måndag 23 september 2013

Den Amerikanska revolutionen.

Den Amerikanska revolutionen började år 1775 och pågick till år 1783.  Frankrike, Spanien och Storbritannien hade skapat olika kolonier i nuvarande Amerika. Men mellan Frankrikes och Storbritaniens var det mycket krig. Till slut vann Storbritannien kriget mot Frankrike, men när krig är slut så brukar den segrade bli väldigt fattig efteråt. Det blev även Storbritannien, så då krävde dom att deras stater i Amerika skulle betala skatt till Storbritannien. Men folket vägrade att betala denna skatten, för dom kände att det var för långt bort. Och om dom skulle betala denna skatt skulle dom inte få bestämma hur landet skulle styras. Så dom vägrade. Efter ett tag så började det komma in Indianer och Amerikaner i dessa Brittiska kolonier. När dom hade vägrat att betala skatt så sa Storbritannien att dem skulle betala för deras te istället. Men det ville inte de heller, så dem hällde ut allt te i havet och klädde ut sig till indianer, detta kallas The boston Tea party. Det fanns en man som hjälpte till i dom Amerikanska kolonierna, som även blev USAs första president senare i tiden-  George Washington. Det slutade med att kolonierna blev ett eget land till USA. Där George Washington var president. USAS första president.

Dom Franskarna som hade flytt upp till Canada efter det 7 åriga kriget hade en riktigt bra ideologi, det var republik. Senare när kolonierna bröts av från Storbritannien helt så hade dom hela 13 kolonier. Så det var då dem tog Franskarnas ide, dom fick en president och skapade USA. Den 4 Juli,  det är fortfarande Usas nationaldag.

Jag tycker att det är imponerade att ett litet land som Storbritannien kan ha en sådan stor makt över många kolonier, dem var det mäktigaste landet i hela världen. Det 7 åriga kriget är jag verkligen imponerad av, för Storbritannien var inte bara ett litet land, utan även en liten koloni. Trots detta så vinner dom över Frankrike, det är riktigt imponerande!  Så jag är imponerad utav Gerorg den lll arbete under det 7 årliga kriget.

Men jag kan även förstå den kolonien som låg i Amerika, jag förstår dom om att dom inte ville betala skatt. För dom hade ju inte någon röst om samhället? Varför skulle dom slösa pengar på det? Nej, dom gjorde verkligen rätt. Det här med att dom skulle betala för sitt te, det är så löjligt. Det är bara en ursäkt för dom vill ha pengar.

Om jag vore Gerog ( Storbritanniens kung ) skulle jag ge upp hoppet efter att dom inte ville betala skatt, skulle inte tagit upp om te-skatten. För om dom inte skulle betala vanlig skatt skulle dom nog inte heller betala te skatt. Eller så skulle jag låta dom få vara med och bestämma lite. Jag hade ju självklart inte gjort demokrati, för då hade dom röstat bort mig från tronen. Men jag hade vart lite givmild med rättigheterna för alla. Fattiga eller rika. Alla skulle få sin röst hörd.

Jag hade tyckt att det hade vart bättre om alla länder i USA gick ihop direkt och gjorde uppror mot Storbritannien. För då hade dom inte behövt hälla ut allt te och vara arga. Dom sköter sig själva borta i Amerika och dom i Storbritannien sköter sig själva. Då hade inte dom behövt vara arga på varann, för dom kommer ju trotts allt från samma land. Om jag vore en ifrån den Brittiska kolonien i Amerika skulle jag gjort samma sak, jag skulle aldrig slänga pengar på nått som jag inte kan förändra på. Skulle även aldrig skicka mitt te tillbaka, The Boston Tea Party var en utmärkt idé.


http://www.ne.se/enkel/nordamerikanska-frihetskriget
http://www.so-rummet.se/content/amerikanska-revolutionen-orsaker-och-foljder.

fredag 20 september 2013

62 dagar, bokuppgift v.38

Tom har en sommarstuga uta på landet varje sommar. Där har han massor utav andra kompisar från varje hörn i Sverige. Detta är Toms första sommar med sin moppe, så boken börjar med att tom, Lassemiss och Arvid åker moppe. Tills det slutar med att dom kör på en ekorre. Ingen utav dom vågade ta upp ekorren. Då gick Lassemiss fram och lyfte upp den och berättade att dom var tvungen att begrava den. Men ingen vågade göra detta, så Lassenisse gjorde det själv.
Lassenisse är en riktigt speciell person, han bor här på landet året om och har oftast flåttigt hår och har alltid samma kläder. Han är väldigt lång och smal. Dom andra killarna i " gänget " tycker att Lassenisse är konstig och vill helst inte att han skall vara med i deras " gäng ". Men dom pratar bara om han när Lassenisse inte hör, så han vet inte om nått om att dom inte vill att han skall vara med.

Några veckor senare på sommarlovet kommer Toms storebrors kompis från stan till landet. Han kallas Joel. Joel älskar att spela fotboll för de mesta. Så därför spelar dom fotboll i 2 veckor varje dag ungefär. Till slut åker Joel hem från landet och vidare till ett fotbollsläger som han pratat om om dessa 2 veckor. Detta var skönt för Tom och hans kompisar att Joel åkte,

onsdag 18 september 2013

Nutidsfrågor v.38

1. Hon var än Svensk politiker.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh
http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh-mordet

2. Stortinget
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stortinget
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lagting_%28Stortinget%29

3. Gustav den sjätte Adolf.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_VI_Adolf
http://kungar.info/gustaf-vi-adolf/gustaf-vi-adolfs-familj/

4. World Trade Center.
http://www.ne.se/kort/11-september-attackerna
http://sv.wikipedia.org/wiki/11_september-attackerna

5.colorado
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17469004.ab
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/09/15/oversvamningar-i-colorado-fortsatter

6.

7. Skanderna
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Skanderna
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5646644

8.

Revolutionens århundrade.

Filmen börjar med att det kom brittiska industrialister till Hälsingland för at utvinna deras skog. Där finns det än idag massor utav industrier. Samtidigt så pågick tankens revolution i Sverige, dom började tänka på att dom kunde förhandla med varann och inte bara odla och ta av sig själv. Dom började tänka mer på handling med andra och även starta egna små affärer. Det var nu Sverige kom på att man kunde skaffa större affärer, sedan över till företag. Men detta var oftas männen som villa ta hand om detta, dom ville visa att det var dom som hade makten inom affärsbranschen. Det var nub som kvinnorna började jämföra, varför ska dom ta hand om allt? Varför kan inte vi få vara med och rösta och få pengar? Kvinnorna tyckte detta var orättvist, att män blev behandlat bättre än kvinnor. Att dom hade mer möjligheter och frihet. Detta gjorde att även kvinnorna började göra uppror och demostationer. Till en början fick inte kvinnorna igenom sin vilja, men efter ett tag började dom få rösträtt.

År 1789 började den Franska revolutionen mot kungen, folket var inte nöjd med kungens arbete, dom ville att han skulle tänka mer på folket. Ge dom mindre arbetstid och att han skulle tänka på dom fattig och inte bara dom rika. Till slut fick folket igenom sin vilja och kungen avrättades. Hela den franska revolutionens motto var - Frihet, jämnlikhet och broderskap. Under den franska revolutionen uppfann Joseph Guilotin avrättningsmaskinen, den halshögg flera tusen folk under den Franska revolutionen, bland annat kungen.



Lysande organismer.

1. Vad är mareld?
 Det är djurplankton som sänder ut blått ljus. Dom lever i vattnet.

2. Vad heter den räkart som forskarna studerar?
 Den kallas krill.
3. Vad tror forskarna att krillen använder ljussignaler till?
Att dom använder det som camoflage, eller som komonikations arbete.  Dom har 2 teorier.
4. Vad heter ämnet som sänder ut ljus i djur? 
 Luceferin
5. Vad har ämnet luciferas för funktion?
 När luceferin balndas med syre och ensym. så bildas ljus. Ensym påskyndar ämnet, så att ljuset kommer fram snabbt.
DiskussionVarför har vi människor inte förmåga att lysa?
Vi människor behöver inte förmågan att lysa, för vi har så mycket annat " skydd ". Våra kroppar behöver inte det, det har evolutionen bevisat. 





tisdag 17 september 2013

Antibiotika.

1. Vilket år upptäcktes penicillinet?
Det upptäcktes år 1928.

2. Mot vilken typ av sjukdomsframkallande organismer använder man antibiotika?
Mot sjukdomsframkallande bakterier.

3. Vad kan bakterien använda pili till?
Bakterierna kan använda sig utav pili för att komma in i cellerna och göra oss sjuka.

4. Vad är det för molekylär ”motor” forskarna undersöker hos bakterier?
Det är en motor som vevar in bakterien in i en cellen så att de kan göra oss sjuka.

5. Hur skulle antimikrobiella peptider kunna hindra bakterier från att göra oss sjuka?
För att dom antimikrobiella peptiderna letar upp bacillerna och sedan håller fast dom så att dom inte kan smitta kroppen till sjukdomarna. Dom är som en bicilldetektor.

6. Varför går det antagligen inte att ge antimikrobiella peptider som tablett?
 Problemet är att när vi skulle svälja ner denna tablett så skulle magen bryta ner proteinerna.  Så det är bättre med injektion, alltså en spruta. För då kommer det ut  blodet.

DiskussionVarför är det hos just mikroorganismer som vi kunnat observera evolution?
För att bacillerna har ett mycket kort liv. Så deras generationer sker snabbt, just därför utvecklas dom snabbare. Det handlar om evolution. 


måndag 16 september 2013

Livgivande metiorit.

Var slog den metiorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna?
I Mexico.
När slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna?
För 65 miljoner år sedan.
a) Vilka djurgrupper uppkom kanske i samband med att en meteorit slog ner på jorden före dinosauriernas tid?
 Armfotingar trillobiter och bläckfiskar började uppstå.
b) När slog denna meteorit ner på jorden?
470 miljoner år sedan. 
4. Mellan vilka planeters banor finns asteroidbältet?
Jupiter och Mars .
5. Hur kan det vara möjligt att ett nedslag på jorden av en jättelik himlakropp faktiskt gynnar artrikedomen?  
För att himlakroppen kanske har tagit ner massa baciller och nya ämnen till jorden och det har djuren fått, och på så sätt utvecklas sig. Men det är inte säkert att denna himlakroppen hade några nya bacieller eller ämnen. En annan teori är att himlakroppen slog ut dom arterna som fanns på jorden, på så sätt kom det in nya arter som kunde utveckla sig!

Franska revolutionen.

Filmen som vi kollade på handlade om upproret i Frankrike. Den handlade om att det franska folket ville döda kungen, dem ville inte ha monarki. Därför gjorde dom en revolution.

Dom ville även skaffa mer rättigheter till dom fattiga. T.e.x att dom fattiga skulle kunna ha råd med bröd. Kungen kunde även ge dom rika privilegier, massor utav fördelar i handel och rättigheter. Senare fick Frankrike en republik, alltså president.
I filmen pratade han även om Politiska grupper, på den högra sidan vill dom ta i tu med saker med våld. Dom vill halshugga kungen och göra stora uppror. Till skillnad från den vänstra sidan, där vill dom att dom ska göra både och. Dom vill inte att man ska döda kungen, men dom vill minska hans rättigheter. Och göra lite som folket vill.

Eget resonemang. 

 Uppropet i Frankrike tycker jag var ganska självklart. För dom som gjorde uppror ( folket ) hade rätt till att göra det. Folket hade en Ideologi om samhället. För kungen gjorde inte det bra för dom som inte hade så mycket pengar, utan bara för själv dom som var rika.. Folket fick inte vara med och bestämma vem som skulle härska över dom. För dom hade en diktatur, jag hade tyckt de skulle vart bättre med demokrati. Det tycker jag är viktigt. Alla är lika mycket värda, fattiga eller rika.
Med dom Politiska grupperna tycker jag att båda grupperna har rätt. Den vänstra sidan gör rätt eftersom dom har rätt till att säga sin åsikt. Men jag tycker ändå inte att man ska ta saken med våld.  Dom borde få igenom sin vilja om hela folket går och protesterar istället för att gå och bomba kungahuset. Alltså om man tar saken med ord istället för våld. Det hade jag tyckte vart bättre.
Den högra sidan tar det lite lugnt. Dom vill bara minska kungens rättigheter, men dom vill fortfarande ha en kung som bestämmer. Men det tror jag inte är så bra, för en kung är som en diktatur. Men jag tror att det hade vart bättre om dem hade demokrati.

onsdag 4 september 2013

President Barack Obama anländer till Sverige.

Idag den 4 september klockan 10 över 10 anlände Barack Obama till Sverige, han mötte upp utrikesministerar på flygplatsen som välkomnade han till Sverige. Han träffade bland annat Fredrik Reinfelt. När Barak Obama skulle komma från flygplatsen stängde dom av ungefär av halva Stockholm city. Bara för att Obama skulle komma igenom staden säkert. Dom hade även flera likadana bilar som körde igenom stan för att ingen skulle kunna veta i vilken bil han satt i. Obama ska åka runt här i Stockholm och prata med bla Fredrik Reindfelt om olika saker. Tex Sveriges ekonomi, och anfallet mot syrien som Obama planerar.

Jag tycker att detta är en riktigt rolig händelse. När man tänker efter så tycker hela Sverige att detta är en riktigt speciell händelse, men om Sveriges president skulle komma till USA skulle dom knappt märka det. Det jag tror Fredrik kommer prata om är att Sverige har en sådan bra ekonomi. Men Obama kommer nog att prata ganska mycket om Syrien, för Fredrik och Obama har träffats förr. Så han kommer säkert att be om tips.
Jag hörde i morse på tv:n att det har vart mycket protester i Stockholm om att dom har stängt av trafiken, det förstår jag, för dom som ska till sina jobb eller till skolan kommer inte kunna ta dom vägarna som dom brukar. Men samtidigt måste vi tänka på Obamas säkerhet, han skulle blivit överfallen av någon om han inte hade haft detta " skydd ".
Men tyckte även att det var överdrivet med alla dessa bilar, han kunde väll åkt i en bil? Visst han är USA:s president, men det är inte direkt att någon skulle bryta sig igenom det som dom hade stängt av och sedan hoppa in i bilen... Nej, jag tyckte det var överdrivet.


Det naturliga urvalet.

Jag kollade på en film som heter " Det naturliga urvalet". Den handlade om saker med evlutonen. Filmen började med att två män spelade boule. Den ena vann så blev han jätte stolt. För att han visste att nu skulle honorna gilla honom.  För honorna vill ha en stark man så deras barn ska kunna må bra och överleva. För det är bara den starkaste som överlever.
Det är exakt såhär djuren tänker.  Dom vill vara den starkaste hanen. Och honorna vill ha den starkaste hanen.

Jag tycker att den va intressant för man förstod exakt hur djuren tänker om evolutionen. Tyckte det var kul i böjan av filmen när dom spelade boul, för att han tänkte precis som ett djur. Så blev det helt knäppt. För hon som mannen försökte imponera på var motståndarens fru. Så det är en stor skillnad på vilda djur och människor.

måndag 2 september 2013

No frågor, Måndag 2 september.

Vad är fossil?
Fossiler är sammanpressade djur som har legat mellan flera lager av jord, sten och grus i flera hundra år. Det är alltså ett riktigt gammalt djur.

Vad betyder ordet evolution?
Evolution kom mannen Charles Darwin på. Han har forskat om att det alltid finns ett ursprung från varje djurart. Evolutionen är utvecklingen av djuren och växter. Man har tagit reda på att djuren har utvecklas och förändrats genom fossilerna. Där kan man se hur dom va för flera tusen år sedan.
Ett annat sätt som dom har tagit reda på att evolutionen existerar är hur våra foster ser ut. Från  början när människan, apan , kaninen och grisen bara är ett foster så ser vi likadana ut. Vi alla har en svans som ett grodyngel.


















Här är en bild på ett människofoster som är 9 veckor gammalt. Man kan se att vi har haft en svans här. Precis som apan.

Vad menas med naturligt urval?