fredag 24 januari 2014

Dikter, om skvaller.

Men om det är svårt att älska främmande
människor, varför är det så lätt att tycka illa om dem?
 Jag håller med om detta riktigt mycket. Speciellt i denna åldern. Det är så många som dömer folk för dom kanske har hört att den personen har gjort EN dålig sak. När den personen kanske har gjort jätte många bra saker, men det är sånt som människan inte tänker på. Jag tycker att istället för att döma personen direkt, så kan man lära känna personen, och om ryktet stämmer.


torsdag 23 januari 2014

Vargjakt minskad.


Under alla år från och emd 2010 har jägarna fått skjuta 50 vargar, nu under 2014 finns det 400 vargar kvar i Sverige, därför har förvaltningsrätten i Stockholm bestämt att årens jakt får vi bara skjuta 30 vargar. Men Svenska Jägarförbundet klagar imot detta. Dom tycker att dom skall få skjuta vargarna mer. En utav anledningarna är att vargarna har attackerat många djur som renar, får och hundar.

Jag kan förstå båda två " grupperna ". Jag förstår jägarna eftersom dom kanske är rädda för vargarna, att dom skall äta upp deras djur. Men jag kan även förstå förvaltningsrätten. För jag tycker inte att man skall utrota 12 % av alla vargar på ett ända år. Speciellt inte nu när dom är så lite. Jag tycker om vargar riktigt mycket. Jag tycker dom är fina djur. Det skulle vara fel om dom skulle utrotas.

http://www.nyhetsrummet.se/nyhet/37124/jagareforbundet-overklagar-forvaltningsrattens-beslut-att-stoppa-licensjakten-pa-varg/

onsdag 22 januari 2014

Frågor om Hinduismen.

1. Hur uppstod hinduismen?
 Den uppstod när Arierna invaderade dravidernas område vid floden Indus. Arierna vann detta kriget, men deras religioner var inte ås olika, så dom bestämde sig för att slå ihop religionen. Då startade Hinduismen.
 2. Nämn fakta om återfödelsen.
Denna delen i Hinduismen är viktig för dom religiösa. Dom tror på själavandring, det betyder att när man dör så lever själen vidare till en annan kropp. Det behöver inte vara till en människa. Det kan vara till växter, insekter eller andra levande väsen. Men målet är att inte behöva återfödas. Detta kallas Moksha.
 3. Vilka var de första kasterna?
Det var 4 stycken, den som var högst upp var prästerna ( brahminer ) , därefter kom krigarna, efter det kom bönderna, sen handelsmännen, och sen kom tjärnarna.

 4. Nämn fakta om de kastlösa.
 Det är de folket som inte är med i kastsystemet, dom kallas för " smutsiga " .

 5. Förklara uttrycket karma och dess betydelse.
Om du vill må bra och leva bra i ditt nästa liv ska du bete dig bra i ditt liv. För annars kommer karma fixa att du inte mår bra i nästa liv. Karma är alltså den som kollar på dina gärningar i ditt liv och sen bestämmer hur bra du kommer ha det i ditt nästa liv.
 6. Nämn fakta om den heliga kon. 
 Den heliga kon är helig. Speciellt svansen. Det är många som vill begravas med svansen i handen. Det var för att den kan användas till både mjölk och kött. 
7. Vilka är de tre huvudgudarna? 
 Vihnu, Brahma och Shiva.
8. Hur hyllar man gudarna?
Man har ett litet altare hemma och där ber man på morgonen en gång, och på kvällen en gång. Man ger gåvor samtidigt som man ber.  
9. Nämn fakta om Brahma 
Brahma sägs ha 4 ansikten. För att han ska kunna se på alla håll. Enligt hunduismerna har han skapat världen.
10. Redogör för Vishnus betydelse
Vishnu är en gud som har en avatar som heter Krishna, han hjälper till och haåller saker årdning och reda på jorden.
11. Nämn fakta om Shiva. 
Han har tre ögon i ansiktet. Det är för han skall kumma se i nuet, i framtiden och det som redan har hänt. Han håller också koll på Livet och Döden.
12. Nämn fakta om Vedaböckerna. 
Det är den äldsta boken inom hinduismen, där i står det böner och hur man ska offra saker till gudarna. 
13. Nämn fakta om Varanasi. 
Varansi är en stad som ligger precis vid floden Ganges. Där kan man bada för att rena kroppen. Det är en helig flod. 
14. Redogör för Sadhus.
Sadus är ett riktigt troende folk, som bara äger det som dem i ytterst nöd behöver. Som munkarna i Buddismen. 
 15. Vad kallar indierna sin religion? 
den eviga världsordningen
16. Vilket är hinduernas viktigaste mål?
Att få förena sig själv med Brahma.
17. Nämn fakta om ahimsa-begreppet.
ahimsa betyder att man inte ska döda något levande.  

måndag 20 januari 2014

Big bang - TEORIN.

Big bang. Big bang är egentligen ingenting som vi kan bevisa. Detta är en teori. En teori som många forskare tror på. En person som har haft en stor del i "bevisen" är Edwin Hubble. Han skickade ut ett teleskop i rymden år 1929. Detta var det första som någonsin hade skickats ut. När forskarna kollade i teleskopet så såg de att stjärnorna flyttades utåt i rymden. Då förstod de att rymden måste förstoras hela tiden. Alltså att det expanderar hela tiden.

Forskarna grävde djupare i detta, så tänkte dom att om man vänder på tiden så borde stjärnorna åka in till en mittpunkt. Att alla galaxer var samlade. Men hur kom dom ut från början? Jo, det började med att det blev riktigt varmt mellan planeterna, och då blev det en stor smäll. Allt flög åt alla håll. Sen dess tror forskarna att det fortfarande växer. Än idag.

Ett annat bevis som finns är när Arno Penzias och Robert Wilson arbetade med ett radioteleskop för att lyssna ut i rymden. Dom hörde ingenting förutom ett brus som lät i bakgrunden. Dom trodde att det var något fel på radioteleskopet, men till slut förstod dom att det inte var något fel. Det var kosmisk strålning. Ja, vad är det då? Det är strålningen som fortfarande finns kvar sen Big bang tror forskarna.
Detta vet de för att i rymden är det  -270 grader, men det är inte så kallt som det kan bli. Strålningen är inte riktigt borta och den värmer upp rymden med dom 3 graderna som fattas. 



Buddhismen.

1.  Man säger att prins Siddharta hade 3 olika liv. Han föddes år 560 f.kr. Då bestämde Siddharas pappa att han skulle leva utanför allt religöst. Så han bestämde att han skulle låsa in han i palatset, där fick han barn och en hustru. Han levde bra och rikt. Men prinsen hade många tankar om livets mening. Så han bestämde sig för att lämna palatset och ta reda på hur de känns att vara fattig, och på det sättet kunna ta reda på hur livets mening sa. men efter att ha levt fattig fick han ändå inga svar. Så då bestämde han sig för att be tills han når Nirvana. Detta gjorde han och blev där efter Buddha.

2. Han levde i ett liv som extremt fattig och som extremt rik.

3. Han mediterade under en lång tid under det heliga bodhiträdet.

4. Buddha hade 4 olika punkter i sin lära. Dem kallades " de fyra sanningarna ".  Han sade att allt är lidande , från födseln till döden.

5. Dom olika riktningarna är vägen till att nå Nirvana. Dem är : Rätt tänkande,  rätt strävan , rätt liv, rätt handlade, rätt tal, rätt beslut, rätt tro och rätt försjunkande.

6.  Munkar är män som är riktigt troende. Munkarna måste genomgå en prövtid innan dom blir riktigt munkar.  Det är att dom är rakade på huvudet och klär sig i brandgula kläder. Och det är först vid 20 års ålder som dom blir munkar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1. Buddha säger att lidandet kan upphöra om du inte behöver återfödas, och detta händer om du inte uppnår Nirvana.

2.genom dom olika riktningrana.

3. Rätt kunskap, rätt sinnelag, rätt tall och rätt handlande.

4. Nirvana är när man inte behöver återfödas och när man inte nehöver plågas längre, där man är som lyckligast.

5. Buddah sa att det fanns gudar, men att dom inte lyssnade till ens böner. Därför var det onödigt att skänka saker.

6. Han menade att människorna själva skulle hitta sättet med meningen i livet. Buddah gjorde de på sitt sätt gneom att va fattig och rik. Men han tror att dom kommer hitta det bättre om dom gör de själva.

7.

fredag 17 januari 2014

En dikt om kärlek och Gud.

Det skall komma en dag då du hänger fast vid honom som en blomma vid sin stjälk, då hans skymning är ditt ljus och hans torka är din källa, då du irrar kring i gångarna av ett vidsträckt slott och känner att du älskar. Och att han endast lever av din renhets vita bröd och att hans blod blott strömmar i din moderliga ömhets bäcken. Det skall vara tungt och underbart och hårt och oskiljaktig.

 Denna dikten handlar om när någon berättar för en kvinna om hur det är att vara riktigt kär. När jag läste denna så tänkte jag att det var gud som berättar hur det är. För gud låter så klok och smart, det gör denna dikten med. Jag valde denna dikten för jag tyckte att det var så fina ord i den, och den är sann. Dessutom så låter det som att det är gud som säger det. Det är en bonus helt klart!

onsdag 15 januari 2014

Frågor om vårt Universum.

1. Vilka är de fyra årstiderna?
Vår, Sommar, Höst och Vinter. 
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn?
Med ordet axel menar manhär en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till sydpolen.
24 timmar.
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad?
ca 30 varv. 
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen?
ca 365 dagar .
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
 Mot solen eftersom det är sommar.
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Tips: slå upp ordet årstid i NE (enkel).
Det lutar ifrån solen eftersom det är vinter och kallt.
7. Vad är stora smällen?
 Det är en smäll som vi kallar Big bang. Forskarna tror att det var detta som startade allt liv i solsystemet.
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen.
Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunnus
9. Vad kallas jorden på latin?
Tellus. 
10. Hur gammal är jorden?
4,6 miljader år sen.
11. Vad är en komet?
12. Vad är ett stjärnfall?
Ett stjärnfall är när grus och sten kommer in i vår atmosfär och dras med i dragningskraften. Detta blir en sådan fart att det blir friktion med luften, och den börjar brinna. Så det är ingen stjärna som många tror.
13. Vad är en asteroid?
 En asteroid är små planeter som finns mellan Mars och Jupiter.
14. Var finns asteroidbältet?
 I mellan Mars och Jupiter.
15. Vad är en galax?
En galax är samma sak som vårt stjärnsystem. Våran är vintergatan.
16. Vad är Vintergatan?
Våran galax.
17. Hur länge har solen lyst?
 5 miljader år.
18. Hur varm är solen på ytan?
5 800 grader.
19. Vad betyder det att solen står i zenit?
Det betyder att solen står rakt på himlen och att det inte finns någon skugga.
20. Vilken planet har flest månar? Tips: titta i tabellerna viktiga fakta i uppslagsorden Merkurius,
Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus i NE (enkel).
Jupiter har mest månar, den har 63 månar. MEn det är bara 28 utav dom som har fått ett namn.
21. Varför ser det ut som om månen lyser?
För att solen lyser på månen och då reflekteras ljuset. 
22. Vilka var de två första människorna på månen?
 Neil Armstrong och Edwin Aldrin.
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden?
Astronauter. 
24. Vad är ett teleskop?
Ett teleskop är som en kikare som man kan kolla på stjärnorna med. Folk kallar detta Stjärnkikare. 
25. Vad är Hubble-teleskopet?
det är en satellit som vi har satt upp i rymden för att vi ska kunna ta kort på jorden utanför atmosfären. 
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Tips: slå upp ordet stjärnfall i NE (enkel).
= Meteor är ett annat ord för stjärnfall. Det är när grus och sten brinner upp i atmosfären och åter mot jorden
Meteorid = Detta är små sten i rymden. Dennna kommer inte in i våran atmosfär utan bara  svävar runt i rymden. Men om dessa stenar är stora så kallas dom för asteroider, då är dom runt 10 meter långa.
meteorit = En meteorit är när metioren inte brinner upp och landar på jorden.
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Tips: slå upp ordet månen i NE (enkel) och titta på animationen.
 Dygn = Ett dygn är när jorden har gått ett varv runt sin egen axel. Då de blir mörkt och ljust på båda sidorna av jorden.
Månad: En månad är när månen har gått ett varv runt jorden . Detta tar ungefär 30 dagar.
År:  När jorden har ååkt runt solen har den snurrat 365 varv runt sig själv,alltså går de 365 dygn för att de ska gå ett år.
28. Hur får vi olika årstider?
VI säger att jorden har en axel, detta är dock inte någon axel. Men den gör att jorden kommer i olika ställningar. Det gör att vi inte får solen nära oss en viss tid på året. Medans andra får mer sol. 
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning?
 Det är 2 dagar per år som dag och natt har exakt lika lång tid.

tisdag 14 januari 2014

Teknik, resor till månen.

Den första människan som stod på månen var Neil Armstrong, den första resan till månen var året 1969.  Den raketen var den som heter Apollo 11. När Neil Armstrong gick på månen så sa han en känd replik. " Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten. När han tog dom första stegen på månen så kollade hela världen på honom genom tv:n.

fredag 10 januari 2014

Notting Hill.

The movie star Anna Scott meets mediocrity William Thacker, a divorced man who works in a travel bookstore with his colleague, Martin. Business is not quite as good as he wanted, because he never makes a profit. William lives with a fun inherent named Spike, behind a blue door, in Notting Hill in London. Between William and Anna arises love, they move apart due to Anna's celebrity boyfriend. They face many problems Unfortunately, because of the press and celebrity life.

But William can not stop thinking about Anna. Can it ever be the two again, even though they come from two different worlds?



Today I read that Anna was at a press conference, then crept into William to Anna. He said he became a journalist from Horse & Hound. He came into Anna's room and they decided to meet in the evening at Williams little sister, it was her birthday. All evening the whole family sat and Anna and laugh. It was a pleasant evening.

torsdag 9 januari 2014

Min idrottshall är borta.

Jag är en elev på Skogstorpsskolan, den 29:e december brann vår skola ner. Klockan 2 på natten ringde brandlarmet i gympasalen, brandbilar kom till skolan.  Dom tror att det har brunnit i en timma ungefär. Men redan då var det försent att rädda gympasalen. Eftersom 8:ornas och 9:ornas korridor ligger PRECIS jämte skolan så försökte dom rädda skolan istället. Dom jobbade hela natten och lyckades att rädda själva skolan utan skador.

Polisen skall nu utreda händelsen. 80% utav alla nerbrända idrottshallar i Sverige har varit mordbrand. Så det kan förmodligen vara det här med. Men dom som gör detta förstår inte konsekvenserna. 480 elever står nu utan gympasal. Det tar tid innan vi hittar någon ny idrottshall som vi får åka buss till, och det kostar riktigt MYCKET pengar.  Den nya hallen som dom skall bygga ska kosta cirka 30 000 000 kr. Som tur va så var denna hallen försäkrad. Försäkringen skall betala 20 000 000 - 25 000 000 kronor. Dom andra 5 miljornerna ska kommunen förmodligen betala. Men dom 5 miljonerna skulle vi gärna velat ha till annat, inte till någon mordbrand?  Hela skolan är ledsen... Det är så synd om det är någon som har tänt på gympasalen, för det är så onödigt. Vi kommer inte ha gympa på flera veckor. Jag vet att det är många i min klass som tycker det är ett utav de roligaste ämnena, för man får röra på sig.

Våra lösningar som vi kommer ha nu under 3 terminer är att vi skall åka ut med bussar till Morups idrottshall och ha gympa där en gång vi veckan. Varje klass ska ha 2 lektioner varje vecka. Så den andra gången skall vi vara ute och ha utegympa. Eller ha teori inomhus. Men framför allt att alla hjälper varann med att sköta sig i bussarna och INTE klaga. Nu är det som det är, så alla får hjälpa varann.