onsdag 11 december 2013

Ljusfrågor.


  1. 1  Rita en bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spe­gel. Markera infallsvinkel, reflexions­ vinkel och normal.

  1. 2  Vad menas med att ljusstrålar är parallella?
  2. Att dom aldrig korsar varandra. Att dom är självständiga. 
  3. 3  Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion?
  4.  dom Speglande reflektionernas strålar går parallellt. Och speglen är blank Men diffuns reflektion kan gå åt alla håll. Alltså är dom inte parallella. Och glaset är trubbigt. 
  5. 4  Förklara reflexionslagen.
  6. Reflektionslagen säger att ljusstrålarna åker ut med samma vinkel som den åkte in med.
  7. 5  Hur ser konkava och konvexa speg­lar ut och vad kan man använda dem till? 
  8. En konvex spegel är utåtvänd. Den skickar ut strålar som kan gå åt vilket håll som helst. Detta kan man använda till att se saker när du kör bil. Eftersom den är utåtvänd så ser man saker som är längre bort. Därför kan det vara bra när du ska köra ut på en smalväg. Då ser du om det kommer någon bil. 
  9. En konkav spegel är en spegel som är inriktad. Till skillnad från den konvexa spegeln så åker strålarna in till mitten när den ska ut. Detta brrkar man använda till bioskärmar. För linsen ser ut som en konkav spegel, den skickar strålarna till mitten. 

1 kommentar:

  1. Att lägga till bilder kan hjälpa förklaringen på vägen... Rita själv eller hitta på nätet. Ibland passar det ena, ibland det andra.

    (Funkar det inte att sätta etikett?? Jag är rädd att jag inte ser alla dina arbeten?)

    SvaraRadera