onsdag 27 februari 2013

En obekväm sanning 3.

Den här delen utav filmen handlade om klimatet. Isen som smälter i från Antarktis och Grönland skapar katastrofer. Landisarna som ligger på Grönland kan göra att havs nivån blir 6 meter högre om den smälter. Det är minst 100 miljoner personer som kommer få fly från sina hem för att vattennivån höjs. Men All pratade även om att folkmängden har ökat otroligt mycket. Med tanke på att det är ungefär 7 miljarder människor nu, så har dom räknat ut att när All sitter på ålderdomshem så kommer folkmängden vara runt 9 miljarder.
I Afrika har dom ökat med otroligt många skogsbränder.
I filmen visade dom även en groda. I filmen stoppade dom ner grodan i kokande vatten, och den hoppade ut såklart. Men sen testade dom att stoppa ner grodan i vanligt vatten, så höjde dom temperaturen långsamt. Då kände inte grodan att det blev så varmt. Då fick vi ta upp grodan. När dom visade detta tror jag dom försökte hitta ett samband mellan grodan och vattenhöjningen. För när vattnet kommer upp mot land nu långsamt så gör människorna ingenting. Men om det skulle komma en stor våg så gör människorna någonting.

fredag 15 februari 2013

v. 7 bokuppgift.

Just nu är jag på sidan 242.  Just nu så har Sandor mött Ida på tågstationen och dom ska gå hem till Sandor. När Sandor precis har mött henne så är det första hon säger. " Oj detta är helt sjukt". Den känslan har jag fått många gånger. NÄr man bara gör en sak utan att tänka.  Det var en gång när ja var 11 år. Så skulle Miranda, Emmie och Carro åka till " Idol " så hade dom en biljett över. Så dagen innan konserten så köpte jag biljetten och nästa dag så åkte jag. Det gick så fort, då fick jag samma känsla.
Jag valde denna bilden för att det  ser ut som om Ida när hon blir förvånad. Hon värkar va en sådan tjej som oftas är gladd, men som är stressad! Jag tycker det ser ut som henne.

tisdag 12 februari 2013

En obekväm sanning.

 Den här filmen handlade om när Al Gore berättar om  att klimatet förändras. Polarisarna smälter på grund av att det har blivit så mycket  varmare. Nu när isen smälter så betyder det att isbjörnarna drunknar. Forskarna har sagt att isbjörnarn kan simma runt 95 km för att hitta is som dom kan bosätta sig på.

Golfströmmen som gör att vi får varmt vatten här i Norden håller på att gå sönder. Detta händer på grund av att isen smälter och då åker det ner kallt vatten i golfströmmen på fel ställe. Då slutar golfströmmen att snurra och då får vi inget varmvatten.

På jorden blir det bara varmare och varmare, och nu när det blir varmare så blir de det även ÖVER havet. Om det blir varmare över havet så kommer det bli mer stormar och tornados. Även här i norden. Det kommer bli många stormar som till och med är värre en Gudrun!

Jag tycker att denna filmen var riktigt bra. Al förklarade riktigt bra och man förstod vilken kris detta är. Det som jag tyckte va det läskigaste var att det kommer bli fler stormar här i Norden. Det är dom här filmerna som man lär sig mest utav tycker jag.

Erosion. Vind och vatten förändrar landskapet.

Erosion är när det rinner en flod i landskapet, när floden rinner i en sväng så tar den med lite utav landet. Då blir floderna bredare. När den kommer i svängen så ramlar " väggen " ner.

Istiden

När hade vi istid senast? - Den senaste istiden startade för 120 000 år sedan.
Var? Isen sträckte sig över Europa.
Hur stor del av Europa var täckt av is? - Isen sträckte sig över hela norden och enda ner till Berlin. Ungefär halva Europa var täckt av is.Man kan se att isen sträcker sig över norra Norskahavet.


Varför har vi inte istid nu? - För att jordens axel lutar olika mot solen i perioder. Alltså har vi det olika varmt i olika perioder. Istider kommer i perioder, om jorden lutar sig längre ifrån så kommer istiden igen.

Varför dog Mammutarna ut?- För att det var svårt för dom att överleva det varma klimatet.

fredag 8 februari 2013

Bokuppgift v.6


I min bok som jag läser nu är jag på sidan 187. Just nu handlar det om att Ida, Terese och Susanne har en tjejkväll. Dom hittar ett fotografi på Sandor som han har skickat till henne. Dom tycker han ser snygg ut. Några minuter senare ringer det på dörren och det är Sandor som kommer. Detta är första gången dom ses. Ida kommer ner och blir förvånad. Dom pratar en stund. Sen kommer Susanne och Terese ner, dom håller på att skrika ” vilken snygging! Han var la inte så unken Ida?! ” Dom två tjejerna är helt fixerade utav utseendet. Dom skulle aldrig tyckt om han om han inte såg bra ut. Hur snäll han en va så skulle dom inte tycka om han om han inte såg bra ut. Det tycker jag inte är okej! Det finns ingen som kan hjälpa hur dom ser ut!
Artikel
Utseendefixering är någonting inte allt för ovanligt hos ungdomar idag. Främst är det unga flickor i tonåren som fallit för detta och blivit ständigt beroende av hur deras hår ligger eller om deras läppstift fortfarande är synligt – ni förstår sammanhanget. Att vara utseendefixerad är i grund och botten ingenting enkelt. Att ständigt känna att man måste gå och kolla hur man ser ut i spegeln eller att konstant bära runt på en fem kilo tung väska fylld med huvudsakligen smink och andra tillbehör som kan tänkas behövas är heller ingenting enkelt.            http://www.inz.se/utseendefixering/

Jag valde denna artikeln för att den passar så bra till boken. Terese och Susanne är sådana typiska tjejer som bara bryr sig om utseendet. Dom nämner att utseendefixering är vanligast hos unga flickor och de stämmer. Dom skall alltid kommentera killar på hur dom ser ut, det gör dom även ofta i boken. Jag valde den för att den är sann och att den passar till boken.




Mördade sin egen syster.

En 17 årig pojke har dömts till fängelse i åtta år för mord på sin egen syster. Han högg sin syster 105 gånger med två knivar, han använde även också en sak till att klippa i olika kroppsdelar Så det tog riktigt lång tid att döda henne. Tingsrätten säger att detta fick henne att känna stor smärta och dödsångest. Mordet begick när pojken var sexton år. Vi har även fått reda på att systern fick många hot av sin bror. Han kallade henne ofta slampa eller hora.

Jag tycker att detta är riktigt hemskt. Men det värsta är att han mördade sin egen syster. Eftersom det tog så lång tid måste systern fått känna riktigt mycket smärta. Tänk att han klippte i henne, undra vad hon tänkte just då?  Om det hade vart jag hade jag bara velat dö, utan att känna någon smärta. Jag tror att han måste ha någon sorts problem, rent psykist. Hon blev bara 19 år, hon hade hela livet framför sig. 

Varibel 1

En varibel är det man kallar som " x, y, a,b,c " o.s.v
Ett uttryck är tex: om jag är 5 år äldre än min lille bror, hur gammal är jag? Man vet inte hur gammal lillebroden är,  så istället skriver jag x + 5.
En ekvation är när man ska ha lika mycket på båda sidorna om likamedtecknett.
När man ska räkna med flera räknesätt ska man ALLTID börja med gånger. ( om det inte är inom parantes ) och sen ska man ta pluss och minus.




































































Frågor och Svar!


DEL 1

Allt har suttit ihop! (alla världsdelar) Pangera.

Global uppvärmning = Global uppvärming är  när hela jorden värms upp, 

växthuseffekten = När solen skickar strålar till jorden så åker den ner till jorden. sedan studsar solarna tillbaks mot atmosfären för att dom inte kan komma ut ur lagret. Då studsar dom fram och tillbaks. Då värms jorden upp och det är därför temperaturen höjs. 

"växthusgasligan" = är gaser som stoppar solstrålarna från att komma tillbaka.
"växthusgasligan" är elaka, de håller kvar solstrålarna på jorden  ----> varmare

koldioxid CO2 i atmosfären ökar. Varför?- för att vi släpper ut så mycket avgaser/ koldioxid och då bli det tjockare lager runt atmosfären.
CO2-nivån går upp och ner på ett år. Förklara varför. -På jordklotet har den norra delen mycket mer land. och då blir det mycket mer växter och träd där. Så när norra delen utav jordklotet lutar sig mot solen så växer det mer växter och träd för det är sommar. Växterna och träden andas in koldioxid och andas ut syre. Det är därför det blir mindre. När det ökar med koldioxid så är det södra delan utav jordklotet som lutar sig mot solen. För att där är det inte lika mycket växter och då andas det inte lika mycket. DÅ kommer all koldioxid upp till atmosfären och då går det upp.
"jorden aandas"  sommar/vinter
norra halvklotet mest vegetation (fotosyntes)

Himalaya - drickvatten till 40% av jordens befolkning. Nu smälter isen!

650 000 år  - 7 istider

CO2 och temperaturen. Diagrammen ser likadana ut - hänger ihop. Varför?

Jag tycker att filmen var bra, Al Gore tycker jag värkar vara klok. Han förklarade bra tycker jag. Det var förvånat att se digrammet där dom visade skillnaden på hur mycket koldioxid vi hade släppt ut. Jag vill ändra på detta. 



onsdag 6 februari 2013

Växthuseffekten skapar katastrofer!

Växthuseffekten gör att det blir varmare på jorden, temperaturen stiger. Isen smälter. Havsnivån stiger. Detta måste ta stopp!

Problemet uppstod på grund av växthuseffekten. Växthuseffektens strålar har studsat tillbaks till jorden på grund av att vi släpper ut dåliga avgaser och kör mycket bil. Avgaserna som vi skickar ut har lagt sig som ett lager i atmosfären. Detta gör att strålarna studsar tillbaka, och att det blir varmare. Om vi fortsätter såhär kommer temperaturen här stiga mellan 1,5- 5,8 till år 2100. Isen smälter och vattennivån stiger. Detta leder till små översvämningar. Så det är inte några större klmatförendringar här i norden. Men för dom som bor runt ekvarton kommer få torka och skördekatastrofer. Det kommer stiga otroligt mycket runt evaton.
Jag har jobbat mycket med detta i skolan och hört mycket om detta på tv:n. Det är lite läskigt att vattnet ska höjas.Jag bor i Glommen. Det ligger precis vid havet, det kommer förmodligen ligga under vatten om 100 år.

Jag tycker att man skulle kunna åka mer buss, för när vi åker en person i en bil så kommer det ut mer avgaser. Eller så kan man samåka med varann, så åker man flera i en bil. Vi skulle också kunna sätta ut fler vindkraftverk.Dom är både effektiva och miljövänliga. Man skulle även kunna köpa miljöbilar. Så hjälp mig att rädda människorna runt ekvarton! Fort!

tisdag 5 februari 2013

Väderprognos.



Godkväll! I kväll kan det komma upp mot 1 centimeter snö i Götaland. Det blir en kall kväll. Det kommer kalla vindar ifrån öst som dar sig in över hela landet. I  den Nord östliga kusten kan det bli kraftiga vindar som kan övergå till kuling. I Sundsvall ska man nog stanna inne ett tag. I Svealand kan det komma lite snö i den södra delen av Svealand. I den norra delen av Svealand blir det kallt och molnigt. I morgon kommer det att sluta snöa och bli molnigt om vindarna fortsätter såhär.

Kampen För Klimatet

*Konsekvenser- Vad händer?
Det som händer är att temperaturen stiger med 2°-6°. Detta kan innebära översvämningar, mer öken och att isen smälter.

*Lösningar?
En lösning är att vi ska försöka att inte släppa ut avgaser när vi t.ex. åker bil eller buss. Man kan tänka på att åka många i en bil för då släpper man inte ut lika mycket avgaser som man gör när man åker ensam i flera bilar. Vi måste också tänka på att äta mindre kött, eftersom kött är en tredjedel av alla avgaser som vi släpper ut. Vi kan även sätta ut mer vindkraftverk, vattenkraft och solen.. För dem är miljövänliga. Man skulle kunna använda miljöbilar.

fredag 1 februari 2013

Bokuppgift. v.5



Just nu är jag på sida 146. I boken har Ida precis ringt till en man som hade presenterat sig själv i en tidning, och där skrev han sitt nummer. Mannen söker en fru, och ida tog chansen och bad sin mamma att gå på en träff med mannen. Idas mamma ringde manen och hon blev intesserad. 2 dagar efter skulle hon träffa honom. Ida fixade mamma, hon sminkade och klädde upp henne. När mannen ringde på dörren fick mamman panik. Hon ville inte. Men Ida fick henne till slut till att öppna. Jag har läst till dom gick ut på en restaurang. Jag tror att det antingen kommer gå riktigt bra, eller så går det helt kasst. Jag hopas på att det går bra.
En film som påminner om detta är en film som heter ” Inte utan min dotter” . Den handlar om att det är en mamma och pappa som åker till pappans hemland. När dom kommer dit så säger pappans mamma att dom måste stanna där. Men mamman och dottern vill inte det. Till slut blir det så att dottern och mamman försöker rymma. Det är en riktig ” mor och dotter känsla ” för dom är så fasta vid varandra. Dom skulle aldrig lämna varandra.
Jag valde den filmen för att i båda filmerna så handlar det mycket om dottern och mamman. Jag tycker det är kul med dom filmerna för att dom är så sorgliga. Det är väldigt intressant.  

No bildspel.



Förklara Bilden

En väderprognos är när dom visar vädret på tv:n. Dom visar olika vindar olika sortes nederbörd, olika tryck och temperaturer. Väderprognoser kan dom bara förutspå en vecka framåt. När dom ska ta reda på vädret har dom en sattelit uppe i rympen som tar kort på jorden.Då kan vi se vädret och vindar, på s sätt kan man se vad som kommer hända. Väderprognoser visas runt 5 gånger om dagen på tv:n. Dom som pratar om vädret är meteorologer, dom vet väldigt mycket om vad som kommer hända med vädret.