onsdag 22 oktober 2014

Ordlista om atomer.

atom - Består utav neutroner (+), protoner och eleektroner (-)
atomos - Latinska ord för atom.
Demokritos - Upptäckaren av atomen.
Leukippos -  Demokritos lärare. HAn kom på id'en om atomen igentlien, men demokritos utvecklade id'en och fick all ära
Aristoteles - En poet och forskare. Han trodde på att dom 4 elementen. Att dom bestämde allt-.
de fyra elementen - Eld, Vind, Vatten och jord.
elementarpartiklar - Elementpartiklar är delarna i en atom som , neutro, proton och elektron.
elektron - En elektron är den delen i atomerna som cirkulerar utavför kärnan. Denna kallas den negativa delen.
proton - Denna delen sitter i mitten utav atomen tillsammans med neutronen.
neutron. Sitter tillsamans med protonen i mitten utav atomen. Detta kallas för den positiva delen.
atomnummer - Atomnummret visar hur många protoner det finns i ett grundämne. Grundämnet ändrar om proton nummret förändras.
masstal - Masstalet är hur många neutroner och protoner det finns i atomkärnan. Det är viktigt.
u - en enhet för atomens vikt.
isotop - Det är en annan variant utav ett grundämne. Skillnaden på en isotop och ett grundämne är att dom har olika många neutroner.
periodiska systemet - En lista på alla grundämnen.

Anteckningar till film.

rädda liv
curies
ämnes innebodde
IRene
tvärt om
skjuta partikler på ämnen
brakarterapi
början av 90

tisdag 21 oktober 2014

Atomfysik.

Vad är halveringstid? 
En halveringstid i en atom är när hälften utav alla kärnorna i atomen gått bort. Kärnorna går bort med tiden. Vi kan ta ett exempel. Poloniums halveringstid är 20 veckor. Efter 20 veckor har alltså hälften utav atomerna försvunnit. Alltså är halveringstiden 20 veckor för polonium.

Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart? 
Radioaktivitet dödar olika celler, och en utav dom cellerna är cancerceller. Inom sjujvården har man lyckats använda radioaktivitet för att döda dessa celler i människokroppar. Nackdelen med detta är att man dödar många andra celler samtidigt, det är därför många tappar håret efter denna prossesen. Radioaktiv strålning används även i vissa brandvarnare, radioaktiviteten känner av rökpartiklar, då blir det möjligt för brandvarnaren att upptäcka röken.
En stor del utav den radioaktiva strålningen använder vi till forskningen. Med hjälp utav radioaktiv strålning kan vi ta reda på hur gammalt ett skelett är. Vi använder oss utav en speciell kol, kol 14. Forskarna mäter hur mycket kol 14 det fins i kroppen. Vi vet att kol - 14 har halveringstiden 5700 år. Men tex " ismannens" skelett hade inte halverats än, så då vet man att det inte kan vara riktigt 5700 år. Alltså fick man reda på att den var 5000 år.
Man kan använda radioaktivitet till att kolla isotopernas vägar in i växten. Man använder sig utav en slags sändare. Med hjälp utav sändaren kan man se om växterna har sugit upp det konstgjorda gödslet. Då kan man ta reda på vilket gödsel som är bäst.

onsdag 15 oktober 2014

Radioaktivtet.

radioaktivitet - Är en strålning från atomkärnor som faller sönder, detta är farligt.
Becquerel -

Pierre & Marie Curie - Dessa två fysikerna uppfann radioaktiviteten, och vilka grundämnen som ahr radioaktiv strålning. Detta kom dom på år 1898. Marie fick de första nobelpriset som kvinna.
polonium - Ett grundämne som har radioaktiv strålning. Detta hittade Marie Currie, hon döpte detta grundämne till polonium efter sitt hemland. 

alfastrålning - Detta är den svagaste sortsens strålning, den kan inte skada människan eftersom strålningen inte kan gå igenom huden. 

alfapartikel - En alfa partikelberstår av två neutroneer och 2 protoner. 

radon - Detta får man inte andas in. Detta kna man hitta  i husmatrial. 

betastrålning - Betastrålning behöver man skydda sig imot,men man kan skydda sig imot
betapartikel - samma som en elektron
gammastrålning - Farligaste strålning, måste skudas emd sementväggar. Samma som ljus, STARKT. fotoner

detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - En gegtiter är en detektor som mäter radioaktiv strålning. Den mäter radioaktiviteten genom att den " klickar" till ju mer radio aktiv strålning de finns.

bakgrundsstrålning : Det är en strålning som finns överallt i kuften. Denna strålningen kommer ifrån rymden. Trots att denna strålningen inte är så stark så kan man ändå mäta den med gegiter.

onsdag 1 oktober 2014

Förnybara bränslen.

Förnybara bränslen är bränslen som aldrig någonsin kommer ta slut, som vatten. Det tar aldrig slut på grund utav vattnets kretslopp.  Dom förnybara ämnena är bra att använda för att dom är så miljövänliga till skillnad ifrån fossila bränslen. Vi använder vind i vindkraftverk och vatten i vattenverk. Dessa två är de största förnybara bränslena. Båda dessas sätt att ta upp energi på används utav en generator som produserar el. Den får denna energi ifrån vingarna / vattenturbinerna.
Sen finns det solen med. Solens strålar fångar vi upp oftas med solplattor som man brukar sätta på ett bra ställe hemma där de oftas är dags sol. Som på taket tex på taket. Småskaligt för privat bruk.
Sen finns det även träkol, bergvärme och jordvärme.

Icke förnybara bränslen.


Icke förnybara bränslen, som också kan kallas som fossila bränslen är som de låter. det tar slut och de produseras inget nytt bränsle, i alla fall inte under våran generation. Dom vanligaste fossila bränslena är olja, kol,uran och naturgas.


kedjereaktion
halveringstid
stystavar
fission
nära havet behöver kyla ner
ringhals
oscarshamn
forsmark
barsebäck - stängt
tjernobi ukraina  1986
härdsmälta

Har du koll på...?

Hur fungerar kärnkraftverk? - I ett kärnkfartverk så skapar man energi genom värme. För att få så mycket värme måste man använda sig utav uran. Genom att få värme genom uran delsr man på deras atomer. Man delar atomerna med neutroner, detta kallas fission. Man skjuter neutroner så atomerna delar sig, och ur uranens atom hoppar det ut nya neutroner som fortsätter till nästa. Om alla neutroner skulle gjort såhär så skulle de bli en stor smäll som en atombomb. Just därför använder vi oss utav kontrollstavar som kyler ner vattnet och stoppar neutronerna från att spränga atomerna. Detta " kokas " i vatten.
När atomerna har klyvts tillräckligt många gånger så blir det jättevarmt i vattnet, vattnet blir till ånga som åker vidare till en turbin. Ångan driver runt turbinen så det blir rörelseenergi, denna energin skickas till en generator. Generatorn omvandlar denna energi till el som sedan åker ut till vårat uttag. 

Vilka har vi i Sverige? - Ringhals kärnkraftverk. Forsmarks kärnkraftverk
Varför ligger de där de ligger?
*Hur ser det ut i andra länder? . Det finns mycket kärnkfartverk i Japan. I tyskland har dom nu besämt att det ska va förbjudet år 2021.
* Var får vi bränslet ifrån? Bränslet är uran, och det har vi djupt nere i bergen, vi har en egen uran-gruva i Norrland.
Avfallet? - Avfallet gräver vi ner långt ner i bergen, för att strålningen är så farlig. Den måste ligga där nere i tusen år innan de blir säkert.
Kända olyckor? - Tjernobylolyckan är nog den kändaste olyckan i Japan. Sen finns det även Onagawa.
Kan det hända i Sverige? - Det kan hända var som helst.
Fördelar/nackdelar med kärnkraft - Fördelar- Den ger oss mycket energi. Nackdelar - Det är farigt.
Framtiden - är det något att satsa på? - Jag tycker det är bättre att vi satsar på miljövänliga sätt, vindkraft, vattenkraft och solenergi.

CBRN

CBRN - Vapnet består utav kemiska (C), Biologiska (B), radiologiska (R) eller nukleära (N) stridsmedel. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Massf%C3%B6rst%C3%B6relsevapen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5379136
http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5474662
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stridsgas#Nervgas

Biologika srtidsmedel använder man sig utav i krig. Biologiska stridsmedel använder man för att smitta sjukdomar, detta kallas fattigmansvapen. Eftersom det är ett billigt och enkelt sätt att attackera fienden på. Biologiska stridsmedel kan smittas genom bakterier, virus och svampar. USA skickade ut pulver genom brev. Dom skickade brev till ett annat land, när en åerson öppnade detta brevet så flög det ut massa pulver, och den smittade vidare denna sjukdomen.

Några vanliga sjukdomar som man använder är pest, smittkoppor och botulism.Det finns många nackdelar med biologiska stridsmedel, och det är att det kan lätt hända att man råkar smitta sin egen trupp. Detta kan lätt hända om man ska smitta ett folk genom att släppa ut sjukdomen i luften.

Kemiska stridsmedel använder man i krig med. Man brukar sprida ut dessa medel i formen av gas.  I den kemiska stridssorten använder man sig utav de mest giftiga bakterierna, dom farligaste. Man började använda sig utav kemiska stridsmedel i första världskriget. Då använde man sig utav senapsgas. Senapsgas nersätter immunförsvaret på en människa, som sedan på lång sikt kan leda till cancer. Andra bieffekter är att man får brännskador på vissa kroppsdelar. Senapsgas är en farlig sorts gas.

En annan sorts gas som man kan använda är nervgas ( tillhör kemiska stridsmedel ) . Nervgas är en gas som " attackerar  " nerverna. Den kan levereras i flytande, gasform eller fast form. Olika exempel på nervgaser är saringas, Somangas och Tabun.

För 26 år sen (1988) inträffade det en kemisk stridsattack i kriget mellan Iran och Irak. Iran hade tagit över Iraks by Halabja med massa millitärer. När Irak fick reda på detta bombade dom ner sin egna by med kemiska vapen, för att döda dom Iranska millitärerena. Men på vägen fick dom med 5000 civila människor ifrån sin egen by.

Det finns kemiska stridsmedel som har hittats nu senare ifrån andra världskriget. Här i Sverige har vi nu hittat spår av kemiska vapen i Östersjön. Känt Lögdberg säger i sveriges radio att man har hittat  senapsbomber i Östersjön, men även 20 okända vrak. Dom har kollat upp en del utav dessa andra obejekten. Dom är alldeles för stora för att vara vanliga senapsbomber, så dom tror att det kan vara stora senaps skal som är fyllda med senapsgas. Det är betydligt mer senapsgas i dessa skal än själva bomberna.
När Hitlers flygplan och skepp  skulle åtevända hem ifrån kriget imot Ryssland så visste dom redan att dom skulle förlora. Så istället för att förstöra dom kemiskavapnerna så slängde dom tyska soldaterna det i havet.


Fjärde riket.

uppgift 2
Jag tror att Blenda kommer försöka gör allt för att få status på denna skolan. Hon kanske kommer ändra stil, personlighet osv. Men till slut tror jag att hon kommer förstå att det är inte statusen som är det viktigaste, utan att må bra. Detta känns som en typisk tonårsbok. Så jag tror det kommer bli att Blenda kommer få lite sund för nufft.
Jag tror även att Noah och LSD kommer bli tillsammans, för den blicken som hon fick utav honom kommer förmodligen leda till något större senare. Vad vet man inte, men jag hoppas på att det kommer bli en romans 

uppgift 3.
" Jag är tillbaka om en kvart, då vill jag se att ni alla har valt grupp"  
Han stänger dörren efter sig och Blenda tänker att det är fegt. Han måste väll veta hur sånt här går till, att vissa alltid hamnar vid sidan om, hur mycket demokrati man än har. Och egentligen är är klassen inget annat än en diktatur. Hedvig som drottningen som sitter på sin tron så högt upp på sin tron att ingen ens kommer på tanken att ifrågasätta hennes makt. 

Jag tycker att läraren gör helt fel. Han ber eleverna göra grupperna, och då kommer det alltid bli någon som inte hör till någon grupp. Man ber inte eleverna göra egna grupper speciellt om det är en tjej i klassen som är ny, och inte har hunnit hitta några nya kompisar. Han skulle istället ha parat ihop dom. Kanske lottat ihop dom, eller parat ihop dom bänkvis.

uppgift 4.
1. Tredje riket var Hitlers ideologi om hur tyskland skulle vara. Han tycte att alla tyskar skulle vara eniga. Han menade att ENDAST tyskar skulle vara eniga. Vithyade, dom som var bättre.

2. Jag tror att det kallas fjärde riket eftersom denna ideologien är lik " tredje riket " att det bara är vissa som är värda någonting.

uppgift 5.
https://www.youtube.com/watch?v=hK5yNlabNiI

Vi har valt denna låten, för denna beskriver dagens ungdom. Ingen är nöjd med sig själv, som LSD. För töntig, för smart, för dum, för tjock eller för smal. Alla vill vara på toppen, ha mest makt. Dagens ungdomar vill ha mer än vad dom kan få, som Hedvig. Hon måste vara bäst och snyggast.

Uppgift 6.
Vi tror att dom som röstade på de nationalsociala partiet var dom som orkade göra en bra skillnad. Tyskland var i en ekonomisk kris när det var val, och Hitler visade en bra lösning på detta för alla tyskar. Och då röstade många tyskar på detta partiet. HAn fick även med sig många röster eftersom han fick alllt att låta så bra. Men till skillnad ifrån nationalsociala partiet så hade dom inte en sådan bra talare, så jag tror dom förlorade mycket på det.

Uppgift 7.
Substantiv : Byxben,  Blenda , mage.
Adjektiv : Panik, kulformad skrynkliga och iskall
Verb : ser
räkneord : En
pronomen : Hon, rektorn
prepositioner : mot över
adverb: iskall, skrynkliga
konjuktioner :

Uppgift 8.
Välla.
tillrättavisningar
stötaktit.
ängsliga
avvärjande
orytmisk
strömma
redogörelse
elröda
håna

Uppgift 10
Personporträtt: Jag ska skriva om Hedvig. Hedvig är en tjej som egentligen är väldigt smart, men hon ser ner på världen väldigt mycket. Om man ska vara cool, häftig och tuff så kan man inte vara en nörd. Just därflr gömmer hon denna sidan uatv henne för att hon ska vara så coll som möjligt.  Hedvig är skolans drottning, och vid hennes sida har hon sin kung ( som är hennes pojkvän ) Noa. Ingen vågar ens ifrågasätta hennes beslut, eftersom dom vetatt hennes ord och blickar skulle krossa dom.

uppgift 9.
Efter någon minut avttar eurorinoch de lösgör snabbt, plötsligt blyga efter den stora urladdningen. Penny trycker på en av de röda knapparna och högtalarsystemet kopplas ifrån. " vad konstigt det känns", säger hon säger hon och kastar en blick på blenda. " Ja " " Men på ett bra sätt. ""Absolut " " Jag undrar vad som händer där ute just nu " 
Den här händelsen händer precis efter att Blenda ich Penny har spelat upp talet i högtalarsystemet. Denna känslan är en känsla som måste kännas som en sefer. Även om dom inte vet om att den känslan inte kommer vara så länge. Denna känslan har dom längtat efter, speciellt Blenda.

uppgift 11.
ska jag va helt ärlig så tycker jag inte det finns någon i denna boken som är en äkta vän. Alla är arga, och har så mycket ilska i sig.  Men den ända som jag skulle kunna tänka mig vara vän med är LSD. Hon har mycket värme i sig just nu. Men jag tror dock att hon kommer falla för grupptryck senare i boken och bli likadan som alla andra.

uppgift 12.
I den här boken är det såklart extremfall med klassrankning. Men jag tror att om det

uppgift 13.
Jag valde att skriva om Blenda. Eftersom Blenda är smart så skulle hon ta med sig användbara saker för att kunna överleva. En yxa tex. En yxa kan man använda till att jaga djur, och att hugga ved. Jag tror även att hon skulle tänkt på att ta med många paket tändstickor, för att kunna tända en brasa och hålla värmen. Med hjälp utav värmen skulle man även kunna koka vatten. Eftersom man inte kan dricka smutsigt vatten under en lång period så behöver man koka det, när man kokar vattnet så avdunstar vattnet och då blir det rent. Så hittils skulle jag tagit med mig : Yxa, tändstickor och en gryta. Blenda hade även kunnat ta med riktigt mycket rep. För med hjälp utav rep ahde amn kunnat bygga saker lättare. Som en båt och ett tillfälligt hus. Hon hade även kunnat ta med sig ritningar för att kunna bygga en båt och ta sig ifrån ön.

uppgift 14.
Eftersom det är en bok där det är många som pratar med varandra så tycker jag att det är den bra högläsningsbok. Det gör att man kan leva sig in i texten, och härma personerna som pratar.

uppgift 15. 
En viktig händelse i boken är när Blemda håller i ett tal i matsalen. Där gör hon ett utmärkt tal och får med sig många elever. Hon får mycket respekt. Det sprids mycket glädje i henne, Penny och Blenda. Även om glädjen inte varar länge...

uppgift 16
Jag har valt ut smink som ett objekt. Eftersom det har en så stor betydelse i denna boken, egentligen har smink en stor betydelse i hela samhället. Det finns många personer i denna boken som bara bryr sig om utseendet och sminkar sig för att man ska se så bra ut som möjligt. Jag har även valt ut att

uppgift 17.
Jag tror att denna boken sträcker sig över en termin ungefär.

uppgift 18.
Hedvig : Är makt viktigare är än kärlek

uppgift 19.

Uppgift 20.