torsdag 6 mars 2014

Vad är det somhänder i Ukraina?

I Ukraina har det varit mycket demmostrationer. Folket tycker inte om sin premiärminister Janokovish. För han hade sagt att han skulle satsa på att gå med i EU från första början. Men sen efter att tag så sa han helt plötsligt att Ukraina ska samarbeta med Ryssland. Då blev den västra delen av Ukrain helt galna. Dom satte sig på torget och sa " vi lämnar inte torget förrän vår premiärminister har lämnat sin plats. ". Till slut grep militären in och började elda på torget. Då stack premiärministern ifrån landet. Ingen vet var han är än. Nu har en ny premiärminister satts på plats. Han vill gå med i EU.

Men Rysslands ledare Vladimir Putin tycker inte om detta. Han vill att Ukraina ska va kvar och göra affärer med Ryssland. Men han vill även ha Ukrainas ö Krimm. Där finns det riktigt många ryska människor. Så nu har dom invaderat ön och kräver makten över ön.

FN skickade sändebud och skulle fråga ut militärerna om vilket land dom kom ifrån. Dom svarade och sa att dom kom ifrån Ryssland. Sen frågade dom vilken grupp dom kom ifrån, men då vägrade dom att svara. FNs sändebud blev slagna och klagar över detta.

Egna tankar .

Jag tycker att den gamla ledaren Janukovytj i Ukraina inte är bra alls. Om man har sagt vad man ska göra som premiärminister så ska man fullgöra det. Inte ändra sig. För Ryssland sätter mycket press på Ukraina genom alla affärer dom har, så då är det självklart att folket inte vill samarbeta med Ryssland.

Jag tycker det hade vart mycket bättre om dom hade gått till EU. För jag tycker att det är fel att Ryssland ska ha så mycket makt över Ukraina. Dom är ett eget land nu. Putin måste ge upp det landet tycker jag, han vill bara ha Ukraina för att dom ligger vid Svarta havet. Jag tycker att han ska vara nöjd med det landet han har. Det är ändå ett av världens största land.

 Det är många som är oroliga över att det ska bli ett till världskrig. Många som jag känner och i resten utav Sverige. Det är möjligt, för att om EU och FN ska lägga sig i så kan Ryssland bli arga. Då blir det ett stort krig för att Ryssland är ett jätte stort land, med många militärer. Men denna chansen är inte stor, för det är inte många länder som kommer våga stå upp mot Ryssland. Ukraina kommer förmodligen få ta detta i egna händer.
 Här är Rysslands president Putin.


http://www.dn.se/nyheter/varlden/utan-ukraina-ar-ett-imperium-inte-mojligt/
http://www.svt.se/barnkanalen/lilla-aktuellt/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5798207

2 kommentarer:

  1. När det gäller bakgrunden så har du fått med allt som du ska ha med, vilket är När? Var? Hur? och Vem? Vilka?, vilket är bra! Jag tycker dock att du skulle kunnat utvecklat din text lite. När det gäller ditt egna resonemang, så är det också bra. Du har inte fått med alla delar som du ska ha med, vilket du kan tänka på nästa gång. Du har t ex inte fått med jämförelse och perspektivbyte.

    SvaraRadera
  2. BAKGRUNDEN: Du har fått med väldigt tydligt vad det är som händer, var konflikten ligger och vilka aktörer det finns med vilket är väldigt bra! Du skulle kanske kunna tänka på att skriva ut lite mer när datum när saker hände, t.ex. när demonstrationerna startade och när premiärministern avgick.

    EGET RESONEMANG: Jag tycker att du ger tydliga exempel på hur problemet har grundats, och ger även några orsakssamband. Du skriver även din egna åsikt tydligt och förklarar du tycker som du gör. Något som du kan tänka på att få med är perspektivbyte, för jag tycker att en text blir lite mer "levande" då, och det är även intressant att få höra någons tankar om de hade varit i situationen.
    Annars har du gjort en jättebra text! :)

    GRANSKA: Dina källor är bra och säkra!

    SvaraRadera