fredag 8 februari 2013

Frågor och Svar!


DEL 1

Allt har suttit ihop! (alla världsdelar) Pangera.

Global uppvärmning = Global uppvärming är  när hela jorden värms upp, 

växthuseffekten = När solen skickar strålar till jorden så åker den ner till jorden. sedan studsar solarna tillbaks mot atmosfären för att dom inte kan komma ut ur lagret. Då studsar dom fram och tillbaks. Då värms jorden upp och det är därför temperaturen höjs. 

"växthusgasligan" = är gaser som stoppar solstrålarna från att komma tillbaka.
"växthusgasligan" är elaka, de håller kvar solstrålarna på jorden  ----> varmare

koldioxid CO2 i atmosfären ökar. Varför?- för att vi släpper ut så mycket avgaser/ koldioxid och då bli det tjockare lager runt atmosfären.
CO2-nivån går upp och ner på ett år. Förklara varför. -På jordklotet har den norra delen mycket mer land. och då blir det mycket mer växter och träd där. Så när norra delen utav jordklotet lutar sig mot solen så växer det mer växter och träd för det är sommar. Växterna och träden andas in koldioxid och andas ut syre. Det är därför det blir mindre. När det ökar med koldioxid så är det södra delan utav jordklotet som lutar sig mot solen. För att där är det inte lika mycket växter och då andas det inte lika mycket. DÅ kommer all koldioxid upp till atmosfären och då går det upp.
"jorden aandas"  sommar/vinter
norra halvklotet mest vegetation (fotosyntes)

Himalaya - drickvatten till 40% av jordens befolkning. Nu smälter isen!

650 000 år  - 7 istider

CO2 och temperaturen. Diagrammen ser likadana ut - hänger ihop. Varför?

Jag tycker att filmen var bra, Al Gore tycker jag värkar vara klok. Han förklarade bra tycker jag. Det var förvånat att se digrammet där dom visade skillnaden på hur mycket koldioxid vi hade släppt ut. Jag vill ändra på detta. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar