onsdag 24 september 2014

Sjätte riket.

Jag tror att Blenda kommer försöka gör allt för att få status på denna skolan. Hon kanske kommer ändra stil, personlighet osv. Men till slut tror jag att hon kommer förstå att det är inte statusen som är det viktigaste, utan att må bra. Detta känns som en typisk tonårsbok. Så jag tror det kommer bli att Blenda kommer få lite sund för nufft. 
Jag tror även att Noah och LSD kommer bli tillsammans, för den blicken som hon fick utav honom kommer förmodligen leda till något större senare. Vad vet man inte, men jag hoppas på att det kommer bli en romans 

fredag 19 september 2014

Vindkraftverken, de är bra.

Alla säger att kärnkraftverken är miljövänliga, men alla rester som kärnkraftverken lämnar bakom sig, vad ska vi göra med dem? All uran -strålning kommer ligga i bergen i flera tusen år, ska vi verkligen lämna våra barn med detta i framtiden? Varför inte bara slippa all denna oro och satsa på vindkraftverk?

Förändringen i klimatet är en stor utmaning för oss människor.  80% utav alla energiverk i Sverige använder sig av fossila bränslen. Det är inte bra eftersom det är bränslen som kommer ta slut och som är dåligt för miljön. Vindkraftverk däremot är bra eftersom vi aldrig kommer få slut på den energiformen. Visst, vindkraftverk kanske inte ger så mycket energi som tex kärnkraftverk, men jag tror att om vi skulle lägga mer pengar på vindkraftverk istället för att lägga pengar på kärnkraftverk så skulle all vår oro försvinna. Alltså oron över att det kommer hända någon olycka i kärnkraftverken, eftersom det alltid finns en stor risk att det kan inträffa en olycka.

Vi hade även kunnat använda oss av andra miljövänliga energikällor, som sol- och vattenkraft. Om vi hade använt oss utav dessa 3 energikällor så hade de gett minst lika mycket energi som ett kärnkraftverk. Vi hade kunnat få mycket energi, men även ett säkert och bra sätt att göra energi på. För solens energi ( strålningsenergi ) är den starkaste energikällan, och om vi skulle hitta ett bra sätt till att fånga upp denna energi så skulle vi kunna använda energin mycket effektivt.

Ifall vi skulle byggt upp fler vindkraftverk så hade vi även ökat jobben till dom arbetslösa. 12 000 nya jobb hade skapats, om vi hade byggt mer vindkraftverk. Det är två flugor i en smäll, vi hade kunnat lösa ännu ett problem i Sverige. Arbetslösheten.

Det finns många som säger att folk kan bli störda av ljudet utav vindkraftverken. Men det finns en regel på hur mycket ett vindkraftverk får låta intill närmaste hus. Vindkraftverken får endast låta 40 db, detta låter ungefär lika mycket som en dator gör när man startar den, max! 76% utav dom som bor nära ett vindkraftverk uppfattar att ljudet finns men det stör inte dom någonting. Det är endast 6 % som stör sig på ljudet. Camilla Rasmusson, på EON som är projektledare för dom största vindkraftverken i Sverige säger att de som framför dessa klagomålen stör sig inte på ljudet egentligen. Dom stör sig på vindkraftverken.

http://www.eon.se/om-eon/Om-energi/Energikallor/Vindkraft/Hur-paverkar-vindkraftverken-oss-som-bor-i-narheten/

måndag 15 september 2014

Skolvalet. Riksdagsvalet.

Skolvalet                                                                         Riksdagsvalet


Skillnaderna mellan valen är att det är så ojämnt. Socialdemokraterna är överlägsna i skolvalet, medans det var mer jämnt riksdagsvalen mellan partierna.

måndag 8 september 2014

Skolans idrotts timmar är usla!

Jag är förbannad! Skolan lägger inte mycket tid, pengar och energi på idrotten i skolan. Flera elever säger att dom är trötta på att jobba så länge utan att springa av sig. Det har blivit sämre och sämre med åren, och nu vill jag ha ett stopp! Man kan inte tänka att man kan ta idrotten för givet, att minska den hela tiden. Det gör att dom blir inte pigga och glada. Blir inte eleverna pigga och glada av idrotten?

På våran skola har vi 4 matte pass i veckan,  idrott har vi varannan vecka 1 lektion i veckan, och andra veckan har vi 2 pass i veckan. Studier har visat att när ungdomar och barn rör på sig så lär sig eleverna mer. Jag själv som elev tycker det är skönt med en paus ifrån alla studier och gå ut och ha idrott, jag får en kick i kroppen. Då orkar jag även lära mig mer.
På rasterna nu ser jag att alla elever sitter inne och pillar med sin ipad eller dator. Det är super dåligt att man inte tar  ut eleverna! Det är nu som mest vi behöver mycket idrottstimmar, för att får komma ut och röra på oss. Det är även viktigt att dom som redan är beroende av elektroniken, inte bara dom som gör det någon gång ibland. Minst 4 timmar per vecka tycker jag att det ska vara idrott i skolan. Dessutom hade man kunnat gå på promenader i mellan lektionerna.

Så, jag hoppas verkligen att det kommer bli en förbättring på idrottens timmar, att politikerna förstår att detta är allvarligt. Att eleverna blir piggare utav idrotten. Någon dag kommer detta förbättras, men tills det händer så vill jag önska att eleverna börjar gå ut på promenader eller går ut och springer på sin fritid. Ni måste ta hand om eran hälsa! Det är viktigt.

- Arg elev. 


måndag 1 september 2014

The great debaters.

 Filmen handlade om ett debatt lag på Wiley College. Denna filmen utspelades sig på 1930 - talet. Wiley College är ett helt vanligt college för svarta affro amerikaner. Wiley College har fått ihop ett riktigt bra lag i år som läraren Mr. Tolson har tagit ut. Mr. tolson är med i en grupp för affro amerikaner som vill göra uppror mot dom vita. eftersom dom behandlar dom inte bra.  Dom som är med  i debattlaget är : James Farmer, Henry Lowe, Samantha Booke och Hamilton Burgess.

 Huvudrollen är James Farmer Jr. James är en utav dom yngre i debatt laget, hans pappa är lärare på colleget som James går på. Han är sträng men mycket intelligent. James är reserv i debattlaget. Han har även fått upp ögonen för Samantha Booke. Hon är en mycket självständig kvinna, och även den första kvinnan i debattlaget någonsin. Men James är inte den enda som har ögonen för Samantha, det har debattlagets Henry Lowe med. Henry är charmig och en riktigt duktig debattör. Hamilton Burgess är med i dom första debatterna, men sedan måste han sluta på grund utav att sin pappa är orolig att Mr Tolsons uppror kommer påverka sin son.
 Debattlaget åker runt med sitt lag och möter andra svarta skolor. Dom fortätter att vinna och börjar förstå att det kan göra skillnad genom att prata. Efter ett tag fick dom höga vita skolorna upp ögonen för Wiley Collegem en skola bestämde sig för att bjuda in dom på en debatt. Den skolan hette Oklahoma state University. Den här debatten var deras första stora vinst, dom vann på grund utav Samantha. Samtidigt emellan debatterna stiger kärleken mellan Samantha och Henry.

 Dom fortsatte sedan mot den bästa svarta skolan för en debatt.  Men på vägen dit så körde dom mitt ute i skogen. Helt plötsligt så ser dom en svart människa hänga i ett träd piskad och bränd, och död. Detta kallas lyncha. Under människan stod några vita män och log nöjt. När dom såg Henry och dem så började dom jaga bilen där dom satt. Men dom som tur var kom dom iväg oskadda. Nästa dag skulle dom debattera, men choken och koset som hade hänt gjorde så att dom förlorade denna debatten.
När dom var tillbaka på skolan igen så kom det ett brev ifrån den största vita skolan som var bäst på debatter, Harvard. Denna gången är det skillnad ifrån dom andra gångerna. Denna gången är det mot en mycket bättre skola, plus att denna gången får inte Mr. Tolson hänga med. På grund utav dom vita. Han vill inte att hans stress och oroande ska gå ut över dom. Så denna gången åker dom själv och skriver sina egna argument. Den här gången tar Henry lowe över ansvaret. Han bestämmer att James och Samantha ska debattera. James berättar om sin upplevelse när han såg den svarta mannen hänga i trädet, detta gör att dom vinner och blir debatt mästare.

När jag såg denna filmen så blev jag chockad. Jag trodde inte att det var såhär extremt med rasismen mot dom svarta. För i nutiden nu så är de inte så. Som våran klass, nästan mer än hälften har ursprung från ett annat land, och det är super kul! Här i Sverige är det självklart att det finns olika sorters människor. Det var nog det som chockade mig mest.
Om jag hade vart James eller någon annan svarthyad människa hade jag bara velat skrika hela tiden, jag hade velat bli behandlad som alla andra, ha samma rättigheter. Jag hade gjort så som James lärare Mr. Tolson gjorde, jag hade gjort ett uppror och satt ner foten. Dom andra svarta männiksorna gjorde ingenting, som om det var rätt att de var så här. Antagligen gjorde dom så för att dom var rädda, rädda för att dom vita männen skulle lyncha dom. 
En speciell händelse som jag tänkte på i filmen var när Mr. Tolson kom hem ifrån en debatt och får brevet. Brevet som säger att dom ska få möta Harvard, den största skolan för dom vita. Dom regerande mästarna i debatter. Man ser att Mr. Tolsons ögon börjar bli tårögda, detta är ett stort steg för hela Wiley College, att en svart skola ska möta den största vita skolan. Hela samhället påverkas utav att dom får fram sin vilja, inte bara dom.