År 1877 gjorde tysken Ernst Siemens den första högtalaern. Denna gjorde han i Tyskland.
En högtalare fungerar så här: En elektrisk signal styr en elektromagnet, en elektromagnet är en pole som är fastsatt på en membran. Membranet vibrerar i takt med magneten och då bildas ljud i luften framför membranet. Ljudet sprider sig från högtalaren och ut i luften.
I vardagen använder vi högtalare oftas i musiken. Både i instrument och i rösten. Men den kan också användas på galor när man ska hålla tal, eller när man gör en protest. På grund av att högtalaren ökar ljudet.
http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gtalare
http://www.fixter.se/hur-fungerar-en-hogtalare/
Blixtar och åskmoln.
Efter att du har sett en blixt slå ner i marken så brukar du höra mullret några sekunder efter. Det är på grund av att ljudets hastighet går långsammare än ljusets. Ljudets hastighet går i 340 m/s, och ljusets går i flera miljoner hastigheter snabbare. Detta gör att ljudet kommer senare är ljuset. Ljudet går i 340 m per sekund, så då går den i 3 km på en sekund ungefär. Så du kan räkna ut hur långt bort blixten är. Om de går 3 sekunder är den alltså ungefär 9 km bort.
Blixten uppstår genom att det finns negativa och positiva laddningar. De negativa finns i den nedre delen av åskmolnet och de positiva finns i övre delen av åskmolnet. När spänningen mellan marken och molnet blir tillräckligt stor uppstår ett överslag och de kommer gnistor som vi kallar Blixt.
http://www.ne.se/enkel/%C3%A5ska?i_h_word=blixt%20och%20%C3%A5ska
http://www.ne.se/blixt/130903?i_h_word=blixtar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtar-1.662
http://www.ne.se/enkel/%C3%A5ska?i_h_word=blixt%20och%20%C3%A5ska
http://www.ne.se/blixt/130903?i_h_word=blixtar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtar-1.662
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar