fredag 1 mars 2013

Jästblandnings labb!

Labbkompis: Caroline :)
Hypotes A.

När jag häller i matoljan i Jästblnadningen tror jag att oljan kommer lägga sig som ett lager över blandningen i början, och efter ett tag kommer den sjunka ner. För att när mamma bakar så lägger sig alltid matoljan överst.

Utförande för jästblandnigen a
Vi började med att dela gästpaketet i 4 delar. Vi tog en fjärdedel av gästpaketet. Sedan tog vi 1/2 dl socker och blandade med 1 dl ljummet vatten. Vi blandade och löste upp sockret. Sedan la vi i jästen som vi delade innan. Där fick vi en Jästblandning.

Utförande a
Sedan så tog vi ett provrör och la e jästblandningen där. Det fyllde ungefär halva röret. Efter la vi i en cm matolja i provröret med jästblandningen. Nu väntar vi i 20 minuter för att se vad som ska hända.

Resultat a
När vi hade haft den i 20 minuter så började det att bubbla från jäsblandningen. Matoljan la sig högst upp sedan låg jästblandningen under den. Om man tittade under provröret så låg det socker i botten.

Slutsats a
På grund av att det bubblade i provröret är för att jästen åt sockret och sedan släppte ut gaser. Jäst är en svamp, så när den kom i kontakt med sockret så började den leva, och började äta. Det är därför det bubblade.
Hypotes B

Jag tror att den blandningen i ballongen kommer bli som klister, det kommer lägga sig längst ner. För att när vi la vatten och mjöl i en vattenballong i sommras så blev det ungefär så, det är nog inte så stor skillnad? eller? 

Utförande b

Det som var kvar utav blandningen la vi i en ballong, vi knöt åt den. Sedan la vi ballonen i en skål med varmt ljummet vatten. Nu väntar vi.

Resultat b
Ballongen flyter i vattnet. Ballongen blir större och större.. När man skakar på den så hör man hur de bubblar. 

Slutsats b
I ballongen la vi i det som var kvar utav jästblandningen. När den ligger i vattnet över 37 grader så blir svampen större, för att degen svullnar.På grund utav att den flyter är för att jästen äter sockret som ligger i smeten, och då släpper den ut mer koldioxid. Den flyter för att det blir mer koldioxid i ballongen.

Felkällor b
Våran blev inte riktigt så stor som dom andras, men jag tror att det kan va för att vi inte la i så mycket socker. För då äter den inte tillräckligt mycket. 

1 kommentar:

  1. Rubriken var jätte bra. De e u bra att du har delat upp allt i olika rubriker. De blir enklare att hitta när du har delat upp de. jag tycket att du kanske skulle ha lite mer bilder på resultat när allt var klart. jag tycker att du ska fortsätta så. :D :**

    SvaraRadera