måndag 16 december 2013

Beskrivningar.

Personbeskrivning. 
Miss Watkins ser konstig ut. Eller rättare sagt väldigt konstig. Som om hon just har råkat peta i ett elektriskt vägguttag. Hon har alltid ett förvånat uttryck i ansiktet, ungefär som när en tecknad figur ser något så chokerande att ögonen nästan tränger ut ur skalen. Dessutom är hon smal som en tråd ovh har risigt, grått hår som spretar åt alla håll.

Miljöbeskrivning. 
Det känns som att sitta och äta på en järnvägsstation. Inte för  jag har något imot det. Eftersom köket är det största rummet i vårt hus är det allt smockat med folk här inne. Förra året rev pappa ner en väg för att vi skulle få ännu mer plats, men så tog pengarna slut innan han blev färdig.

Egen miljöbeskrivning. 
Direkt när jag kom in i huset kände jag den smöriga lukten av ny bakade bullar. Jag gick in i köket . På ena sidan av köket fans det en lång diskbänk, Den täckte upp hela ena sidan utav köket.  På bänken var det fullt med bakelser. Längst ner i rummet stod det gamla runda bordet, det var en gul duk på bordet med orangea solar på som vanligt. Den var inte så fin, men det kändes som att den skulle vara där. Som den alltid har varit. Jag går vidare in i tv rummet. Där luktar det också bullar, det gör det i hela huset. Inne i tv rummet finns det en lång grön soffa. Den är gammal kan man se, lite sönder. I soffan sitter farmor och pillar på fjärkontrollen med darrade händer. Jag står i dörröppningen och kollar på gamla farmor.  När hon ser mig får hon ett stort leende och kramar mig.



Personbeskrivning.

Vår vaktmästare ser konstig ut. Han är som en sten. Han ändrar aldrig sin skarpa blick. Ögonen är små. Ögonen ser ut att inte ha någon färg i sig. Bara en svart pupill och sedan vit färg. En skarp blick. Han har knappast något hår på huvudet, det är bara några tunna hårstrån på huvudet, gråa hårstrån. Han har alltid en blå arbetsoverall på sig, den är smutsig och har fläckar utav målfärg

onsdag 11 december 2013

Det männskliga rättigheterna.

Dom mänskliga rättigheterna började av Kyros den store år 539. Han föddes i Iran, i Persien. Kyros var verkligen en mäktig man, han hade många slavar. Men en dag när han vaknade upp så bestämde han sig för att ge dom frihet. För han tyckte att alla var lika mycket värda. Efter många sekel tog man del utav Kyros handling och skapade de mänskliga rättigheterna.

Det är ganska konstigt att han släppte slavarna. För på Kyros tid var det många som hade slavar. Men jag tror att Kyros redan hade allt som han ville ha. Så han behövde inte slavarna, jag tror att han ville visa dom ett bättre liv. Ett liv som han hade själv.
-------------------------------------------------------------------------------

Alla följer inte de rätta rättigheterna. 193 länder ( som är med i FN ) följer inte dom mänskliga rättigheterna. För att alla vill ha pengar och makt. Detta händer i mest i Afrika och Asien. Så klart händer detta på andra ställen också.

En regel som många länder bryter mot är triangelhandel. Det är slavar som jobbar för inga pengar. Detta är olagligt i många länder, och slaveri är en utav dom första nerskrivna lagar av dom mänskliga rättigheterna. Därför ska dom absolut inte brytas.

Om man inte följer dessa rättigheter kan det leda till fattigdom, krig och diktatur. Fattigdom och krig leder till makt, och makt leder till diktatur. Och då kommer den tillbaka till fattigdom och krig. 

Ljusfrågor.


  1. 1  Rita en bild som beskriver hur en ljusstråle reflekteras i en plan spe­gel. Markera infallsvinkel, reflexions­ vinkel och normal.

  1. 2  Vad menas med att ljusstrålar är parallella?
  2. Att dom aldrig korsar varandra. Att dom är självständiga. 
  3. 3  Vad är skillnaden mellan speglande och diffus reflexion?
  4.  dom Speglande reflektionernas strålar går parallellt. Och speglen är blank Men diffuns reflektion kan gå åt alla håll. Alltså är dom inte parallella. Och glaset är trubbigt. 
  5. 4  Förklara reflexionslagen.
  6. Reflektionslagen säger att ljusstrålarna åker ut med samma vinkel som den åkte in med.
  7. 5  Hur ser konkava och konvexa speg­lar ut och vad kan man använda dem till? 
  8. En konvex spegel är utåtvänd. Den skickar ut strålar som kan gå åt vilket håll som helst. Detta kan man använda till att se saker när du kör bil. Eftersom den är utåtvänd så ser man saker som är längre bort. Därför kan det vara bra när du ska köra ut på en smalväg. Då ser du om det kommer någon bil. 
  9. En konkav spegel är en spegel som är inriktad. Till skillnad från den konvexa spegeln så åker strålarna in till mitten när den ska ut. Detta brrkar man använda till bioskärmar. För linsen ser ut som en konkav spegel, den skickar strålarna till mitten. 

Ljusets egenskaper.

1. Vilken hastighet har ljus i vakuum? Svar: 300 000 km/s 2. Varför kan man inte säga att månen är en ljuskälla? Svar: För att månen reflekterar bara solens ljus. 3. Förklara hur ljuset gör att vi kan se ett föremål, till exempel en penna. Svar: Det reflekteras, vi säger att vi tar en ficklampa och lyser på en penna, då reflekteras ljustrålarna som en spegel och sen kan man se pennan. 4. Vilka enheter använder man när man mäter ljusstyrka och när man mäter belysning? Svar: lux mäter man belysning och man mäter ljusstyrka med candela.