måndag 27 maj 2013

Sammanfattning om film Palestina/Israel.

Denna filmen handlade om konflikterna mellan Palestina och Israel. I början handlar det om Janine Zacharia som är en journalist. Hon jobbar med den här konflikten och skriver om den i tidningar, hon säger att det är svårt att skriva om det. För det är alltid någon som reagerar på hur hon skriver det.Antingen Palestina eller Israel.
Dom visade bilder från Gaza, dom visade att dt var som ett fängelse, en mils brett utomhusfängelse. Israels soldater vaktar som en mur runt " fängelset " och låter ingen komma in eller ut. Dom är fast där inne och kommer inte komma ut innan  någon gör något. Dom visade även hur dom olika länderna lär sig om historian om palestina och Israel i skolan. I palestina lär dom sig att dom ska döda och aldrig förlåta dom, detta lär dom sig runt 8:års åldern. Till skillnad från Israel. Där lär dom dem deras historiam men dom lär dom att dom ska förlåta och titta framåt. Det var en man som hade tagit in 77 personer i ett hus i palestina. Dom fick gå till han och gömma sig för att det var många andra grannar till dom som hade blivit hotade med vapen och tvingats lämna sina hem. Dom militära hittade detta huset och bombade det. 22 personer dog, hela ägaren utav hustets familj dog. Nu bor mannen ute på gatan och har inget hem.

Denna händelsen tycker jag bara är sorglig, allt slutar med död och hemska saker. Filmen tycker jag är lörorik, för man ser hur det är på riktigt, verkligheten. Det här med skolan är en riktig skillnad, för när Palestina lärde sig att man ska döda och se blod och bara gjorde allt värre. Samtidigt lärde Israel att man skulle förlåta och titta framåt, att göra något positivt av situationen. Det är inte rätt utav Palestina att lära 8:åriga små barn att man ska döda och se blod! Inte rätt!
När dom berättade om den här mannen som hade förlorat sin familj närdom hade bombat huset. När dom berätta det så blev jag jätte rörd, för jag tyckte det va för hemskt för att kunna tänka sig. Tänk att han va ensam i sin familj kvar. Hemskt!

fredag 24 maj 2013

Bokuppgift v.21

  • "O Bröder och Systrar! Man stjäl en kajak, paddlar över Vinterviken, bryter dörren till en lyxvilla, snor en revolver - och möter kärleken.O Bröder och Systrar, ge mig svar på min fråga -Vad är kärleken?
Kärlek kan vara mycket olik. Det kan vara kärlek till en person, till en sak och även till en plats. Men i detta fallet så tror jag att det betyder en person. Kärlek till en person kan vara mycket olik, antingen kan den vara besvarad eller inte. Men kärlek är oftas mycket mycket lyckligt. 
Just i det här stycket så kommer det ifrån boken " Vinterviken" det är pojken John-John som säger detta. Det handlar om att John-John räddar en flicka som håller på att drunkna i Vinterviken men John-John räddar henne, som tack bjuder flickans pappa hem han till deras " fina " kvarter på fika. Där träffar han henne, han träffar flickans storasyster, han blir genast kär i henne, och hon i han. Men farens tro till John- John är inte stor. Den är tvärt om, han litar inte på han alls. Detta är ett stort problem. Kärlek är svårt när den inte är tillåten av andra. Men den brukar övervinna allt annat. 

Veckans Nyhet v.21

11 ungdomar är misstänkta för mordbrand i Älvsjö. Runt klockan 23 på torsdagskvällen blev dom gripna. Men dessa ungdomar är även misstänkta för att ha bränt ner kiosker och andra småföretagsbutiker. Det är 8 stycken av ungdomarna som har släppts fria, resten utav ungdomarna ( 7 stycken ) hålls kvar på polisstationen för att förhöras om mordbrand och våldsamt upplopp.

Det första jag tänkte på när jag hörde detta var " Hur orkar man slösa bort sin ungdom på sådant här? " Finns det inte bättre saker att göra än att bränna när affärer? När man är ung ska man inte sitta inne i fängelse, då ska man njuta av ungdomen och frihet. Tänk dom här kanske ska försöka skaffa jobb snart. Kommer några att vilja anställa folk som har suttit inne i fängelse? Jag skulle inte tro det.. Dom förstör inte bara nutiden utan också framtiden, och det kommer dom förmodligen att ångra i hela sitt liv.

http://www.dn.se/sthlm/elva-anhallna-efter-nattens-upplopp

No frågor. Metaller.

8.23 - pårund utav industrin, biltvätt, ammunition och fiskesänken.
8.24 - Det finns i bilbatteri, skott, kristallglas och bensin.
8.25 - Benskörhet och njurskador kan förekomma med kontakt med kalcium.
8.26 - för att fisken har mycket högre kvicksilverhalt. Så gravida ska avstå detta.
8.27 - För att varmvatten löser upp en del kopparjoner och det kan inträffa att små barn kan få diaré om dom dricker det.
8.28 - Det skadar gälar på fiskar och rötter på träd.

Tänk ut


tisdag 21 maj 2013

Koletskretslopp.

Kolets kretslopp börjar när vi borrar upp oljan ur marken som även kallas fosila bränslen. Sedan använder vi denna oljan till bensin till tex bilar. När vi använder oljan så släpper vi ut massor av koldioxid. Denna gasen åker ut i luften och sugs upp utav träd och växter. Därefter så äter vi människorna upp växterna och då får vi kolen i oss. Seden efter det så andas vi ut kolen igen, eller så dör vi med det och sedan förmultnar vi i jorden. Sen går det bara om och om igen.


fredag 17 maj 2013

Sammanfattning om boken " Dogboy " .

Boken som jag har läst nu heter " Dogboy " och är skriven utav författaren Monica Zak. Den heter Dogboy för att det handlar om en pojke som heter Alex som blir ett gatubarn, och ute på gatan kallas han Dogboy för hans två hundar som alltid följer med honom. Dom viktigaste personerna är Dogboy och hans hundar Emmy och Canelo. Men det finns även många andra personer som är med mycket i boken som han träffar på gatan. Denna boken utspelas i Honduras år 2008.
Boken börjar med att Alex berättar om när hans mamma tog med hela familjen till USA, men lämnade honom och hans pappa hemma i Honduras, sen efter ett tag åkte pappan också till USA.. Alex lämnades hos sin faster. Men sorgen mot sin mamma och pappa efter att dom lämnade han slutade inte! En dag fick Alex nog, han gick ut på bakgården och brände upp alla kort på sina föräldrar och sedan sprang han, sprang mot centrum. Och där började allt med att han ville kalla sig för Dogboy.
Hela boken handlar om när Dogboy går igenom massa saker på gatorna, han går igenom hemska, farliga, sorgliga men även vackra saker. Dogboy träffar även två hundar där som blir hans bästa vänner.  Boken slutar med att han kommit över allt med sin mamma. Det är när han är med sina hundar och sitter under bron som vanligt och pratar med dom. Han säger att han hatar sin mamma, att han har kommit över henne. I denna boken går det mycket svängar i Alex lycka. Han får många med och motgångar i sin tid som gatubarn. Och det budskap jag skulle vilja ge med denna boken är " Du ska aldrig ge upp ". För att även om det ser mörkt ut så vet du att det alltid kommer blir bra igen. Allt negativt vänder sig alltid mot positivt, men då måste du hjälpa till med det själv. Aldrig sluta kämpa för vad du vill ha.



17 maj, Norges nationaldag... eller Sveriges?

Idag den 17 maj är det Norges nationals dag. Detta bestämdes år 1814 i Norge. Men just 1814 fick inte Norge bestämma riktigt själva hur dom skulle bestämma över landet. För då kom Sverige med ett förslag till att dom skulle göra en union med dom båda länderna. Nu säger dom att dom inte riktigt ville slå ihop med Sverige, på grund av att dom ville vara ett eget land. Men dom bestämde då att dom skulle slå ihop länderna. Men under denna tiden så tog Sverige makten över båda länderna, dom bestämde mer. Och tillslut år 1905 så gjorde Norge uppror och splittra sig ifrån Sverige. Det är därför Norge firar sin nationaldag så mycket och stort. För att dom är ett eget land nu, och inte hör till Sverige längre.

Även om jag tycker om Sverige riktigt mycket för det är mitt land, så tycker jag att Norge gjorde rätt med att dom gjorde ett uppror och splittrades ifrån Sverige.  För om inte Norge skulle få ha lika mycket makt som Sverige så är det väldigt orättvist. För det hade lika mycket rätt till lika mycket makt, båda två. En sak som jag tänkte på var att vi i Sverige inte firar våran nationaldag like mycket som Norge gör. Men sedan kom jag på att dom firar för att dom blivit ett fritt land... Men Sverige har alltid varit ett fritt land, så varför fira något sådant? Dom har alltid haft mest makt och har alltid varit självständigt. Detta tycker jag att vi svenskar ska vara stolta över. En ska som jag tänkte på mellan dom här länderna är att Norge och Sverige har alltid konkurrerat inom skidåkningen och skidskyttninen.

Grundämnerna i människokroppen.

Det som vi människor består mest utav är Syre, Väte och Kol! Men den största delen är Syre.

Grundämnerna i procentform.

Syre: 65%
Kol: 18%
Väte: 10%
Kväve: 3%
Kalcium: 2%
fosfor: 1%

Övriga ämnen är :
Svavel
Natrium
Magnesium.




Kvävets Kretslopp.

Kvävets kretslopp börjar med att växterna får massor utav bakterier i sig. Sedan käkar massor utav djur dessa växter. Sedan kan det gå vidare med att männiksorna äter antingen djuren eller växterna och får i sig kväve. Sedan bajsar eller kissar vi ut kvävet eller så dör vi med det och sedan förmultnar. Sedan börjar det om ifrån början.

Tyvärr så förstör vi kvävets kretslopp med att dom som tillverkar konstgössel och sedan gösslar vi ut detta på åkrar. Men ibland så kan detta rinna ner i bäckar och sjöar och då växer alier och växter där och syret tar slut för fiskar och dom dör.



syret tar slut
fiskar dör
alier


onsdag 15 maj 2013

Engelska frågor!

What do you call your father's father?-grandpa
What does the king have on his head?- a crown
What is the name of the king in Sweden? Karl - Gustav
What do we call the man that dances with a white glove and a black hat?
What is the name of Germany's capital? Berlin.
When is the christmas eve in Sweden? 24 december.
When does the national day begin in Sweden? - 6 June.
What do you call your children's children? - grandchildren.
Where do you take a shower? - Bathroom.


onsdag 8 maj 2013

Små stunder kan ändra långa stunder.

En film som vi kollade på här på lektionen handlade om en pojke och hans familj. Mamman hade glömt socker när hon var och handlade i en affär. SÅ hon bad hennes son att springa över till grannen och hämta socker. Pojken löd såklart sin mor och sprang över till grannen. Men på tillbaka vägen så kom det en bil som körde alldeles för fort. Sen så poff. Pojken hade blivit påkörd och slagit sig så illa till döden.

Det som jag tänkte är att en enda minut kan ändra en och andras liv för en livstid. Jag menar att tänk om mamman inte hade glömt köpa socker den dagen i affären, då hade inte pojken behövt springa över vägen? Eller tänk om han hade sprungit över vägen 20 sekunder senare. Då hade inget av det hemska behövt hända? Det budskap jag skulle ge denna texten är " Små stunder kan ändra långa stunder." För efter den här händelsen så kommer hela pojkens familj ha dåligt samvete för det där med sockret. Varenda dag kommer föräldrarna tänka på sin saknade son. På pojken som bara skulle göra en tjänst till  sin mamma.

No frågor på plaster! v.18

Vad är Keramer?
1. Keramer är ett sorts matrial. Det är bla keramik glas och porslin.
Hur tillverkas glas?
2. den tillverkas utav en blandning utav kvartssand, pulvriserad kalksten och soda. Sedan smällts den ner i en ugn och smälts. Sedan tar dom ut " smeten" snabbt och lägger den i en form och sedan stelnar den fort.
Vad kännetecknar pyrex och jenaglas?
3. Kalksten och soda är ersatt med oxider utav aluminium och bor.
Vilka är råvarorna vid porslinstillverkning?
4. Kaolin kvarts och fältspat.
5. Av Kvarts, fältspat och kaolinlera.
6. Tegelstenar är gjort utav lera som har bränts i en ugn i ungefär 1000 grader.
7. Cement bildas när fin malen kalksten och lera blandas och värms i runt 100 meter långa ugnar.
8. Skillnaden är att lumppapper går att återanvända, det kan inte vanligt papper.
9. Returpapper är de papper som vi använder efter användning. Alltså när vi inte vill ha pappret mer så återvinner vi det. Det är detta papper som vi kallar returpapper.
10. Papyrus är peppersliknande matrial fast i en grövre version. Detta tillverkas av gräs vid nilens stränder. Pergament är också papper men det tillverkas av kalv skinn. Detta är också en stark sorts papper.
11. bindmedel ( lim) och  hjärnoxid
12 Det består utav Järnoxid och kokt linolja.
13.dom har olika tokande oljor som dom använder som bindmedel.
14.

fredag 3 maj 2013

Bokuppgift v. 18


Stjärnhimmelns ögon

Jag ger dej mina sanna ord om vänskap till dig

för du har något annorlunda i dina bruna & skygga ögon

Du är som en vacker stjärnhimmel som alla kan se,
Du hörs icke men du syns och tar plats

Ingen vet varför ännu, men jag vet,

Du säger inte ett knyst men du är speciell.

Jag valde denna för jag tycker att denna är riktigt fin. Denna tänkte jag på Dogboy och Emmy. Dom är som bästa vänner. Sista meningen " Du säger inte ett knyst men du är speciell " Det är som om han förstår henne även om hon inte säger nått. Han känner henne ut och in. Men när jag läste den tänker jag även på carro, hon är som min syster. Och jag skulle alltid ställa upp för henne om nått skulle hända. <3

http://www.diktkonst.se/dikter_om_v_228_nskap/page_1/Stj_228_rnhimmelns_246_gon.html



Veckans Nyhet v.18

Den 18 åriga super kända ungdomskändisen Justin Bieber har kommit till Sverige. Han har fått 3 utsålda konserter. Fansen var nöjda tills det hemska ryktet kom fram. Dom säger att polisen har hittat narkotika i Justins turnébuss. Ryktet sprider sig och många fans blir missnöjda. Sedan den 3:e konserten så såg Justin ganska hög ut och sjöng även falskt. Detta tror fansen också va på grund utav att han hade rökt på massa narkotika , marijana m.m.


Jag tycker inte att alla fans ska göra en sådan stor grej utav att Justin har testat att röka marijana. Jag säger inte att det är en bra sak att röka sådana droger men vilka stora kändisar har inte testat droger? Tänk att Justin har det väldigt stressigt med hela turnén och allt. Han har mycket stress och allt. Jag förstår justin.








http://hn.se/nojekultur/musik/1.2110599-bieber-i-skandalernas-centrum