måndag 20 januari 2014

Big bang - TEORIN.

Big bang. Big bang är egentligen ingenting som vi kan bevisa. Detta är en teori. En teori som många forskare tror på. En person som har haft en stor del i "bevisen" är Edwin Hubble. Han skickade ut ett teleskop i rymden år 1929. Detta var det första som någonsin hade skickats ut. När forskarna kollade i teleskopet så såg de att stjärnorna flyttades utåt i rymden. Då förstod de att rymden måste förstoras hela tiden. Alltså att det expanderar hela tiden.

Forskarna grävde djupare i detta, så tänkte dom att om man vänder på tiden så borde stjärnorna åka in till en mittpunkt. Att alla galaxer var samlade. Men hur kom dom ut från början? Jo, det började med att det blev riktigt varmt mellan planeterna, och då blev det en stor smäll. Allt flög åt alla håll. Sen dess tror forskarna att det fortfarande växer. Än idag.

Ett annat bevis som finns är när Arno Penzias och Robert Wilson arbetade med ett radioteleskop för att lyssna ut i rymden. Dom hörde ingenting förutom ett brus som lät i bakgrunden. Dom trodde att det var något fel på radioteleskopet, men till slut förstod dom att det inte var något fel. Det var kosmisk strålning. Ja, vad är det då? Det är strålningen som fortfarande finns kvar sen Big bang tror forskarna.
Detta vet de för att i rymden är det  -270 grader, men det är inte så kallt som det kan bli. Strålningen är inte riktigt borta och den värmer upp rymden med dom 3 graderna som fattas. 



1 kommentar:

  1. Detta var en bra beskrivning på Big Bang. Jag förstår vad jag läser och det verkar som du också har förstått det hela. Det är bra att du skriver med egna ord. Beskrivningen är rättså välutvecklad men endån enkel att förstå. Du fick med bland annat Hubble personen som kom på teorin att hela universum expanderar.

    Jag saknar bara vilket årtal bigbang blev till. Och för att vara exakt så small Bigbang inte utan den expanderade och expanderar även idag.








    Min blogg: http://niklasskolblogg1.blogspot.se/

    SvaraRadera