tisdag 26 maj 2015

slöjdutvärdering.

När jag skulle bestämma vad jag skulle göra i ett stort arbete visste jag redan från början att jag ville göra en möbel med dekorationer. Så jag bestämde mig för att göra en hylla, men designen ifrån hyllan har jag fått ifrån mormors gamla hylla. När jag var liten tyckte jag det var så fint att den hade en knopp längst ner på hyllan, och därför ville jag göra det på min egen hylla. Så jag började skissa en hylla som var ungefär likadan som den som fanns hemma hos mormor, men sedan tänkte jag att det inte är kul att göra exakt samma som någon annans, så därför la jag till några detaljer på hyllan.
Jag tycker att mitt arbete ger en gammaldags signal, det är en ganska traditionell hylla som funkar i alla tider.

I mitt arbete har jag använt mig utav en fogsvans, krokodilkäft, borrmaskin, vinkelhake, syl, lim, sandpapper, halvrund fil, pelarborrmaskin och en hegnersåg. Först av allt så började jag skissa min hylla, jag gjorde den i skala 1:1 och då blev måtten 39 cm på längden och 27 cm på bredden. Första skissen såg ut såhär :

Men sedan förbättrade jag denna skiss genom att ta bort den lilla hyllan på höger sidan, eftersom det blir lite för mycket detaljer, så istället blev det en nättare och fin hylla. Sedan förändrade jag " knoppen " där nere på på hyllan till en rundare form, som matchade bättre till " knoppen " där uppe på hyllan.
Jag började med att markera en bräda i fyra delar. Sedan sågade jag ut brädan med hjälp utav en fogsvans och en krokodilkäft. När jag hade sågat ut dom 4 delarna utav brädan gjorde jag ett kryss i alla hörn av hyllan förutom dom två nedersta på den långa brädan, eftersom jag inte ville att den korta brädan skulle vara längst ner på hyllan. Detta gjorde jag  med hjälp utav en syl, där jag sedan borrade ihop alla fyra delar till en rektangel.

När jag var klar med detta började jag arbeta med dekorationerna som sitter ovanför hyllan på bredden och nedanför hyllan på bredden. Här tog jag 2 träbitar och ritade av mina dekorationer på brädan med hjälp utav en mall som jag hade gjort sen innan. När jag hade målat klart på brädan förflyttade jag mig till hegnersågen. Här sågade jag ut mina dekorationer eftersom det är ett bra sätt att såga ut små detaljer och trånga utrymmen. När dessa var klara började jag slipa bort alla jack som hade inträffat under tiden när jag sågade ut dekorationerna, med hjälp utav en fil, halvrundfil och sandpapper. Jag började med silarna eftersom det är dom som tar bort dom värsta jacken och sedan slipade jag med sandpapper för att få en slät och fin yta. När dekorationerna var klara limmade jag på dekorationerna på rektangeln.
Nu var hyllan klar, och sedan målade jag den med vit färg.

Problem och utmaningar som har uppstått under arbetsprocessen : Min första utmaning som jag fick ändra under arbetets gång var ritningen, jag upptäckte att jag var tvungen att ta bort den mini hyllan som jag hade på höger sidan, för annars hade det sätt lite vulgärt ut. ett annat problem inträffade när jag sågade ut dekorationerna på hegnersågen, jag råkade köra lite snett och skapade därför ett stort hack, så jag fick slipa rejält med en halvrund fil just där för att det skulle bli lent och jämnt.

tisdag 19 maj 2015

1 .
a) stain
b) raisa
c) sin
d) bropur
e)pair
f) auk
g) ämi
h) dou

2.
a ) manliga
b) Österut
c) Söderut.

3.
Jag tycker att skriften är väldigt enkel, en enklare version utav svenskan.  Man märker att språket kommer ifrån många andra språk ( som latin ) , vilket gör att det har vart ännu lättare att sätta ihop språket ifrån första början.

4.  i, en

5.
aer
brir
biuaer
stial
ok
takar

6. i laghum
annaer
i biuvaer.
haendar
allir
or husi
til garz
7.

8.

9. Enkel.

10.
Fordom - fordhom
Var - war
greve - greffwe
hustru- husfrv
älskade - elskadhe.

11.
ägde - atte
en - ena
honom - han
i sin hand - i sinne hand
stor - stora
dog - do
stora ära - store aero

12.
oförsiktigt - owarandis
smärta - bekelikheet
hastigt - swa

13.
Enkla, inte gestalta.

14.
Hört - hördt.
det- thet
öga- ögha
emot - emoot
hava- haffua
giv- giff.

15.
någon - någhor.
kåpan - kåpona
en mil - ena milo
gå - gack .

16.
livklädnad - kiortel
tvingar - nödghar

17. Ganska enkel, det är väldigt korrekt i språket.

18.
öfver
blef
af
aftager
afstånd

19
Det finns många långa meningar, dom ät även sammansatta.

20. Man brukar ha af framför varje ord ofta.

21. Denna är ganska komplicerad, och man brukar hålla ett högt tempo när man pratar detta.