söndag 30 november 2014

Uppfinningar under 1900 - talet.

T - forden.
År 1908 var det en man vid namn Henry Ford som kom på T - forden. Henry Ford var en man som även kom på det löpande bandet. Det löpande bandet var ett nytt system sätt som innebar att det gick snabbare och effektivare att bygga en bil, därför kunde man även sälja många bilar för ett billigt pris. På det löpande bandet åker bilen igenom en fabrik på ett långt band och man monterar på olika delar på olika stationer, så det går jätte fort.

Henry Ford säger att han skapade denna bilen för han ville att många skulle ha råd med en bil, men egentligen var det för att han ville tjäna pengar. I USA hade man problem på gatorna, man använde häst och vagn, och hästarna bajsar vilket leder till en äcklig miljö. Men med T-forden slapp man detta problemet, och det var en utav anledningarna till att T- forden slog igenom stort. En nackdel med T-forden är att det har skapats stora miljöproblem på grund utav utsläppen som en bil släpper ut. Vilket har gjort att växthuseffekten har ökat.

Kulsprutan.
Förr i tiden i krig använde man sig inte utav pistoler, pansarvagnar och kulsprutor. Då använde man sig utav svärd knivar och män som sprang mot varandra i närkamper. Fram till första världskriget.

Det var nu man kom på ett vapen som man skulle kunna använda mot fienden ifrån långt håll och på ett väldigt effektivt sätt. Kulsprutan. Kulsprutan är en peppra som skjuter super snabbt. 2 kulsprutor skulle kunna skjuta ner 300 män på några minuter.

Då kan man ställa sig frågan, varför kom kulsprutan just då? Varför kom inte denna maskin tidigare? Jo, för det var nu man kom på uppfinningen enhetspatronen. Denna uppfinning gjorde att man kunde skjuta iväg skott mycket snabbare, man behövde bara klicka på en knapp. Och när man ska ladda om så går det även mycket fortare då.

Fördelar med kulsprutan var att det gick mycket fortare att ladda. Man behövde även inte lika många män mot motståndarna, eftersom en kulspruta kunde döda 300 män minst. Men nackdelarna var såklart mycket större, det var jätte många som dog. Kulsprutorna gjorde att det blev som en stor gravhög på slagfälten.

Radion.
Radion började man prata om i slutet utav 1800- talet. Man ville kunna skicka meddelande snabbare och effektivare, som tex vid nödsituationer eller rapporter.

Det var då man kom på idén med att kunna skicka radiovågor mellan en sändare och en mottagare, detta var dock inte likt den radion vi känner till idag, här skickade man ut koder till varann istället för riktiga samtal ( än ), detta kallas morsekod.

I början på 1900 talet skickade man ut den första radiosändningen i en starkare form, detta gjorde att strålningen blev starkare och då kunde man höra varann bättre. Mannen som gjorde så detta skedde var Ernst Alexandersson.

I första världskriget blev radion en väldigt viktig del. Det var nu man började använda sig utav nya vapen och en ny stridsstil. Med hjälp utav en radio hade man ett starkt överläge, eftersom man kunde varna sina soldater när fienden var nära. Radiostrålarna skickades ifrån b.l.a flygplan och flottan.

En stor anledning till att radion blev så stor var att det pågick forskning inom detta området på många håll i världen. Men som sagt, den största anledningen till att radion blev så stor var för att man skulle kunna meddela varann om nyheter och nödsituationer riktigt snabbt, till skillnad ifrån förr när man var tvungen att skicka en person eller skriva ett brev till sin mottagare, vilket hade kunnat ta veckor, och det är radions fördelar.

Men såklart fanns det nackdelar med radion, det blev helt plötsligt lättare att använda sig utav reklam och propaganda. Detta kunde vem som helst använda sig utav, t.e.x Hitler. Vilket var en stor nackdel när vi kollar tillbaka på hur många Hitler väckte intresse till nazismen genom radion.

Radar.
Radarn uppfanns under 1930- talet, under ett krig i Storbritannien. Storbritannien använde sig utav radarn för att se när det skulle komma fartyg och attackera deras kuster.

Radar påminner om radion på många olika sätt, man använder sig även här utav radiovågor. Skillnaden på en radar och en radio är att radiovågorna görs inte om till ljud, utan till en bild. På detta sättet kan fartyg och flygplan se vart ett mötande plan eller fartyg är, så att man inte behöver använda sig utav blotta ögat. Radarn har gjort att antalet krockar har minskat, vilket är en bra sak.

Men en radar kan användas av vem som helst, vilket även har gjort att fartyg har blivit plundrade lättare eftersom man har kunnat hitta varann lättare. 

onsdag 26 november 2014

Frågor om atomfysik.

Vad är en atom?
Det finns atomer i allting. En atom består utav Neutroner Protoner och Elektroner.

Vad är ett grundämne?
Ett grundämne är en form utav olika sorters atomer. Som tex kol.

Ungefär hur många grundämnen finns det?
Ungefär 100.

Vilka är det tre ”byggstenarna” som tillsammans bildar atomer av olika slag?
Ptotoner och Neutroner och Elektroner.

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen?
Protoner har laddningen +. Neutronen är som den låter, den är neutral, den har alltså ingen laddning alls. Elektronen har laddningen -.

Atomen har en kärna men det mesta av atomens volym utgörs av …
Tomrum.
Vilket är det lättaste (enklaste) grundämnet?
Väte

Trots att alla grundämnen består av samma tre sorters partiklar (byggstenar), fast i olika antal, är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har?
Protonerna.

Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt?
En isotop är en atom som har för många eller för lite neutroner, alltdå blir det ett grunämne, fast i en annan form utav detta grundämne.

Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det?
Det innebär att grundämnet är ostabilt och att det kan falla sönder till ett annat grundämne och skicka ut radioaktiv strålning.

Vad betyder ordet ”radio”?
Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen?
Radioaktiv strålning används för att döda celler. Så, sjukvården har använt sig utav detta och börjat döda cancer celler.

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla?
Väte.

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk?
Uran

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran?
Anrikning.

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige?

Det finns 3 stycken kärnkraftverk, och 10 reaktorer.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Dom planerar på att gräva ner uranet i grottor och låta uranets strålning försvinna med tiden. ( Halveringstiden )
Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik.
Fission är när man delar på atomkärnor för att få ut kraft och energi. Fusion är samma sak bara att man sätter ihop atomer istället för att få energi.


måndag 24 november 2014

Ulf Lundell

Ulf Lundell:författare, musiker och konstnär
Uppväxt:
1949 20 november. Stockholm 
10 år gitarr, syster Ingrids pojkvän
ont om pengar, jobb som tidningsbud.
Låtar och dikter , skivbolag. 
MNW dissa, inte tillräckligt starkt
till EMI i oktober 1975, skivan Vargmåne
Hittills har Lundell hunnit släppa 24 studioalbum och 13 romaner.  Haft 3 olika fruar innan hans nuvarande fru Sofia Möller

Böcker:
1976 romandebut med boken Jack, Romanen handlar om en kille, Jack som lever ett liv fullt med fest i Stockholm och på Gotland. Man får ta del av hans tankar om livet. I boken kan man utläsa kritik mot medelsvenssons inskränkta liv i efterdyningarna av det politiska upproret vid 1960-talets slut. Boken trycktes i 3 000 ex och såldes i 200 000 ex. Den har kallats en generationroman för den betydde så mycket för en hel generation.
Många av hans romaner ifrågasätter ett vanligt medel-Svenssons liv. De flesta av hans böcker är romaner men han har också skrivit en del lyrik. (Dikter).

Språket i romanerna är ofta snabbt och levande och ofta humoristiskt. Är inte noga med att följa skrivregler utan skriver på sitt eget sätt, rakt på sak. Bra på miljöskildringar, beskriver tex ofta Stockholm, beskriver även landsbygden fint.

I en av hans böcker,som heter "Kyssen" utspelar sig delar av handlingen i miljöer kring Glommen. Lite kul att veta. Boken handlar om Kennet Karlsson, som beger sig ut på en resa i Sverige och träffar på massa olika människor. Jag ska här läsa ett stycke ur boken som utspelar sig i Glommen. 

Musiken:
Låttexterna handlar ofta om kärlek eller är samhällskritiska. Musiken är rockmusik som inspirerats av Bruce Springsteen, Bob Dylan och Neil Young.
På 80-talet skrev Lundell "Öppna Landskap" som blev hans mest kända låt. Han skrev den under tiden han hyrde sommarhus utanför Glommen.

Under 80-talet gick Ulf Lundell igenom en svår period då han hade svåra alkoholproblem. Missade konserter och gick igenom en skilsmässa.

onsdag 19 november 2014

Atombomber över Japan.

1. Gå in på artikeln om Japan i NE (enkel) och klicka på kartan.

a) Var ligger Hiroshima och Nagasaki? Läs artiklarna om städerna på NE (enkel) och (kort).
Nagasaki ligger nära havet på västkusten. Hiroshima ligger vid havet in mot landet, vid östkusten.  

b) Varför tror du att just dessa två städer valdes som mål för atombombningarna ?
Alla dom stora städerna Japan hade blivit bombade innan dessa 2 städer utav Amerika. Det vara bara dessa städer kvar, just därför bombade amerika dessa städer. Amerika ville igentligen bara skrämma japan, och visa att dom skulle kunna spränga hela landet om dom ville. Men det gjorde dom inte, dom bombade inte t.e.x Tokyo, dom försökte skrämma Japan. 

2. Läs om kärnvapen i NE (enkel)

a) Vad är kärnvapen?
Kärnvapen är en atom bomb, en atom bomb kan sättas igång med hjälp utav fision och fusion. Men hjälp utav fision och fusion  bildas det en kärnreaktion, som skickar ut mängder med energi. 

b) Vad händer när man spränger en atombomb?
Bomben börjar med att bli väldigt varm. Då brukar man kalla bomben som ett " eldklot". Efter en tusendels sekund börjar " eldklotet " att växa, detta gör att luften omkring elklotet skjuts åt sidan och då drar luften med sig allt i sin omgivning. Luften skapar en förödelse. Efter några sekunder stiger bomben och svalnar och ändrar folm till ett moln. Detta molnet är fullt utav radioaktiv strålning som nu kondenseras.


3. Samla fakta och argument ur reportaget och artiklarna i NE (enkel) och (kort) som nämns nedan under Källor. Diskutera i grupp eller helklass.

a) Var det rätt att använda atombomber mot Japan?
jag tycker att japan skulle ha förstått ifrån första början att dom inte sulle kriga mer, utan att dom istället skulle sluta fred. Men jag tycker absolut inte att Amerika skulle ha förklarat detta för japanerna genom att släppa bomber på Japan? Så nej, jag tycker inte det var rätt. 

b) Vilka moraliska och politiska skäl fanns det som talade för och emot då?
Man kan förstå att Amerika ville att Japan skulle ge sig och förstå att det måste vara fred i världen. Men jag tycker att det var fel att släppa bomber.

c) Vad tycker du i dag när du vet vilka konsekvenser bombningarna fick?
Att det är en fruktansvärd händelse eftersom det var så många människor som dog och som blev skadade. Men jag tycker även att det är fint att dom håller minnesstunder i Hiroshima och Nagasaki varje år, för att sörja alla de människor som dog. 

tisdag 11 november 2014

Hitlers väg till makten.

Runt 1932 hade hela världen en ekonomisk kris, så även Tyskland . Man kan säg att hela världen var i en lång depression. Den största ekonomiska krisen var i Europa, eftersom Europa var dom som var mest delaktiga i första världskriget. Hitler drog nytta utav Tysklands situation. Ekonomin var väldigt dålig i Tyskland, och många var arbetslösa. Hitler visste att Tyskland behövde en stor ledare som kunde ta hand om detta, det enda han behövde ha var en syndabock, ett problem som han visste att han enkelt kunde hitta en lösning på. Judarna. Han fick judarna att bli som en syndabock, att dom inte var riktiga tyskar och tog alla jobb för dom " äkta " tyskarna.

Hitler höll många tal och fick mer och mer beundrare, han var en väldigt karismatisk person. Han använde sig även utav mycket propaganda, för att nå ut till folket och övertala dom att han var deras ledare, som om att han var den som var den bästa ledaren man kunde få. Han skickade ut propagandan som tidningar, affischer och även i sin egna bok.

Redan 1930 fick Nazistpartiet 6, 5 miljoner röster. Nazistpartiet var inte det största partiet än som Hitler hade önskat. För att få så lite motståndare som möjligt så gjorde han sig av med många vänster stående. Som tex kommunister.  Hitler kämpade på med att fånga folket i 2 år till, och på bara denna korta tiden så fick han 13 miljoner röster. Nu var Nazistpartiet det största partiet i Tyskland. 1933 blev Hitler rikskansler, nu fick han makten, för sig själv.

Hitler var en väldigt smart man, tycker jag, visst han var verkligen dum och tänkte på ett sjukt sätt. Men han var smart, han visste vad folket ville ha. Folket ville ha sitt land tillbaka, dom ville att dom skulle göra allt tillsammans. Hitler höll med om detta inför folket. Men i verkligheten var det inte så han ville eller gjorde, han tog sjuka och dåliga beslut själv. Han agerade mer och mer som en diktator. Han höll inte det han lovade folket, vilket är skamligt.

Hitler var själv med i första världskriget som Tyskland förlorade. Men Hitler såg det inte som att det var Tyskland som var för svaga, han skyllde på att det var judarna, socialdemokrater och kommunister som förstörde för Tyskland, vilket inte ens är sant,anser jag... Men han menade att dom riktiga tyskarna var ute i krig, medan dom andra " icke tyskarna" var hemma och högg dom riktiga tyskarna i ryggen i den sk "novemberrevolutionen". Detta gjorde att dom förlorade kriget. Denna teorin kallas för "dolkstöldslegenden". Jag tror att det var bla på grund utav detta som Hitler började sitt hat mot judarna. Han blev så arg och full av ilska, och detta gjorde att varenda gång han pratade om judarna så tändes en arg låga inom honom. 

I en bok som vi läser nu i Svenskan här i skolan så försöker en tjej ta över skolan med hjälp utav Hitlers idéer. Självklart så är inte hon så ond som Hitler var, men man märker ändå en likhet mellan henne och Hitler. Båda två hade mycket hat i sig, och man märker att båda två skulle kunna göra vad som helst för att få igenom sin vilja.

En sak man skulle kunna hålla med Hitler om, är att det var viktigt att göra något åt den höga arbetslöshet som fanns i Tyskland. Det var bra att Hitler gjorde olika åtgärder för att skapa mer jobb. Men Hitler hade en teori om att arbetslösheten var judarnas fel, och det tycker inte jag. Om jag skulle vart Hitler så skulle jag inte skyllt det på judarna. För alla har en rätt till att leva i ett samhälle. Det spelar ingen roll i vilket land det är, alla ska ha samma rätt till att leva det liv man vill leva. Vi alla är människor, samma sort. Hitler klarade att genomföra sin politik, han blev rik och stor. Men är det verkligen det som räknas? Om man ska vara en ledare ska man vilja allas bästa. Och det ville inte Hitler.

onsdag 5 november 2014

Kol - Fördjupning

förklara kort vad ett radioaktivt ämne är för något
Ett radrioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt. Det är ett ämne som kan falla sönder när som helst utan förvarning. Då skickas det ut farlig strålning. 
ta reda på den kemiska beteckningen för ämnet, samt masstal och atomnummer
Beteckningen är C, masstalen är 12,13,14. Atomnumret är 6. 
ta reda på hur många isotoper det finns för detta grundämne 
3 stycken.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Isotoptabell)
ta reda på vem upptäckaren är och när det upptäcktes
John Dalton var den första som kom på att kol var ett grunämne. Detta kom han på år 1803.

ge ett exempel på ett radioaktivt sönderfall av ämnet, beskriv vad som händer med hjälp av de kemiska tecknen, vilket nytt ämne bildas? Är detta också radioaktivt?
Eftersom kol 14 är radioaktivt med betastrålning så kan inte detta bli något annat grundämne eftersom betastrålning bara skickar ut neutroner. Men kol 14 blir dock kol 13.
skriv en kort sammanfattning om sönderfallet hos ditt grundämne (är det alfa-, beta- eller gammastrålning?)
beskriv de olika isotopernas halveringstid och förklara även vad detta innebär

 Den enda sortens kol som har en halveringstid är kol 14. Eftersom kol 12 och 13 är stabila ämnen så kan inte dom halveras. Så, kol 14 har en halveringstid på 5730 år.
Halveringstid är den tiden det tar för hälften av all strålning i ett ämne för att ändras, och då blir det till ett sports ämne. Eftersom 50% utav ämnet har ändrats. I vårt fall blir kol väte 14 efter 5730 år.

Ta reda på mer om ämnet. Var/När används det i vardagliga sammanhang.
I dagens forskning använder man sig utav kol 14 metoden, med hjälp utav kol 14 kan man ta reda på hur gammal en organism är.

söndag 2 november 2014

Joan Miró.

Joan Miró är född år 1898 i Monte -Roig del Camp i Italien. Joan Mir'o var en omtänksam, men även känslig kille som barn. Joans föräldrar ville senare i livet att Joan skulle bli en affärsman och tjäna mycket pengar. Men det ville inte Miró, så han " protesterade" genom att bli sjuk. Under denna perioden så ägnade han mycket tid åt konsten, och det var nu han ägnade mycket tid till sin konst. Efter sin sjuka period så fick han till slut börja på en konstskola i Barcelona. Några år senare åkte Miro till Paris och träffade den store Pablo Piccaso. Pablo hjälpte Miro och satte honom i möten med några bra kontakter inom konsten. Paris var mötesplatsen för att stora konstnärer, och det var i denna världen Miro slängdes in i.När miro anlände till paris så höll han på med kubisk form, men under dessa åren i Paris så ändrade Miro sin stil till surrealistisk konst. Ett utav hans stora konstverk under denna perioden var Dona i Ocell. 
Miros mamma var ifrån Mallorca, och under Miros lov var han mycket hos sin mamma. Det var även här han träffade sin blivna fru. Pilar Juncosa. Miro gifte sig år 1989 med denna kvinna. Dom letade hus i Mallorca ett tag och bodde ute på mallorca de följande 30 åren av sina liv.  Miro dog 25 december 1983. Han är begravd på en kyrkogård i Barcelona. Man märker att Miró verkligen älskade konst. Eftersom han skulle kunna göra så mycket för att få måla.

I början utav Joan Mir'os konstkarriär var han en realistisk och en detaljerad konstnär, men han blev sedan en speciellare konstnär. Han var en surrelaistisk konstnär. Surrealistisk konst är när det är en bild som inte hänger ihop, en bild som inte är rätt i människans syn. Men Miro använde sig även utav klara färger som grönt och rött. Dessa färgerna valde han eftersom han tyckte dessa färger  påminde honom om Mallorca, där han fick mycket inspiration ifrån i sin konst. Han använde sig utav många olika klara och " glada " färger. Det ser vi här i hans konstverk på bilderna nedan.














Jag har valt att skriva om Dona i Ocell som är detta konstvärk ovanför. Joan Miro skapade denna skulptur med hjälp utav Joan Gardy år 1982. Detta var Miros sista konstvärk. Dessa bilderna är tagna ifrån olika vinklar. Men min blick fastnar på den bilen rakt ovanför. Min blick fastnar på tratten som är högst upp på skulpturen. För mig förställer denna figuren ett instrument. Jag tycker det ser ut som om något sorts ljud ska komma ut ifrån tratten, som ett slags blåsinstrument. Jag ser en färgglad skulptur, men man kan tolka denna figuren på många olika sätt. Vissa andra tycker den ser ut som en slags fågel. Men jag tycker att den ser ut som ett instrument. När jag ser denna skulptur så blir jag lite sorgsen eftersom den ser så ensam ut. Den står där helt annorlunda, och det är därför jag samtidigt blir glad. Eftersom den är annorlunda och att det är många glada färger, vilket Miro även var känd för. Det är ett surralistiskt konstvärk. Så detta konstvärk ger blandade känslor.