måndag 3 februari 2014

Stjärnor, och deras liv.

Stjärnor har liv som vi människor har. Alla stjärnor föds som en Nebulosa. Detta är ett annat ord för moln. För det ser ut som ett moln som är fullt med olika gasklumpar. Dessa klumpar skapar gravitationen för stjärnorna. När allting har dragit ihop sig till en klump så blir det varmt. Då startar kärnreaktioner. På så sätt bildas en stjärna, sedan växer den antingen till en sol eller en stjärna.

En stjärna är ett brinnande gasklot. Vanlig eld får näring ifrån syre. Men stjärnorna får inte det, eftersom dom är i rymden. Det är inne i kärnan som energin skapas. Detta kallas kärnreaktion.










Efter flera tusen år och när det är dags för stjärnan att dö, så minskar inte stjärnans storlek som man skulle kunna tro. Den växer. Detta kallas en röd jätte. Den röda jätten växer och drar åt sig planeter, stjärnor och till och med galaxer. Allt i sin närhet drar den åt sig. Den är jätte stor och röd.


Det finns olika sorters stjärnor, man brukar dela in dom i Stora stjärnor eller Små stjärnor. Det är efter den röda jätten som dom går åt olika vägar.

Små stjärnor. 
Efter att den lilla stjärnan har vart en röd jätte så tar jätten det sista andetaget, sedan krymper den som en ballong och blir en Vit dvärg. Detta är dom sista andetagen som stjärnan andas. Då brinner stjärnan riktigt lite. Det är grundämnena  som är kvar ifrån jätten som den brinner på. Stjärnan brinner till ämnena är slut. När allt är slut och den inte brinner längre blir den en Svart dvärg. Då är det bara sten och grus som är kvar i rymden och snurrar runt.

Stora stjärnor
Efter att den stora stjärnan har vart en Röd jätte så exploderar den helt utan förvarning, detta kallas en Supernova. Denna kraften lyser riktigt starkt, man säger att den lyser lika mycket som 1 miljon stjärnor tillsammans. När den exploderar så skickar den ut nya grundämnen och det är så nya stjärnor skapas. Efter att den vart en supernova så blir den antingen ett svart hål eller en neutronstjärna. Det beror på hur stor den är.

Om den är större än dom " stora " stjärnorna så blir det ett Svart hål. Det är efter smällen ifrån supernovan, som gravitationen blir så stark så då drar sig allt" till sig själv" och blir helt svart. Den drar till och med in ljuset. Det är därför det kallas ett " svart " hål.

Men om den är lite mindre än den allra största stjärnan så blir det en Neutronstjärna. Den är mindre än ett svart hål. Men om neutronstjärnan snurrar samtidigt som den drar åt sig saker så blir den en Pulsar. Det är när en neutronstjärna snurrar.

1 kommentar: