onsdag 11 december 2013

Det männskliga rättigheterna.

Dom mänskliga rättigheterna började av Kyros den store år 539. Han föddes i Iran, i Persien. Kyros var verkligen en mäktig man, han hade många slavar. Men en dag när han vaknade upp så bestämde han sig för att ge dom frihet. För han tyckte att alla var lika mycket värda. Efter många sekel tog man del utav Kyros handling och skapade de mänskliga rättigheterna.

Det är ganska konstigt att han släppte slavarna. För på Kyros tid var det många som hade slavar. Men jag tror att Kyros redan hade allt som han ville ha. Så han behövde inte slavarna, jag tror att han ville visa dom ett bättre liv. Ett liv som han hade själv.
-------------------------------------------------------------------------------

Alla följer inte de rätta rättigheterna. 193 länder ( som är med i FN ) följer inte dom mänskliga rättigheterna. För att alla vill ha pengar och makt. Detta händer i mest i Afrika och Asien. Så klart händer detta på andra ställen också.

En regel som många länder bryter mot är triangelhandel. Det är slavar som jobbar för inga pengar. Detta är olagligt i många länder, och slaveri är en utav dom första nerskrivna lagar av dom mänskliga rättigheterna. Därför ska dom absolut inte brytas.

Om man inte följer dessa rättigheter kan det leda till fattigdom, krig och diktatur. Fattigdom och krig leder till makt, och makt leder till diktatur. Och då kommer den tillbaka till fattigdom och krig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar