tisdag 26 november 2013

Fördjupningar. NO

Högtalare.
År 1877 gjorde tysken Ernst Siemens den första högtalaern. Denna gjorde han i Tyskland. 
En högtalare fungerar så här: En elektrisk signal styr en elektromagnet, en elektromagnet är en pole som är fastsatt på en membran. Membranet vibrerar i takt med magneten och då bildas ljud i luften framför membranet. Ljudet sprider sig från högtalaren och ut i luften. 
I vardagen använder vi högtalare oftas i musiken. Både i instrument och i rösten. Men den kan också användas på galor när man ska hålla tal, eller när man gör en protest. På grund av att högtalaren ökar ljudet. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gtalare
http://www.fixter.se/hur-fungerar-en-hogtalare/

Blixtar och åskmoln. 
Efter att du har sett en blixt slå ner i marken så brukar du höra mullret några sekunder efter. Det är på grund av att ljudets hastighet går långsammare än ljusets. Ljudets hastighet går i 340 m/s, och ljusets går i flera miljoner hastigheter snabbare. Detta gör att ljudet kommer senare är ljuset. Ljudet går i 340 m per sekund, så då går den i 3 km på en sekund ungefär. Så du kan räkna ut hur långt bort blixten är. Om de går 3 sekunder är den alltså ungefär 9 km bort.
Blixten uppstår genom att det finns negativa och positiva laddningar. De negativa finns i den nedre delen av åskmolnet och de positiva finns i övre delen av åskmolnet. När spänningen mellan marken och molnet blir tillräckligt stor uppstår ett överslag och de kommer gnistor som vi kallar Blixt. 

http://www.ne.se/enkel/%C3%A5ska?i_h_word=blixt%20och%20%C3%A5ska

http://www.ne.se/blixt/130903?i_h_word=blixtar
http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/blixtar-1.662



fredag 22 november 2013

Ordklasser.

Interjektion. 
Aj!
Usch!
Fy!
Skrika.

Adjektiv
gult
stelt
trevligt

Räkneord
tredje
två grundtal
ordningstal.

Prepositioner. 

vid
till

Verb
köra
skrika
klappa.

Substantiv. 
Ljus
Tak
Båt.

onsdag 20 november 2013

Bokuppgift v.47

Denna veckan har jag läst 40 sidor. Så jag har läst exakt så mycket som jag hade tänkt mig, detta tycker jag är lagom. Eftersom boken inte är så lång.

Det som har hänt denna veckan är att Izzie och Nesta ska gå ut och kolla på en bio i stan. Men filen har 15 års gräns. Så dom får inte komma in igtligen.  Både Izzie och Nesta ser äldre ut en vad dom är. Men lucy som är så kort, ser inte ut som äldre. När dom skall gå och köpa biljetterna vid ingången så säger dom till Lucy att dom inte får komma in. Lucy känner sig dum, för hon visste att Izzie ville så gärna gå  på den. Dagen efter skämdes Lucy lite, men hon ringde till Izzie ändå för att fråga om dom kunde hitta på något. När hon ringer är det Izzies mamma som svarar. Hon berättar att Izzie och Nesta har gått på bion utan henne. Hon blir jätte ledsen för dom har svikit henne. I skolan dagen efter undviker Lucy Nesta och Izzie. Det är inte förrän på middagsrasten som Izzie hittar Lucy på biblioteket. då frågar Lucy om filmen var bra. Då blir Izzie röd i ansiktet och tyst.

Jag tror att Nesta är en riktigt speciell person. Hon är en ledartyp, gillar att bestämma. Hon är även mycket vacker, vilket gör henne till en ännu större person för andra. Hon är ny här i stan, och hennes ända vänner är Izzie och Lucy. Framförallt Izzie.

Jag ska läsa 30 sidor nästa gång!

Ljud frågor.

Hur uppkommer ljud?
Dom uppkommer när atomerna kommer i rörelse.

Hur fort färdas ljud?
Den färdas i 340m/s.
a) i luft.
 Den färdas i 340m/s. 
  b) på månen
Där hörs det ingenting. För i rymden är det vakuum. Därför kan inte ljudet sprida ut sig. 

Vad menas med frekvens?
Frekvens är hur många ljudvågor som går på en sekund. Detta mäter man i Hertz. 

Mellan vilka frekvenser ligger de
ljud som våra öron kan uppfatta?
Mellan 20–20 000 Hz

Vad menas med
a) ultraljud?
ultraljud är dom ljuden som är över 20 000 hz
b) infraljud?
Är dom ljuden som är under 20 hz.

 Ge exempel på hur vi i praktiska livet
använder oss av ultraljud.
Doktorer använder sig utav detta när dom ska tex kolla barn i magen.

Vad menas med en ljudvåg?
En ljudvåg är en förtunning och förtättning. 

Om du hör åskmullret 9 s efter att
du sett blixten, hur långt bort är då
åskvädret? Förklara hur du tänker.

På 3 sekunder går det 1 km. Alltså på 9 s så går det 3 km. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vilken frekvens har normaltonen?
440 hz.

Hur ska en sträng vara för att den ska ge en så hög ton som möjligt? Ska den var lång eller kort, tunn eller tjock, hårt eller löst spänd?
Det är en som är kort, tunn och hårt spänd. Då får den en hög ton.

I vilken enhet mäts ljudnivå?
Ljudnivån mäts i Decibell.

Vad kallas en apparat som man mäter ljudnivå med? 
bullermätare

När du slår till en stämgaffel lite lätt hör du en ton. Sedan sätter du stämgaffeln mot ett bord.
a) hur förändras då tonens frekvens?
Frekvensen blir exakt samma i bordet som den i gaffeln. 
b) Hur förändras då tonens styrka?  
Den förstärks för att då börjar hela bordet att vibrerar.
c) Vad kallas fenomenet?
Resonans. 

Att uppmana någon att ”tala högre” är ett felaktigt sätt att uttrycka sig. Förklara varför.
För man ska kalla det starkare. 

Varför låter samma ton olika när den spelas på olika instrument?
För att varje instrument har olika övertoner.


fredag 15 november 2013

Bokuppgift. v. 46

Författaren till boken jag läser är Cathy Hopkins. Cathy är född i Manchester. Hon har 5 äldre syskon. Efter 5 år så flyttade hon och hennes familj till Kenya. Hon bodde och gick i skola där i 6 år. När ho var 11 år så flyttade hon tillbaka till England med familjen. När hon var ung så var hennes stora intressen musiken.  Hon med i ett rockband och sjöng. Bandet kallades"  The Rockettest. " Det var inte förrän år 1987 som hon började skriva sin första bok. Det var massor utav humor böcker, dom var inte så långa böcker, bara 20 sidor ungefär, men hon gjorde många utav dom!
Nu har Kathy en man och 2 barn. Hon lever på en kulle in västra England.


Denna boken heter " Killar, kompisar och lyckokort ". Huvudpersonen är Lucy. Hon är en flicka som är ganska osäker på sig själv.  Lucy har alltid haft sin bästa vän, Izzie. Dom har varit bästa kompisar sen första året i skolan. Men sen den nya tjejen Nesta kom till skolan har allt förändrats. Hon ska alltid vara med, detta tycker inte Lucy om.  Lucy har en Mamma. Hon jobbar som psykoteraput. Lucys pappa jobbar i en hälsoaffär. Hon har även 2 bröder, en utav dom heter Steve. Han är 17 år, han älskar att använda datorerna. Hennes andra bror heter Lal. Han är 15 år, alltså bara ett år äldre än Lucy själv.

Boken börjar med att dom ska gå in i skolan och ska ha en lektion. Denna läraren som dom ska ha ( som Lucy inte tycker om) vill prata mycket om framtiden och känslor. Denna lektionen pratar dom om vad dom vill bli när dom blir stora. Alla säger olika förslag som läkare, frisör, sångare m.m. Alla säger vad dom vill bli, förutom Lucy. Hon vet inte vad hon vill bli.
Efter skolan när Nesta Izzie och Lucy gick hem till Lucy som dom alltid gör pratade dom också om vad dom ville bli. Till och med vid matbordet, hela familjen pratade om framtiden. Alla pratade om det förutom Lucy.

Nästa gång tror jag att Izzie och Lucy kommer börja bråka. Om att Izzie har lämnat Lucy och gått till Nesta. För i boken så skriver hon om att det är dålig stämning mellan dem. Sur stämning. Jag tror också att Lucy kommer inse vilken bra lärare dom har, för i boken verkar alla tycka om henne förutom Lucy. När jag läser den så verkar hon vara en bra lärare dessutom.

Tills på måndag ska jag ha läst 40 sidor i min bok.

onsdag 13 november 2013

Reklamfilm.

  1. Gör en beskrivning av vad filmen handlar om. Ex. Vi har valt att titta på en reklamfilm om Gevaliakaffe, den handlar om en familj som …. osvJag och Gjenita har valt att kolla på en Nelly reklamfilm. Den handlade om 2 tjejer som är modellar för Nelly. Den börjar med att dom åker i en bil. Så kommer det en till bil, med killar i. En utav tjejerna tittar ut genom fönstret och vinkar till dom. Här har hon på sig en klänning och sprutar en utav kicks parfymer. Helt plötsligt sitter dom i killarnas bil. Där blir en utav tjejerna förtjust i en av killarna. Dom skjutsar hem dom. När flickorna kommer hem så tar dom på sig Nellys underkläder och gå runt. I varenda scen har dom på sig Nelly kläderna, det ser man på stilen.
Vad ser vi?
Människor?
2 Flickor och 2 Pojkar.
Tidpunkt (dag, natt)?
Natt.
Miljö?
I en storstad.
Vad hör vi?
Ljud (Effekter, atmosfär) ?
Inga effekter.
Musik?
En poplåt.
Tal?
Dom pratade inte.
6.Vilket är målgruppen för programmet/budskapet? Hur ser du det'
Att Nelly har riktigt snygga kläder. Det gör att man vill köpa.
Hur väcker man uppmärksamhet och intresse?
Genom att göra något annorlunda, det väcker intresse.


måndag 11 november 2013

Hur hör vi?

När någon pratar med dig skickar den personenen ut ljudvågor genom munnen. Ljudvågorna går därefter in i  din hörselgång. Ljudvågorna går längre in och ger trumhinnan viberation, där efter börjar hammaren slå mot städet och det gör att stigbygeln också börjar viberera. Efter det så går vågorna in i snäckan, det är där som hörsercellerna mäter ljudet. Om det är en hög ton så mäter dom hörselcellerna som är längst ut ljudet. Men om det är en mörk ton så mäter dom hörselcellerna som är längst in ljudvågorna. Efter att dom har möts av i snäckan så skickas den vidare till hörselnerverna och där görs vågorna om till signaler, efter det skickas signalerna till hjärnan.


Örat.



tisdag 5 november 2013

Frågor på örat. 1


Frågor:
0. Vad hör man med...?
Svar : hjärnan

1. Var sitter hörselsinnescellerna?
Svar : Hörselsinnescellerna ligger i snäckan.

2. Vilket uppgift har örontrumpeterna?
Den tar in luft i örat när man gäspar, eller tar ut luft. Men den kan även ta ut luft så det blir lika mycket på varje sida.

3. Det finns 3 hörselben... vilka?
Hammaren, stigbygeln och städet.

4. Vilka delar består balansorganen av?
Det består av 3 båggångar och 2 hinnsäckar.

5. Var sitter balansorganen?
Det sitter vid snäckan.

6. Hur får man öroninflammation?
Genom en infektion. Det börjar med små bakterier.

7. Beskriv ljudvågornas väg genom örat till de ger upphov till en nervimpuls.
När någon pratar med dig skickar den personenen ut ljudvågor. Ljudvågorna går därefter in i  hörselgången. Ljudvågorna går längre in och ger trumhinnan viberation,  efter det börjar hammaren slå mot städet och det gör att stigbygeln också börjar viberera. Därefter så går vågorna in i snäckan, det är där som hörsercellerna mäter ljudet inne i snäckan. Om det är en hög ton så mäter dom hörselcellerna som är längst ut ljudet. Men om det är en mörk ton så mäter dom hörselcellerna som är längst in ljudvågorna. Efter att dom har möts av i snäckan så skickas den vidare till hörselnerverna och där görs vågorna om till signaler, efter det skickas signalerna till hjärnan. Då hör vi!


8. Berätta om vårt balanssinne och ge exempel på hur yrsel kan uppkomma.
För att få yrsel så brukar det vanligaste sättet är när du snurrar, då åker vattnet som ligger i snäckan att snurra. Men om du plötsligt stannar, så hinner inte vattnet med och det gör att du blir yr. 

9. Lär dig örats alla delar... bild hittar du i boken eller på nätet.

Skala.

Skala är en förminskning av ett föremål. När man använder skala så brukar man använda det till kartor eller riktigt små saker. Om vi säger att kartan är 8 cm lång och den är förminskad 8 gånger. Då skriver man att skalan är 1:8. Om skalan är 8 cm men den är förstorad då skriver man tvärt om, alltså 8:1.