måndag 14 oktober 2013

Min, Muna och Majas sammanfattning om evolutionen.


Kapitel 1.

Charles Robert Darwin var en vetenskapsman som föddes den 12 februari 1809 i den brittiska staden Shrewsburry. Darwins far ville att han skulle gå i hans spår och bli läkare men Darwin misslyckades med detta och hans far sa en dag till honom “Du kommer bli en skam för dig själv och hela din familj”.

Darwin började i tidig ålder bevisa att fadern hade fel. 1831 fick han möjligheten att följa med fartyget The Beagle på en världsomsegling, och han tvekade inte utan tog chansen direkt. Under sin 5 års resa så tillbringade han en hel del tid på Galapagosöarna där han kom på evolutionen och blev inspirerad till att skriva sin bok, The Origin Of Spiceis som blev en vetenskaplig sensation. Dock så fick han en hel del kritik från kyrkan eftersom de flesta på den tiden var religiösa och då trodde man automatiskt på Gud, inte att människan och djuren hade samma anfader och skapades av naturen.

Än idag diskuterar man om Darwins teori är sann. De som är emot Darwins teori och som tror på bibeln kallar sig kreationister och dom påstår att Gud skapat människor och dinosaurier på dag 6. Detta har gjort många förvirrande, även mig. Det låter lite konstigt att människor och dinosaurier skapades på samma dag för då borde dom levt på samma tid med. Eller? Annars undrar man lite var människorna var under de miljoner år då dinosaurierna levde.


Kapitel 2.

När Charles Darwin var ute och upptäckte världen så var han ute på öarna Galapgossöarna.  Där lärde han sig mycket om att djuren ville att sin art skulle överleva. Men han lärde även sig att det bara var den starkaste som överlevde. Därför blev det mycket konkurrens mellan dom olika djurarterna. Men det blev även så att dom anpassar sig till det klimatet som dom lever i. Tex en tiger i det höga gul-bruna gräset, där blir den aldrig märkt av fiender eller föda.Men om det skulle vara tex en vit räv eller älg mitt i den mörka, gröna skogen så skulle den bli märkt direkt.

Det finns många arter som är samma art, men ser absolut inte likadana ut. På grund utav mutation och variation. Som vi människor, det är för att vi varierar, vi ändrar oss för att vi ska bli en bättre variton ifrån vår förra generation. Detta är vanligt hos snäckor. Det är oftas så att om snäckorna är bruna eller mörka så kommer dom i från en sjö. Men om dom är vita eller ljusa så kommer dom ifrån havet. Dom försöker kammoflera sig och det gör att dom överlever bättre. En art som har förändrats mycket och utvecklas, är insekterna, dom har många olika former och utvecklingar.
När man tänker efter så är djuren väldigt smarta, dom förstår att dom måste vara stora och
starka för att dom ska få en hona. Så dom förstår att dom måste konkurrera med varann. För att dom skall bli valda av hona. Men det som är otrolig är att dom förändras efter miljön. Att själva kroppen förstår vad som är bäst. Det är väldigt bra att det blir på detta sätt för då blir allt mycket bättre. Då kan dom föröka sig.

Kapitel 3.

Det finns en hel del kreationister som är emot Darwins teori och inte tror på evolutionen. Darwin hade dock bevis på att evolutionen var sann. En utav dessa bevis var Darwins finkar. Det var en mängd finkar som alla såg olika ut för dom hade anpassats sig efter den mat dom äter.

Darwin hade gjort ett träd där han visar att alla kommer från en och samma plats. Först så kommer alla djuren ifrån vattnet men senare så hade dom börjat förstå att det finns syre i vattnet men det finns så mycket mera syre uppe ur vattnet. Och när dom hade börjat förstå att det finns mycket mer syre där uppe så var det ett djur som kom upp ur vattnet och då anpassar sig det djuret uppe på land och det kommer fler och fler djur som kommer upp ur vattnet och börjar anpassar sig. Och sen så kommer det nya djur som hästar, tigrar och alla djur som lever uppe på landet och då så börjar det blir mer land uppe och tillslut så kommer aporna. Darwin hade studerat aporna, att vi människor som kom till efter aporna att först så kommer blir dom mer upprätade och kan börja använda redskap och tillslut så kommer vi människor till och började bygga hus och sån.

Darwin har studerat hur olika djur och hur dom kommer till och hur det ser ut när det förändras och blir större och hur djuret förändras. Han tog olika dna för att han skulle se hur det såg ut när dom var små och blir större och utvecklingarna. Darwin kollad dnat för att han va inspererad utav hur vi utvecklas och hur djuren förändras.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar