onsdag 4 februari 2015

DNA i kiwin...?!

Hypotes : Jag tror att vi kommer lyckas med att se DNA:et, och jah tror att den kommer se ut som våra lärare har visat oss. Alltså som en spiral.

Syfte : Att kunna se DNA:et ur en kiwi.

Kemikalier : kiwi, iskall t - sprit , koksalt, diskmedel,
Matrial: 100 ml bägare, tratt, filtreringspapper, mätglas, pinne eller potatissticka och sked.

Utförande : Vi började med att hämta alla grejer. Efteråt så mosade vi en halv kiwin i en skål och tillsatte sedan 50 ml vatten och 5 ml diskmedel.
Sedan tillsatte vi en nypa salt. Eftersom att denna blandningen måste vara kall under hela processen så satte vi skålen i en annan skål med snö i, på detta sätt håller sig vätskan kall.
Efter det så började vi sila vätskan ifrån kiwiköttet med hjälp utav en tratt och ett kaffe filter, detta gjorde vi för att vi ville endast ha kiwi vätskan och inte köttet, då blir det enklare att se DNA:et.
När vi hade silat färdigt kiwin så tillsatte vi t sprit för att kunna se DNA:ET.


Resultat : Efter att ha tillsatt T spriten löstes DNA:ET upp i små bubblor som på bilden nedan. Vilket gjorde att man kunde se DNA:ET som jag trodde från första början, dock så såg det inte ut så som jag trodde att de skulle göra.

slutsats: Slutsatsen var att det finns DNA: i kiwin. Vi diskuterade i  gruppen och blev lite tveksamma över våran hypotes under arbetens gång. Vi tänkte, finns det verkligen DNA i någonting som inte lever? Detta gjorde oss oroliga, men med hjälp utav T - spriten fick vi reda på att det fanns DNA i kiwin. Vilket stämde bra med hypotesen även om vi tvekade.

Felkällor : Eftersom resultatet blev som det skulle bli så gjorde vi inte några större fel, men man skulle hälla T-spriten längst kanten, vilket vi inte gjorde. Vi hällde T-spriten rakt ner i bägaren, men det blev inga stora förändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar