man prata om i slutet utav 1800- talet. Man ville kunna skicka meddelande snabbare och effektivare, som tex vid nödsituationer eller rapporter.

Det var då man kom på idén med att kunna skicka radiovågor mellan en sändare och en mottagare, detta var dock inte likt den radion vi känner till idag, här skickade man ut koder till varann istället för riktiga samtal ( än ), detta kallas morsekod.

I början på 1900 talet skickade man ut den första radiosändningen i en starkare form, detta gjorde att strålningen blev starkare och då kunde man höra varann bättre. Mannen som gjorde så detta skedde var Ernst Alexandersson.

I första världskriget blev radion en väldigt viktig del. Det var nu man började använda sig utav nya vapen och en ny stridsstil. Med hjälp utav en radio hade man ett starkt överläge, eftersom man kunde varna sina soldater när fienden var nära. Radiostrålarna skickades ifrån b.l.a flygplan och flottan.

En stor anledning till att radion blev så stor var att det pågick forskning inom detta området på många håll i världen. Men som sagt, den största anledningen till att radion blev så stor var för att man skulle kunna meddela varann om nyheter och nödsituationer riktigt snabbt, till skillnad ifrån förr när man var tvungen att skicka en person eller skriva ett brev till sin mottagare, vilket hade kunnat ta veckor, och det är radions fördelar.

Men såklart fanns det nackdelar med radion, det blev helt plötsligt lättare att använda sig utav reklam och propaganda. Detta kunde vem som helst använda sig utav, t.e.x Hitler. Vilket var en stor nackdel när vi kollar tillbaka på hur många Hitler väckte intresse till nazismen genom radion.

Radar.
Radarn uppfanns under 1930- talet, under ett krig i Storbritannien. Storbritannien använde sig utav radarn för att se när det skulle komma fartyg och attackera deras kuster.

Radar påminner om radion på många olika sätt, man använder sig även här utav radiovågor. Skillnaden på en radar och en radio är att radiovågorna görs inte om till ljud, utan till en bild. På detta sättet kan fartyg och flygplan se vart ett mötande plan eller fartyg är, så att man inte behöver använda sig utav blotta ögat. Radarn har gjort att antalet krockar har minskat, vilket är en bra sak.

Men en radar kan användas av vem som helst, vilket även har gjort att fartyg har blivit plundrade lättare eftersom man har kunnat hitta varann lättare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar