lördag 7 februari 2015

Vett på isen.

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt. Det kan vara härligt att befinna sig ute på isen och åka skridskor mm. Men det är även farligt på grund utav att man kan falla igenom isen. Just därför måste man vara förberedd med vissa saker när man ska bege sig ut på isen.

En sak man måste tänka på är vad man ska ha på sig. En slags klädsel som är riktigt bra är lager på lager principen. Denna klädsel hjälper dig att klara av kyla och även att slippa fukt.  Denna klädsel har tre olika lager. Ett underställ, ett mellanlager och ett ytterplagg. Att ha flera lager är bra eftersom det skapas värme i mellan alla lagren, vilket gör att du inte fryser.

Understället är den klädsel som många oftast struntar i eftersom man tror att det inte hjälper att hålla värmen, men detta är så klart fel. Understället är nästan det viktigaste plagget man kan ha när du vill behålla värmen. En viktig sak man ska tänka på när man väljer underställ är att man inte ska ta ett underställ gjort utav bomull. Bomull drar åt sig fukt, och om du svettas så blir understället blött vilket leder till att du kommer frysa. Använd istället ett underställ gjort utav funktionsmaterial, eftersom detta materialet inte drar åt sig fukt. Men om du ska ut och röra på dig ordentligt kan du använda syntet material i ditt underställ istället. Syntet materialet gör att kroppen får andas, vilket gör att all svett inte fastnar i kläderna.

Nästa lager är mellanlagret. Mellanlagret brukar oftast bestå utav en tunn kofta, t.ex en flis. Men om du ska ut i kallare väder (som  vid skidåkning ) så kan du välja att använda en polotröja istället. Mellanlagrets uppgift går ut på att ta bort onödig värme och fuktighet.

Sista lagret som du ska ha i din klädsel är ett ytterplagg. Ytterplaggets uppgift är att stå emot vind och väta. Det är också viktigt att ytterplagget andas, så ev fukt kan transporteras bort från kroppen. Bra material som står emot väta är tex gore-tex.

Nästa steg som du måste veta  mer om innan du ska bege dig ut på isen är redskapen. En bra sak att ha med sig är en ispik. En ispik är en sorts stav som mäter hur tjock isen är, då kan man även ta reda på vilka egenskaper isen har. För att isen ska vara säker att gå på måste den vara 10 cm tjock minst. Självklart finns det alltid en risk att man kan falla igenom isen ändå, vid speciella ställen som en bro eller grund. Men ett tips är att alltid försöka gå på is som är minst 10 cm tjock.

Såklart finns det många olika sorters isar. En is som nästan alltid håller även om den är tunn är kärnis. Kärnis består bara utav vatten, vilket gör den väldigt stadig. Sedan finns det isar som våris och nyis. Våris är is som kan ha fallit sönder lite på grund utav det har blivit mildare temperaturer pga våren. Nyis är is som precis gjorts, sådan is som är blank och fin.

Andra saker som man ska ha med ut på isen är mobiltelefon, en annan person och isdubbar. Dessa tre saker är riktigt viktigt att ha med sig. Såklart finns det andra saker med som är bra! Livlina, som du använder ifall du skulle ramla ner i isen. Och en visselpipa för att andra i närheten ska kunna höra dig om du fallit igenom isen.

Om du nu faller igenom isen och du är ensam, vad ska du göra då? Jo, det finns vissa saker som man ska tänka på. Den allra första saken du ska tänka på är att vända dig om och försöka klättra upp på samma ställe som du kom ifrån. För du vet inte hur hållbar isen är på andra sidan. Eftersom att du precis har ramlat ner igenom isen så kan isen vara lite ostadig i början, det är då du ska använda dig utav dina armar och känna dig fram när du försöker ta dig upp. Sen när du har hittat en hållbar is så ska du använda dig utav isdubbarna. Du tar isdubbarna och sätter tummarna ovanpå dubbarna och börjar hacka dig fram. Tänk på att ta i rejält när du sätter i dubbarna i isen så du får ett fast grepp, annars kan de bli att isdubben lossnar och att du faller tillbaka i vattnet igen. När du har fått upp överkroppen ovanför isen så ska du häva upp ena benet på isen för att sedan ta dig upp.

Men om du inte är ensam så ska kamraten alltid hjälpa till, de är då det blir säkrast för personen att ta sig upp. Det är viktigt att man tänker på att man inte ska dra upp en person med hjlp utav en egen kroppsdel, för då finns risken att personens om fallit i drar i dig med. Detta gjorde jag när jag och en person var ute på isen, då la jag mig på mage och drog upp min kompis med armen, vilket är fel. Självklart kan det funka att göra såhär i yttersta nödfall, men det är absolut inte ett förstahandsval. Utan det första man ska göra är att använda sig utav en teknik som heter " den förlängda armen ". Denna teknik innebär att man ska lägga sig på mage någon meter ifrån isvaken och använda sig utav ett långt föremål som en lång pinne. Då kan man dra upp personen utan fara. Det allra bästa skulle vara ifall personen som ligger i vattnet skulle slänga upp sin livlina, men det är inte alltid tillgängligt eftersom personen antingen inte har en livlina, eller att den har drabbats utav panik.


Jag tycker verkligen att personer som ska ut på isen tar reda på dessa saker, för jag vet själv vilken panik man kan få utav att hamna i det kalla vattnet. Men självklart är det underbart att befinna sig ute på isen en fin dag. Tänker man på detta så är man väl förbered och kan njuta av den friska luften!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar