tisdag 24 februari 2015

Ägget i e-kolven.

Syfte : Vi ska ta reda på volymen på ett ägg i olika temperaturer.

Hypotes : Jag tror att det kokande vattnet kommer göra att ägget smulas sönder. Eftersom ägget kommer börja koka.
Vi har 2 teorier, vi tror även att ägget skulle kunna vända på sig på grund av att vattnet kokar. Vilket gör att det lyfts upp ånga, och då kan ägget rotera i sidled.

Material/kemikalier : Ägg, e - kolv, ( varmt vatten )

Fökunskap : Gaser och vätskor ändrar volym när deras temperatur ändras.

Utförande : Vi började med att hämta ett ägg och skalade av skalet. Sedan förflyttade vi oss till diskbänken: Vi kokade upp vattnet med hjälp utav en vatten kokare. När vattnet kokade hällde vi över vattnet till en e - kolv och placerade ägget som ett lock på toppen.

Resultat : Efter en halv minut så började ägget sjunka ner emot botten av e - kolven. Detta var på grund utav att temperaturen av vattnet ändrades när vi förde över vattnet till e - kolven. Temperaturen sjönk direkt, det betyder även att volymen ändrades till en mindre skala. Detta gör att det blir ett tryck  ( eller vakum ) som drar ner ägget emot botten.
Efter några minuter blev volymen för låg och trycket blev för starkt, så ägget delade på sig. Ägget var dock för stort för e - kolven, vilket också kunde vart en anledning till att ägget delade på sig till slut.

Slutsats: Min slutsats är att volymen ändras på grund utav vilken temperatur det är. och att ägget sjönk ner emot botten på grund utav att det var lite volym i t - kolven och att det var mycket tryck som gjorde att ägget drogs neråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar