fredag 22 mars 2013

Veckans nyhet v.12

Cypern har börjat att få en ekonomikatastrof. Dom har investerat pengarna som dom har lånat utav andra länder. Cypern är nämligen medlem i EU, så dom använder euro. Det är därför så många har gett dom så mycket pengar.  På grund utav detta har Cyperns banker stängt några banker för att dom ska spara pengar. Och detta skapar uppror mot bankerna. Det är väldigt många småföretagare som inte får ta ut sina pengar från bankerna. 
Dom från Cypern drömmer om att få sitt land rikt igen, för Cypern är ett väldigt vackert land och det har så mycket att erbjuda. 

Jag tycker att detta inte är okej. Tänk om du har runt 10000 euro på banken, och du får inte hämta ut dom. Det är ju en hel förmögenhet, och när du behöver dina pengar så får du inte hämta ut dom. Det är ju en katastrof! Om jag hade vart dom som bestämmer i Cypern, då hade jag gett ut alla pengar till dom som äger dom. Sedan hade jag begärt ett lån av EU och sedan ta ansvar på pengarna. Kanske inte slösa upp allting, utan att spara en del utav pengarna. Sedan när ekonomin har växt och blivit större, då kan man börja leva som vanligt igen. 

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/cyperns-ekonomi-ar-helt-djupfryst_8015130.svd





onsdag 20 mars 2013

Alla barn i Sverige ska få bra skolmat? Nej skulle inte tror det..

Hej jag är en tjej på 13 år som har en tanke som måste bli hörd. Jag och flera andra på vår skola tycker att skolmaten inte har tillräckligt med näring som våra kroppar behöver. Alla barn ska få äta riktig mat i skolan! Det är också så att dom inte har lagat färdigt maten ibland, vem vill äta okokta potatisar tex?

När jag gick på en annan skola på mellanstadiet så fick vi jätte bra mat, det var alltid med all näring som man behövde.. För just på mellanstadiet så växte man mycket, i alla fall tjejerna. Men nu när jag har kommit upp på högstadiet så är det som att man inte behöver denna näring! Vi här på skolan växer fortfarande och våra hormoner behöver mycket näring för att kunna utvecklas. När man kollar i matsalen på lunchrasten så är det många som inte ens äter någon mat, inte för att det inte är någon näring, det är för att det är bruna potatisar, gammal fisk, hårt ris osv.. Ärligt talat? Man kan inte äta något sådant. Förra veckan i skolan tog maten till och med slut på grund utav att dom inte hade lagat tillräckligt med mat.

Detta tycker inte jag är okej! Jag tycker att vi måste ta upp det här någonstans. Eleverna kan få vara med på något möte och berätta hur dom känner med maten så dom förstår att det inte är bra mat här. Eleverna går hungriga hela dagarna för dom inte kan äta maten i skolan. När jag kommer hem från skolan äter jag.. Inte när jag är i skolan! Hoppas någon ser detta och kan hjälpa till!

Alva Håkansson.
Falkenberg.
2013, 20/3 .


fredag 15 mars 2013

Bokuppgift v.11

Att vara kompis med någon betyder att man alltid kan vara säg själv med den. Att man inte ska behöva tänka på vem man ska vara. Att vara kompis med någon är något man är för man trivs med det. Jag har en bästa kompis tex. Och jag är med henne för jag vet att hon alltid kommer stanna hos mig, och för jag alltid har kul när jag är med henne. Det man ska förvänta sig utav en vän är att den ska vara ärlig mot dig. Att den säger till när någonting är fel, eller om du gör fel. Det tycker jag är viktigt. En viktig sak i en kompisrelation är att man ska kunna lita på varann, att men ska lita på att den ena inte snackar skit om den andra... Att den alltid stannar osv.
Jag har valt Sandor och Ida i boken, för när allt började, när dom chattade. Då var dom bara kompisar och inget mer. Dom berättade allt som hände för varann. Fast Sandors och Idas kompisrelation var väldigt annorlunda, det är inte många som träffas på internet och sedan blir tillsammans /bästakompisar. Om man tänker efter så är det ganska farligt att skriva till folk på nätet och sedan träffa dom. Det kan vara vem som helst som sitter bakom skärmen.





Veckans nyhet. Ny påve!

Jorge tar över som påve istället för  Joseph.
Jorge Mario Bergoglio har valts till ny påve. Jorge kommer ifrån Argentina och är den första i världshistorien som kommer i från Latinaerika. Jorge är 76 år gammal.
- God kväll kära bröder och systrar,
sade påven när han kom ut på sin balkong
för att visa upp sig för folket
på Petersplatsen i Rom. 
Bergoglios påvenamn blir Franciskus. Precis efter klockan sju på kvällen började alla jubla i Vatikanstaten. I flera århudraden har röken som stigit från skorstenen varit grå i olika nyanser. Och det skapar förvirring. Men i år var den röken som steg vit. Detta avslöjade dom innan röken steg. 

http://www.kristianstadsbladet.se/TT_utrikes/article1837898/Ny-pave-vald.html
http://www.8sidor.se/utrikes/2013/03/argentinare-blev-ny-pave

Jag tycker att detta är en kul händelse. För att i sommar så ska jag och mina kusiner och mormor åka till rom, vi ska åka till  Vatikanstaten och kolla på påvens tempel. Jag skulle tycka det va kul att äntligen få se detta templet. 



tisdag 12 mars 2013

Växthusgas. Vattenånga.

Vattenånga är vatten fast i  en annan form. I gasform. I atmosfären flyger dom här vattenmolekylerna runt enskilt.  Den här sorts utsläpp kan vi inte minska, för dom här atomerna flyger runt i vattnets kretslopp. Vattenångan är den växthusgasen som det finns mest utav, det har forskarna tagit reda på, det är på grund av att vatten är ett så vanligt ämne, och att det finns redan i atmosfären.



här berättar jag om växthuseffekten!


fredag 8 mars 2013

Text och tanke

Detta är ett stycke ifrån Sandor/ /Ida. Dom sitter på Sandors rum och pratar. Efter en stund säger Ida:

Ida- Kan du inte visa något steg från dansen?
Han ryser till
Sandor- Vadå visa? 
- Något steg eller... ja jag vet inte. Vad som helst?
Han blir generad.
Nä, men... jag har ju slutat.
- Vadå? Har du glömt hur man gör, eller?
- Du skulle bara tycka... på åtta kvadratmeter? 

Sandor tycker att detta är en jobbig situation. För att han tycker det är pinsamt och han är rädd för vad Ida ska tycka. Jag känner mig igen i detta, alltid på fritidsgården så sitter en killkompis med en gitarr. När vi är ensamma så brukar jag alltid sjunga när han spelar gitarr, så för någon vecka sen så frågade någon om jag inte kunde sjunga till. Det var exakt samma situation, jag vågade inte först. Men till slut så sjöng jag. Alla klappade som var på fritidsgården. Nu när jag är där sjunger jag varenda gång vi är där. När man har gjort det en gång, kan man göra det om och om igen. Då är man inte rädd längre för vad andra ska tycka, för dom tycker oftas samma sak som dom tyckte första gången. Men en sådan situation är svår, för man vill inte vara feg, men man är samtidigt inte tycka att man är dålig.

16 000 års gammal nyhet om Falklandsvargarna.


Falklandsvargen är en släkting till vargen som levde på Falklandsöarna.Forskarna tror att dom först har vart på fastlandet vid Argentina.  Falklandsvargen dog ut på 1800 talet på grund utav engelsmännen som levde där utrota dom. När englesmännen kom dit så tänkte dom " hur har vargarna kunnat komma hit till denna ö? det är 45 mil från fastlandet, hur är detta möjligt?" 
Nu för en vecka sen har man löst mysteriet om hur dom kom hit. Det visar sig att när Falklandsvargarna kom till ön år för 16 000 år sedan, gick över isen för då för 16 000 var det istid, så vargarna hade gått över isen, men dom hade också simmat i havet , för att den tjocka isen hade dragit åt sig så mycket vatten så det inte fanns så mycket vatten kvar. Så vargarna hade kommit över utan problem.



http://www.jaktojagare.se/aktuellt/mysteriet-med-falklandsvargen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5463609

Jag tycker att detta är väldigt roligt, för man har förstått att vi människor har utvecklas med forskningen. Englesmännen kom inte på att dom hade gott över isen, men de kunde vi komma på nu. När per sa att vi skulle gissa vad det var som hade gjort att dom kom över till ön från fastlandet, så kändes det så självklart när man kom på att det var istid. Jag skulle vilja veta hur vargarna såg ut, om dom va större en dom vanliga vargarna, eller var dom mindre? Det var kul att dom kom på hur dom kom över. För detta har människorna tänkt på ganska länga kan man sig :)

måndag 4 mars 2013

Frågor om Arktis.

1.  Typiskt för den Polara Kimatzonen är att på sommaren så går aldrig temperaturen över 10 grader. En typisk grej till är att det alltid är permanent frost i marken, på sommaren och på vintern.
2. I Arktis ingår länderna: Usa, Kanada, Danmark, Sverige, Finland, Ryssland och Norge.

Det här är en bild uppifrån jorden.
3.  I Arktis bor det runt 4 miljoner människor. http://www.wwf.se/vrt-arbete/var-arbetar-wwf/arktis/1123334-arktis
Folkgrupperna i Arktis finns det samer och inuiter.

4.Det är en grupp från flera länder som tillhör Arktis: Usa, Kanada, Danmark, Sverige, Finland, Ryssland, Island och Norge kommer och så diskuterar dom hur dom ska göra med klimatförändringarna. 
Det här är en bild på dom som är med i de arktiska rådet.


6. Jag tycker artiklen var intresant, men denvar långtråkig för dom pratade om samma saker hela tiden.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/arktis-istacke-smalter-rekordsnabbt

fredag 1 mars 2013

Intevju med Ida!

Hejsan! Jag heter Alva Håkansson och idag har vi från Boknytt fått äran att intevjua Ida i från boken " Sandor // Ida " .
- Hej Ida, välkommen!
- Hej, tack så mycket.
- Hur är relationen mellan dig och Sandor? Alla är väldigt nyfikna!
- Ja... Jag har flyttat med min häst utanför Göteborg, jag och mamma bor på en gård med Vanja där. Så jag och Sandor träffas så ofta som möjligt! Så ja, vi håller kontakten. Ler hon med ett glatt leende.
- Vad bra! Hur har du det i skolan Ida?
- Jag har kommit in på gymnasiet i Göteborg som det även står i boken, sedan jag har börjat bli vän med Vanja så har allt gått tusen gången bättre! Allt blir lättare!
- Vad bra! Och din mamma? Hur mår hon? Rider hon med dig och Vanja också?
-Ja hon mår mycket bättre. Hon rider, men hon rider inte med mig och Vanja, hon rider med Vanjas mamma Elin!
- Det låter intressant! Tävlar du med hästen?
- Nej det gör jag inte, jag rider för att jag tycker det är kul, inte för att tävla!
- Okej! Tack så mycket Ida!

Hästkött i hela Europa v.9

Överallt i Europa har man hittat massa lager med hästkött som är blandat med nötkött, men som dom säljer som 100% nötkött. Dom har b.l.a hittat det i företaget Findus, men dom försvarar sig med att dom har beställt 100% nötkött men att dom har blivit lurade. Men enligt forskarna så kan företaget ha börjat sälja ut hästkött reda sen i somras. Dom har även hittat det i tre företag i Polen. Dom har blivit anklagade från flera länder att dom har delat ut falskt nötkött. ( kolla första länken längst ner )

Jag tycker att detta inte är bra! Tänk om du går i affären och det står 100% nötkött, sen när du kommer hem och har ätit upp de så får du reda på att det är nästan hälften hästkött! Usch!
Men samtidigt vet man inte vem som man ska vara arg på.. För te.x Findus är det  synd om dom, om det nu är sant att dom blev lurade. Jag vet inte vem man ska va arg på.

Jästblandnings labb!

Labbkompis: Caroline :)
Hypotes A.

När jag häller i matoljan i Jästblnadningen tror jag att oljan kommer lägga sig som ett lager över blandningen i början, och efter ett tag kommer den sjunka ner. För att när mamma bakar så lägger sig alltid matoljan överst.

Utförande för jästblandnigen a
Vi började med att dela gästpaketet i 4 delar. Vi tog en fjärdedel av gästpaketet. Sedan tog vi 1/2 dl socker och blandade med 1 dl ljummet vatten. Vi blandade och löste upp sockret. Sedan la vi i jästen som vi delade innan. Där fick vi en Jästblandning.

Utförande a
Sedan så tog vi ett provrör och la e jästblandningen där. Det fyllde ungefär halva röret. Efter la vi i en cm matolja i provröret med jästblandningen. Nu väntar vi i 20 minuter för att se vad som ska hända.

Resultat a
När vi hade haft den i 20 minuter så började det att bubbla från jäsblandningen. Matoljan la sig högst upp sedan låg jästblandningen under den. Om man tittade under provröret så låg det socker i botten.

Slutsats a
På grund av att det bubblade i provröret är för att jästen åt sockret och sedan släppte ut gaser. Jäst är en svamp, så när den kom i kontakt med sockret så började den leva, och började äta. Det är därför det bubblade.
Hypotes B

Jag tror att den blandningen i ballongen kommer bli som klister, det kommer lägga sig längst ner. För att när vi la vatten och mjöl i en vattenballong i sommras så blev det ungefär så, det är nog inte så stor skillnad? eller? 

Utförande b

Det som var kvar utav blandningen la vi i en ballong, vi knöt åt den. Sedan la vi ballonen i en skål med varmt ljummet vatten. Nu väntar vi.

Resultat b
Ballongen flyter i vattnet. Ballongen blir större och större.. När man skakar på den så hör man hur de bubblar. 

Slutsats b
I ballongen la vi i det som var kvar utav jästblandningen. När den ligger i vattnet över 37 grader så blir svampen större, för att degen svullnar.På grund utav att den flyter är för att jästen äter sockret som ligger i smeten, och då släpper den ut mer koldioxid. Den flyter för att det blir mer koldioxid i ballongen.

Felkällor b
Våran blev inte riktigt så stor som dom andras, men jag tror att det kan va för att vi inte la i så mycket socker. För då äter den inte tillräckligt mycket.