fredag 28 februari 2014

Instruktioner styrkeövningar.

Armhävningar.

* Börja med att lägg dig på mage.

* ta i tårna i marken och armarna under axlarna.

* och sedan tryck dig uppåt

Tänk på att försöka vara så rak som möjligt och bara använda armarna. Om du vill göra det lättare så sätt i knäna. Då är det ännu viktigare att du är rak i kroppen. Nu tränar du bisepsen .


Situps.

* Lägg dig på rygg.

* lägg händerna på bröstkorgen.

* Sätt fötterna i marken och ta upp knäna.

*tryckupp överkroppen tills du känner att det känns i magmusklerna.

* Sedan ner och upp.

Om du vill ha det svårare så kan du ha raka armar bakåt. Detta tränar magen ännu mer.

Benlyft.

*Lägg dig stadigt på sidan. 

*Lyft upp ena benet och för det sedan sakta neråt

* Tänk på att inte föra benet hela vägen ner, utan stoppa lite innan.
Nu tränar du lårmusklerna.



Rygglyft.
* Först så lägger du dig rakt på magen.
* Sen tar du upp armarna och har händerna på nacken.
* Sen lyfter du upp överkroppen, stannar i någon eller några sekunder, sen går du ner igen.
Här tränar du ryggen.


Lyft med träningsband.

*Ta ett träningsband

*Ställ dig längst ut på bandet.

* Ta den andra delen i handen.

* Dra sedan upp bandet imot kroppen.

Här tränar du bisepsen och tristessen,


Utfallssteg.

- Ställ dig rakt och ta ett stort steg framåt. Tänk på att det inte ska vara alltför stort.

- Böj på benen så att knäet på benet längst bak förs ner mot marken. Benet ska INTE nudda marken.
- Res dig sedan upp och gör likadant med det andra benet.
- Tänk på att du ska vara helt rak i ryggen när du gör det här.


Upphopp.
* Du står rakt ifrån början.
* Sen ska du böja dig ner, och hoppa upp igen med händerna rakt upp.














Tålyft
- Stå som vanligt på marken. 

- Ställ dig snabbt på tå.
- När du återgår till att stå vanligt så ska du sakta sänka ner hälarna ner till marken.
























- Lägg dig på mage.
- Sätt i tårna i marken, och stöd dig på dina underarmar för att resa dig från marken.
- Håll ryggen så rak som möjligt.
- Tänk på att spänna dig så att du inte böjer dig för mycket uppåt eller för mycket neråt.
- För att göra det lättare så kan du sätta i knäna i marken istället för tårna.


- Nu ska du göra nästan helt vanliga situps. - Istället för att resa dig upp rakt fram så ska du resa dig åt sidorna - höger och vänster.

onsdag 12 februari 2014

Om jag hade varit en Buddist eller Hindu.

Jag heter Alva. Jag är kristen, men jag hade gärna velat testa att byta religion någon gång, för att lära mig om hur olika människor har det i olika delar utav världen.

Om jag hade vart hindu hade jag förmodligen bott i Indien. Jag hade vart noga med att be till Brahma, för han är så mäktig.  Jag hade gått till olika tempel och bett. Innan jag skulle dö hade jag velat besöka Ganges, så jag kunde bada av alla mina synder. Jag vill även att min kropp ska krimeras och falla ut i denna flod.

Jag hade haft ett litet tempel hemma i huset. Ett ställe med några urkunder och en bild på vilken gud jag vill be till, kanske Ganesha? Men jag skulle förstå bett till andra gudar med, som Brahman, Vishnu och Shiva. För hinduismen har ju flera gudar, polyteism. Jag hade bett så mycket så jag hade nått mokhsa. För jag hade inte velat att jag skulle återfödas. För hinduerna anser att det finns så mycket lidande i livet.

Men det är riktigt svårt att nå mokhsa. Så då måste man tänka på sin karma, så man kan återfödas som något bra. För mig som hindu hade etik varit viktigt för mig.  Så jag hade försökt att vara så god som möjligt och göra rätt i mitt liv, så jag föds frisk och till något bra i mitt nästa liv.

Men om jag hade vart Hindu hade jag alltid hatat kasten, för att jag tycker det är fel att man ska bli något utan att man får bestämma själv. Jag kanske föds som en Munk när jag kanske hellre vill ha ett eget företag. Då tycker jag att man skall få ha ett eget företag. Inte att någon annan ska bestämma det.

Jag hade också velat hjälpa dom kastlösa. Ge dom pengar och mat. Kanske till och med adoptera ett barn där ifrån. För jag ser inte dom som smutsiga och obetydliga. Mer som bra människor. För dom är ju människor, precis som dom som är med i kasten.

 Men om jag hade konverterat till Buddism hade jag bott någonstans i Asien, kanske i Thailand eller Kina. Jag hade velat åka till ett tempel och träffa en eller flera munkar. Frågat hur det var att leva som en asket. Hut det var att inte känna något behov av att inte vilja ha något. Det låter underbart!  Jag hade bett med dom och fått tips, tips om hur jag ska nå nirvana.

Jag hade varit ständigt orolig över att jag inte skulle nå Nirvana, för jag hade inte velat återfödas. Jag hade inte velat lida i livet. Jag hade försökt att följa den åttafaldiga vägen så gott jag hade kunnat. Försökt bli så vis jag hade kunnat så jag hade kunnat bli upplyst och nå nirvana.

Men det finns olika sortes " buddism ". Mahayana och Threvada. I Mahayana tror man på att det bara är munkar som kan nå nirvana. Men i threvada tror dom att alla kan nå det bara man lägger ner tid på det. Jag hade valt att höra till Threvada för jag hade inte velat va en munk. Men jag hade såklart velat nå Nirvana. Thervada är toppen, man tror på sig själv mer.


tisdag 11 februari 2014

Heliocentriska världsbilden.

Under hela medeltiden trodde man att jorden låg i centrum av universum. Detta var en ide som kallades geocentriska världsbilden. Denna världsbild delade även kyrkan. På denan tiden hade kyrkan nästan all makt. Men på 1500-talet kom det en man vid namn Nicolaus Kopernicus som hade en annan ide om hur universum såg ut. Hans ide var att solen var i mitten av universum och att allt kretsade runt solen. Detta kallade han den heliocentriska världsbilden. Han bevisade också att jorden kunde rotera runt sin egna axel på ett dygn.  Men kyrkan var fast bestämda vid sitt beslut och sa att det inte alls var så som Nicolaus sade.

Johannes Keplers forskning stödde också den heliocentriska världsblden. Han visade med hjälp av matematiken att solen befann sig i mitten av universum. Eftersom den geocentriska teorin inte hjälpte sjömännen vid navigeringen så försökte Johannes komma på en annan teori. Där stämde den helocentriska bilden bättre.

På slutet av 1500-talet kom en annan forskaren som utvecklade Nicolaus och Johannes tanke. Han hette Galileo Gallilei. Han utvecklade deras teorier om den heliocentriska världsbilden och stod upp mot kyrkan en än gång. Kyrkan tyckte inte om dessa nya ideer eftersom dom tyckte att jorden skulle vara i centrum för att människan var guds största skapelse. De tyckte heller inte om att man började förklara världen och olika saker med hjälp av vetenskap och förnuft. Tidigare hade religionen och kyrkan bestämt om dessa saker. Kyrkan var rädda om sin makt. Efter att Galileo Galilei sa sin teori så började folket lyssna och använda sig av hans teorier.

Men den personen som fullgjorde teorin om den heliocentriska världsbilden var Isac Newton. Isak levde i slutet på 1600-talet och i början på 1700-talet.  Han kunde förklara den med hjälp av gravitationsteori. ( naturlagen )

Bayern.

Bayern ist ein Bundesland. Bayern liegt im Süden von Deutschland. Bayern hat etwa 12,5 Millionen Einwohner. Bayerische Oberfläche beträgt 70 549 km ². Bayern wird von Baden-Württemberg, Hessen, Thüringen und Sachsen begrenzt. Bayern liegt im Süden von Österreich und der Schweiz und im Osten an die Tschechische Republik grenzt.

 Sie haben eine berühmte Fußballmannschaft, die in der Champions Leage gewonnen. Bayern München. Sie sind die besten! München ist die Hauptstadt von Bayern. Das ist die drittgrößte Stadt in Deutschland. Diese Stadt ist für ihre Partei bekannt, wie sie im Oktober haben. Diese Feier ist Oktoberfest genannt.

 

slöjd.

Syslöjd.
Jag har valt att göra en tjockiströja, på armbågarna ska jag ha bruna " armbågslappar. Den ska va långarmad och vit. Jag valde att göra tröjan för att jag behöver det hemma, och för det är bekvämt och fint.  Jag har sett en liknande tröja i en affär som var super snygg, men jag ändrade den lite. Den som var i affären var vit, men jag ville ha den i svart! Så jag satte min egna prägel på den så den blev mer min stil.

Här är mina skisser.






















Jag valde mellan dessa som är här över. Men jag kom sedan på att jag redan har massor utav pyjamasshorts, och massor utav t-shirts. Så jag valde den tjocktröjan som är överst. Jag älskar dessa tröjor för dom är både fina och användbara, dom kan man ha på sig vart man än ska.  Sedan testade jag att måla dom tröjorna i olika färger
 Men det blev inte så bra, så jag valde att göra den i svart som jag ritade från första början.
















9. o 10.  Vi fick inte rita våra egan ritningar, utan dom fick vi i påsar. Där fanns det olika linjer på vilken storlek man skulle ha. Jag tog den " svarta" linjen som står för storlek 36.

11. Dessa slags tröjor tycker jag är bra för alla människor, för att vilken kropp eller personlighet man än har så passar dom alla. Man kan ha denna slags tröja året om eftersom den inte är för kall och inte för varm. Men kankse inte på stranden med en svart tröja...
Matrialet jag har valt är svart och gjort av bomull. Jag vill ha färgen svart för att rymden är så mörk och kall, så då passar den färgen bra.

12. Jag tycker jag har valt att ta bomull för att jag tycker det är ett så skönt material, det sticks inte så mycket som tex ull. När man har matrialet bomull så ska man tvätta det i 40 grader. Inte varmare för då kan det krympa i tvätten.

13. Tyvärr har jag inte kunnat testa min tröja än för den är inte klar, men så fort den är det så ska jag lägga ut en bild!

14. Mitt plagg blev ganska bra. Men en arm ram försvann, jag la den i skåpet och sen nästa vecka va den borta. Så jag fick göra en ny, men det gick bra ändå.

15. Jag tror att min tröja kommer att se bra ut och vara användbar. Detta är som sagt en modern modell och det är alltid kul att ha moderna kläder. Den kommer även hålla länge eftersom vi är noga här hemma med tvätten och då kommer den inte krympa.

Träslöjd. 


1. Det har jag gjort.

Jag har valt att göra en hylla. Vi fick välja mellan en hylla eller en låda. Jag tog hyllan eftersom jag tror man har mer nytta för den på sitt rum, eftersom man an ställa saker på den.  Jag ska ha en bild med en halvmåne som bakgrund i hyllan, detta kallas fanerer.  Jag valde att ta en halvmåne som fanee för jag tycker den är så fin. Halvmånen har även en anknytning till temat som vi har, rymden.

Här är min ritning.















På bredden är den 20 cm på bredden, för jag ville ha den ganska rejäl så jag skulle få plats med alla smycken. Sen vill jag från början ha den 30 cm lång, men sen tänkte jag att jag skulle kunna ställa nått där uppe så jag gjorde att kanterna blev lite längre så jag kunde ställa saker där uppe med. Så jag gjorde dem 5 cm längre , alltså 35 cm längre.


11.  Jag tycker att denna hyllan är praktisk men även fin, och den passa i alla rum eftersom den är lackad. Då kan man ha den till vilken vägg/tapet som helst. Träet som jag har är "     ", och den har en halvmåne som bakgrund.











Den kommer se ut så här.

12. Jag har valt att göra en halvmåne för att jag har tyckt om halvmånen sen jag va liten, har alltid beundrat den för den är så vacker,  och undrat hur långt boprt den verkligen är. Så den har en personlig känsla för mig, det är därför som jag ville ha den.

13.

14. Jag tycker min hylla blev bra, arbetet gick bra ända fram till min intersia förvamm, så jag fick göra en ny. Men de gick bra eftersom det bara tog en lektion för mign att göra den igen. Sedan gick arbetet bra.

15. Jag tycker min hylla blev bra, den är spikrak och den fint lackad. Den passar även bra på min vägg i mitt rum för den är vit, så jag kan

fredag 7 februari 2014

Liknelser - övning 5.

När vi körde till festen på våra moppar så kände vi oss fria som fåglar. Huset var stort och man hörde musiken utifrån lika högt som en tiger skriker.

När vi kom in i huset var det varmt som en bastu, men ingen brydde sig. Skorna låg huller och buller i hallen, ingen skulle kunna hitta sina skor efter festen, som en nål i en höstack. Alla var glada som laxar och det var snacks överallt. Jag var hungrig som ett lejon, så jag åt mycket godis. I huset var det lika många människor som myror i en myrstack. Folket dansade, sjöng högt som tuppar och hoppade. Det var mörkt i huset och bara några få lampor, nästan lika mörkt som natten. Kvällen var ung och vacker som en natthimmel.

Tjejen som hade festen, var lika förvirrad som en höna. Men mycket trevlig. Erika var hennes namn. Men just i kväll grät hon. Så jag frågade mjukt som en katt :
- Erika? Mår du bra?
Hon svarade dystert som döden :
- Nej... Min mamma har fått reda på att jag har fest, jag kommer få utegångsförbud. Min pojkvän ska på semester i 7 veckor, jag kommer inte kunna säga hej då.
- Det skall nog ordna sig. Sa jag ödmjukt.

Efter en timme eller två kom det killar ifrån gymnasiet till festen. Dom stormade in som vilda djur. Dom var inte bjudna. I handen hade dom med sig sprit, många unga började dricka, festen blev katastrof. Folk spydde och grät överallt.

Efter festen stannade jag och mina kompisar kvar och hjälpte Erika med att städa. Hon var trött som Trötter i dom sju dvärgarna. Hon vinglade som bambi på hal is. Möblerna låg på olika ställen upp och ner. Vi torkade upp all spya. Det var äckligt som smuts. Men vi städade allt och sedan körde vi hem.

När jag kom hem var jag glad att jag inte drack, och förstod att det var dumt att dricka. Dumt som en kråka.

Liknelser övning 7. 
Plötsligt blev det svart som natten och vi var inlåsta. Jag Ebba Ella och Alice skulle bara handla, men nu är vi instängda i varuhuset, som en fängelsehåla.
-Hur ska vi komma ut frågade Alice?
Ebba svarade och sa - Vi måste tänka, tänka så att det knakar.
När vi hade tänkt ett tag så förstod vi att man måste kunna komma ut ifrån lagret, för det måste finnas en nödutgång för dom som jobbar där. När vi kom på detta så sprang vi till lagret snabba som leoparder. Mina fötter kändes så lätta, även om jag var lite rädd. Men känslan av äventyr förde mig framåt. Men Ebba som inte sportar blev så trött så hon stannade och pustade som en hund. Vi skrattade och glömde bort det läskiga i någon minut. Vi fortsatte med att gå mot lagret. Dörren var riktigt stor som förde oss till lagret, nästan lika hög som ett hus. Inne i lagret var det hyllor breda som lastbilar. Man hade kunnat gömma sig här inne hur lätt som helst. Vi kunde inte se någon vägg eftersom hyllor stod i vägen.
Då sa Alice:
- Vi måste klättra upp på hyllorna så vi kan se någon utgång.
Vi höll med, så Alice och jag började klättra uppåt, vi klättrade lika bra som apor. Vi hjälpte varann, hylla efter hylla. Hyllorna var nära varann så det var enkelt att klättra upp. När vi var uppe på toppen var det så högt som ett berg.Vi såg en utgång, den var till vänster ifrån hyllan. Nu kom det stora problemet... Hur skulle vi komma ner? Vi ropade ner till Ebba och Ella att dom måste hitta en stege, det ekade som i en idrottshall. Ebba och Ella tänkte att det var som att hitta en nål i en höstack. Som tur var  så var det en hög stege som var nära den hyllan vi var på. Ebba och Ella blev lyckliga som fåglar. När vi alla

torsdag 6 februari 2014

Egna meningar inom Buddism och Hinduism.

I varje _______ tror man på en/flera Gudar. Hinduismen har en stor gud som dom kallar ____. I Buddismen vill man va bra i sitt liv, då får man en bra _____. Om man är bra i sitt förra liv blir man nått bättre i sitt nästa liv  Hinduismen där i mot tror på ___. Buddismens " präster" kallas för _____, dom har orangea kläder på sig. Dom lever ett enkelt liv. Det kallas ___. Det finns även kvinnliga munkar, dom kallas ____.  I Hinduismen så föds varenda barn till något bestämt i _____.  I 5 olika nivåer. Det finns även några som föds ____. Dom kallas " smutsiga". Dessa är fattiga.


Inte klar.

onsdag 5 februari 2014

Åkulla.


På utflykten till Åkulla ska jag ha flera lager med kläder, för att jag inte ska frysa. Först ska jag ha på mig ett underställ som är gjort av ull. Jag valde just ull för att det inte suger åt sig mycket fukt, till skillnad från bomull. Detta håller mig varm dessutom. Nästa lager som jag ska använda är en fleecekofta. Detta använder jag för att hålla värmen mellan lagerna. Om det skulle bli för varmt och jag har värme som inte behövs, så kan jag öppna min fleecekofta eller ta av mig den. Sista plagget som jag ska ha på mig har jag inte valt mellan än. Jag väljer mellan en dunjacka som jag ska ha om det är minusgrader. För om det är minusgrader så står dunjackan i mot kylan och snön. Men om det är plusgrader på tisdag så ska jag ha en skidjacka. Den står i mot vatten och vind riktigt bra.

På benen skall jag ha ett underställ med ull, för att hålla värmen. Över de ska jag ha mina Adidas byxor som är gjorda av Climacool, för dom är smidiga att röra sig i. På fötterna ska jag ha ett par vanliga sockar och raggsockar som är gjorda av bomull. Jag vet att bomull inte är det bästa alternativet, eftersom det kan suga åt sig fukt. Men jag tycker att det är viktigare att man håller värmen. Om det skulle läcka in så har jag med mig extra sockar. Jag ska även ha varmfodrade vinterskor av läder.

Igår tycker jag att det var en bra och rolig dag. För jag frös inte. Jag tycker att jag valde rätt kläder att ta på mig, för jag blev inte blöt på fötterna eller på övriga kroppen. Dock så blev jag varm för att det inte va många minusgrader alls. Så när jag åkte skidor och blev varm så tog jag av mig min fleecekofta, för att släppa ut luft. Jag hade inte behövt ha min fleece när jag åkte över huvudtaget, bara när jag satt still. Jag hade dessutom kunnat ta med lite mer dricka, man blir riktigt törstig när man svettas och anstränger sig.

Himmel och jord.

Vi har kollar på en film som heter " Himmel och Jord". Den handlade om var religion var för något.

Filmen började med att dom visade alla länder på en skala på hur många invånare som var troende. Sverige var sist, dem som tror mins på någon gud eller religion. Sedan visade dom ett land som va en utav dom mest troenede. Det var indien. Där var det en sekt som trodde på en dam. Dom trodde att hon var dotter till dödsgudinnan. Att hon hade övernaturliga krafter. Damen var väldigt vis.

Sedan visade dom att det finns olika grupper, och att människan är bättre när dom är tillsammans. Dom sa att det är roligare och bättre tex när man står i klacken och hejar på laget tillsammans. Än när man sitter hemma i soffan själv och kollar. Det är riktigt likt religion, att det funkar bättre när man ber tilsammans med folk än när man ber ensam. 


Jag tycker att det är pinsamt för det är så lite som är relligösa här i Sverige. Andra människor ifrån andra länder tror säkert att vi i Sverige är egoister. Men jag tror att Sverige har andra slags " grupper " som ger glädje och kärlek. För mig så är det mitt fotbollslag. Vi har spelat tillsammans i 8 år, det är som en familj för mig.

Men jag tror inte att det bara är glädje med att ha olika " grupper". Inte bara i Sverige, utan överallt i världen. För då börjar man konkurrera, grupp mot grupp. Så är det inom religion med! Det kan vara många som konverterar, för att dom anser att en annan religion är bättre än den man är i. Detta kan göra att det blir mindre olika religioner. Jag tror att om många år så kan det vara bara en världsreligion.

måndag 3 februari 2014

Stjärnor, och deras liv.

Stjärnor har liv som vi människor har. Alla stjärnor föds som en Nebulosa. Detta är ett annat ord för moln. För det ser ut som ett moln som är fullt med olika gasklumpar. Dessa klumpar skapar gravitationen för stjärnorna. När allting har dragit ihop sig till en klump så blir det varmt. Då startar kärnreaktioner. På så sätt bildas en stjärna, sedan växer den antingen till en sol eller en stjärna.

En stjärna är ett brinnande gasklot. Vanlig eld får näring ifrån syre. Men stjärnorna får inte det, eftersom dom är i rymden. Det är inne i kärnan som energin skapas. Detta kallas kärnreaktion.










Efter flera tusen år och när det är dags för stjärnan att dö, så minskar inte stjärnans storlek som man skulle kunna tro. Den växer. Detta kallas en röd jätte. Den röda jätten växer och drar åt sig planeter, stjärnor och till och med galaxer. Allt i sin närhet drar den åt sig. Den är jätte stor och röd.


Det finns olika sorters stjärnor, man brukar dela in dom i Stora stjärnor eller Små stjärnor. Det är efter den röda jätten som dom går åt olika vägar.

Små stjärnor. 
Efter att den lilla stjärnan har vart en röd jätte så tar jätten det sista andetaget, sedan krymper den som en ballong och blir en Vit dvärg. Detta är dom sista andetagen som stjärnan andas. Då brinner stjärnan riktigt lite. Det är grundämnena  som är kvar ifrån jätten som den brinner på. Stjärnan brinner till ämnena är slut. När allt är slut och den inte brinner längre blir den en Svart dvärg. Då är det bara sten och grus som är kvar i rymden och snurrar runt.

Stora stjärnor
Efter att den stora stjärnan har vart en Röd jätte så exploderar den helt utan förvarning, detta kallas en Supernova. Denna kraften lyser riktigt starkt, man säger att den lyser lika mycket som 1 miljon stjärnor tillsammans. När den exploderar så skickar den ut nya grundämnen och det är så nya stjärnor skapas. Efter att den vart en supernova så blir den antingen ett svart hål eller en neutronstjärna. Det beror på hur stor den är.

Om den är större än dom " stora " stjärnorna så blir det ett Svart hål. Det är efter smällen ifrån supernovan, som gravitationen blir så stark så då drar sig allt" till sig själv" och blir helt svart. Den drar till och med in ljuset. Det är därför det kallas ett " svart " hål.

Men om den är lite mindre än den allra största stjärnan så blir det en Neutronstjärna. Den är mindre än ett svart hål. Men om neutronstjärnan snurrar samtidigt som den drar åt sig saker så blir den en Pulsar. Det är när en neutronstjärna snurrar.